15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü anlam ve önemi!
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü bu yıl “Zaferin Adı Türkiye” temasıyla anılıyor. Darbenin 9. yılında yurt içi ve yurt dışında binlerce etkinlik düzenleniyor. 15 Temmuz’da ne oldu, kaç kişi hayatını kaybetti? İşte detaylar...

FETÖ tarafından 15 Temmuz 2016 yılında gerçekleştirilen darbe girişiminin üzerinden bu yıl tam tamına 9 sene geçti. Türkiye, bu anlamlı günü “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” adıyla anmaya devam ediyor.
Bu yılki anma etkinliklerinde hem yurt içinde hem de yurt dışında “Zaferin Adı Türkiye” teması düzenlenecek.
15 TEMMUZ 2016’DA NE OLDU?
15 Temmuz 2016 gecesi, kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” adını veren FETÖ mensubu askerler darbe girişiminde bulundu. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehrin kritik noktalarını ele geçirmeye çalıştılar. Meclisi bombaladılar, medya kurumlarını işgal ettiler.
Ancak halkın dik duruşu ve kararlılığıyla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da çağrısıyla Türk halkı sokağa döküldü. Sokağa çıkan milyonlar sayesinde darbe bastırıldı. Darbe girişimi sırasında 252 kişi şehit oldu ve binlerce kişi yaralandı.
YURT İÇİNDE 19 BİNDEN FAZLA ETKİNLİK PLANLANIYOR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen etkinlikler kapsamında, İstanbul’daki üç büyük köprüye dev Türk bayrakları asıldı. İstanbul Havalimanı’nda sergi açılırken, Ankara’dan yola çıkan “Demokrasi ve Millî Birlik Treni” çeşitli illerde farkındalık etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Ülke genelinde kamu kurumlarının LED ekranlarında temaya özel içerikler gösterilecek.
VİYANA’DAN NEW YORK’A KÜRESEL ANMA
15 Temmuz’un yıldönümü, yurt dışında yaşayan Türkler arasında da çeşitli etkinliklerle anılıyor. Viyana, Berlin, Varşova, Saraybosna ve Tiran gibi şehirlerde sergiler ve paneller düzenlenirken, New York ve Londra’da LED ekranlı tanıtım araçlarıyla darbe girişimi anlatılacak. “15/07 Şafak Vakti” filmi de uluslararası gösterimlerle izleyiciyle buluşması bekleniyor.