Yunan yazdı: Akdeniz’de kontrol Türkiye’de... Balık pazarında tek oyuncu! 'Savaş yoksa...'

Türkiye’nin balık ihracatında gösterdiği başarı, özellikle Yunanistan pazarında yüzde 97’lere varan rekor artışlarla belirginleşiyor. Verilere göre Akdeniz’in deniz ürünleri haritasını artık Türkiye şekillendiriyor.

GİRİŞ 16.07.2025 21:28 GÜNCELLEME 16.07.2025 22:31
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türk su ürünleri sektörünün son yıllardaki atılımı Avrupa’yı kıskandıracak seviyeye geldi. Özellikle Çipura ve Levrek ihracatında AB ülkelerinin en büyük pazarı haine gelen Türkiye’nin başarısı tescillendi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2024 yılına ilişkin güncel raporuna göre Yunanistan pazarı çökerken, Türkiye’nin balıkçılık sektörü Avrupa pazarında rakipsiz hale geldi.

YUNANİSTAN’DA GERİLEME, TÜRKİYE’DE YÜKSELİŞ... AKDENİZ’İN YENİ LİDERİ

Türkiye’nin su ürünlerinde kaydettiği ivme Avrupa medyasına konu oldu. Yunanca yayın yapan Brüksel merkezli iş ve ekonomi sitesi Euro2day’de yayınlanan haberde, Türkiye’nin 2024’te çipura ve levrek ihracatında tarihi rekorlara imza attığı belirtildi.

Çipura ihracat değeri 2024’te yüzde 67 artarken, levrek hacminde yüzde 97’lik sıçrama yaşandı. Türk balıkçılığı, yalnızca üretim değil ihracat performansında da Avrupa’nın lideri oldu. Türkiye’den ihraç edilen levrek miktarı 136 bin tona ulaşarak rekor kırdı.

Yunanistan’ın çipura ve levrek ihracatı ciddi oranda gerilerken, Türk ürünleri Yunan pazarını doldurdu. 2023’e kıyasla Türkiye'nin çipura ihracat değeri yüzde 67, levrek ihracat hacmi ise yüzde 97 arttı. FAO’ya göre bu fark, Akdeniz’in yeni liderini açıkça ortaya koydu.

YUNAN SOFRALARINI TÜRKİYE DOLDURUYOR

FAO’nun küresel veri tabanına göre, Yunanistan’ın ithal ettiği levreğin yüzde 48’i, çipuranın yüzde 33’ü Türkiye’den geldi. Bu durum, yalnızca Türkiye’nin üretim gücünü değil, kalite ve lojistikteki üstünlüğünü de ortaya koydu.

‘SAVAŞ YOKSA BALIK VAR’

Yunan gazetesi Kathimerini’nin konuya dair haberinde, “Türkiye’den gelen balıkların menşei artık sorun edilmiyor” ifadesi kullanıldı. Yunan tüketicilerin Türk levreği ve çipurasını tercih ettiği vurgulandı. Gazeteye göre, “Savaş yoksa, balık var” anlayışı piyasaya hakim durumda.

Boğaz'da balıkçılık

AB PAZARINDA TEK BAŞINA  

AB pazarında faaliyet gösteren birçok distribütör, artık Yunan firmaları yerine Türk tedarikçilerle çalışmayı tercih ediyor. Uygun fiyat, yüksek kalite, lojistik avantaj ve üretim kapasitesi Türkiye’yi balıkta Avrupa’nın vazgeçilmezi haline getirdi.

ÜSTÜNLÜK TÜRKİYE’DE

Avrupa Komisyonu, FAO ve OECD verilerine göre Türkiye, Akdeniz su ürünleri ticaretinde stratejik üstünlük sağladı. Yunanistan’ın geleneksel üstünlüğü sona ererken, Türkiye üretimde olduğu kadar ihracatta da liderliği ele geçirdi.


 

FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) verileri, her yıl dünya genelinde su ürünleri üretimi, tüketimi ve ticaretine ilişkin güncel veriler sağlıyor. Bu veriler, ülkelerin balıkçılık politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 13
  • Yazık 6 saat önce Şikayet Et
    Türkiyede Kendi vatandaşına ateş pahasına satıyorlar. Yazıklar olsun
    Cevapla
  • misafir 7 saat önce Şikayet Et
    Gayet iyi
    Cevapla
  • Ünal 7 saat önce Şikayet Et
    Yaşım 37 bu yaşıma kadar ne levrek ne de çipura yemedim ülkemiz rekor kırmış gözümüz aydın
    Cevapla
  • Ünal 7 saat önce Şikayet Et
    Yaşım 37 bu yaşıma kadar ne levrek ne de çipura yemedim ülkemiz rekor kırmış gözümüz aydın
    Cevapla
  • Ali 9 saat önce Şikayet Et
    Ne olacak bizim paramızın değeri düştük sudan ucuza geliyordur da onun için, biz yiyemiyoruz
    Cevapla
  • Trakyalı 8 saat önce Şikayet Et
    Onların kendi parası bile yok ya, bizim kendi paramız var, değeri neye göre düşük diyorsun bilemem burada mühim olan başka bir ülkenin pazarında söz sahibi olmak ki adamlar da buna isyan ediyor zaten. Ama sen bunu zaten biliyorsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'da gol kralı olmuştu! İlk kez Süper Lig'de top koşturacak
Trump'ın CIA ve FBI planı darbe vuracak! ABD basınından bomba iddia...