Terörsüz Türkiye sürecinin ardından AB ile müzakere: Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış!
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ziyaretinin ardından gazetecilere yönelik yaptığı açıklamada; AB ile müzakerelerin 'terörsüz Türkiye' sürecinin ardından 'yeni adım beklenmeden halihazırda olması' gerektiğinin altını çizdi.
SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyaretinin ardından yurda dönüşünde, aralarında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in de bulunduğu uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde;
Cumhurbaşkanı Erdoğan yurda yeniden giriş yaptı
Minik çocuk ile Erdoğan arasında keyifli sohbet: Erdoğan dede sana sarılabilir miyim?
"GEREKLİ TAKİP YAPILIYOR"
SORU: “Terörsüz Türkiye” hedefiyle çıkılan yolda ilk ciddi adım atıldı. Silahlar yakıldı. Bunun devamı gelecek mi? Nasıl gelecek? “Terörsüz Türkiye” sürecinde işler yolunda gidiyor mu? Bir de örgütün Suriye kolu PYD sürecin içine girme konusunda biraz direniyor mu? Bu konudaki düşünceniz nedir?
“Terörsüz Türkiye” hedefimize ulaşmak için adımlarımızı atmayı sürdürüyoruz. Bu nihai hedef doğrultusunda ilerleme devam ediyor. Sürecin provokasyonlardan etkilenmemesi için de son derece dikkatliyiz.
“Terörsüz Türkiye” hedefimizi sekteye uğratacak tüm sabotajlara ve yapılara karşı teyakkuz halindeyiz. Biliyorsunuz silah bırakma başladı. İlgili arkadaşlarımız gerekli takibi yapıyor ve temasları sağlıyor.
ERDOĞAN'DAN KOMİSYON AÇIKLAMASI
- Komisyon konusunda da görüşmeler, bildiğim kadarıyla, nihai aşamaya geldi. Yakında Meclis zemininde ilerlemenin yaşandığına şahitlik edeceksiniz.
Biz terörsüz bir geleceği inşa etmekte kararlıyız. Hedefimize ulaşmak için ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı ve sonuçta nereye varacağımızı çok net bir biçimde biliyoruz.
Bölgemizde yaşanan hadiseler, bir kez daha attığımız bu adımın doğruluğunu ortaya koyuyor.
- Şu anda İmralı bu konuyla ilgili her türlü desteği verdi, veriyor. İşin bu boyutu çok çok önemli.
- YPG’nin duruşu her an her türlü değişkenliğe uğrayabilir.
Bu yaklaşımın bunların uzantısı olan SDG bakımından nasıl yansıyacağı da önemli. Son gelişmelerde Suriye Cumhurbaşkanı Şara'nın duruşu, bunların olumsuz anlamda bir araya gelişini de bana göre ortadan kaldırmış vaziyette. Biz kararlıyız, Ahmed Şara'yı Suriye'de yalnız bırakmayacağız. Suriye'nin parçalanmasını istemiyoruz, Suriye’nin yeniden toparlanmasını biz ülkemiz için de olumlu görüyoruz.
"GÜNEYİMİZİ SAĞLAMA ALALIM İSTİYORUZ"
Çünkü Suriye'nin yeniden toparlanması bizimle olan münasebetlerini de olumlu istikamette etkileyecektir. Ülkemizdeki Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşlerinin başladığını görüyoruz. Halbuki “dönmeyecekler” diye bir ümitsizlik vardı. Şimdi gönüllü geri dönüşlere başladılar. Biz de gönüllü geri dönüşlerin hızlanması için her türlü desteği vereceğiz.
- Bu dönüşlerin hızlanmasıyla birlikte Suriye hızla normalleşsin, biz de Güneyimizi sağlama alalım istiyoruz.
AB İLE MÜZAKERE SÜRECİ VE TERÖRSÜZ TÜRKİYE
SORU: “Terörsüz Türkiye” süreci başarıyla devam ederse Avrupa Birliği ile müzakerelerde engel olarak öne sürülen bazı argümanlar da ortadan kalkacak haliyle. Bu durumda müzakerelerin devamı gibi, vize serbestisi gibi gelişmeler bekliyor musunuz?
Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin canlandırılması ve ilerletilmesi için bir gün bile beklenmemelidir. Bu gelişmelerin herhangi bir yeni adım beklenmeden halihazırda olması gerekiyor.
Avrupa Birliği’nden temas kurduğumuz bütün muhataplarımıza tam üyelik hedefimizi güçlü bir biçimde muhafaza ettiğimizi söylüyoruz. Birlik, stratejik ve vizyoner biçimde bu meseleyi ele aldığında hemen adım atmak için önlerinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
- Türkiye’ye karşı konulan siyasi bariyerler acilen kaldırılmalıdır.
AB ülkelerinden, ilişkileri adil ve eşitlikçi bir yaklaşımda sürdürmelerini bekliyoruz. Bugüne kadar çok defa gördüğümüz ikircikli bir tutumla ilişkileri ilerletmenin de mümkün olmadığını anlamalarını bekliyoruz. Avrupa ve çevresinde yaşananlar, AB içindeki görüş ayrılıkları hesaba katıldığında Birliğin Türkiye gibi dinamik ve çözüm odaklı bir üyeye olan gereksinimi görülecektir.
"AB İÇİN KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ TÜRKİYE'DİR"
Daha önce de söylediğim gibi AB için köprüden önce son çıkış Türkiye’dir. Dünya değişiyor, Avrupa değişti bile. Köhnemiş, saplantılı siyasi anlayışların etkisinden sıyrılmak, Avrupa Birliği için yeni dönemi kavrayan ve Birliği geleceğe taşıyan bir hamle olabilir. Biz Türkiye olarak tam üyeliğe hazırız.
TÜRKİYE'NİN YENİ YOL HARİTASI
SORU: İç cephe vurgunuz, “Terörsüz Türkiye” hedefiniz ve “Kudüs ittifakı” çağrınız Türkiye’nin yeni yol haritasının ana eksenleri olarak öne çıkıyor. Bu üç başlık hem iç siyaset hem dış siyasette ülkemize nasıl bir yön çizecek? Türkiye’nin kalkınmasında ne gibi sosyokültürel katkılar sağlayacak?
Biz bölgemiz ve dünya için örnek teşkil edilecek bir model ortaya koyduk. Çevremizde yanan savaş ateşlerine rağmen her şartta huzur ve istikrarı önceliyoruz.
Dışarıda böylesine aktif bir politika izlerken içimizdeki meseleleri de biz es geçemeyiz. İç cephesi güçlü Türkiye, hem sosyal hem ekonomik kalkınmasını hızlandıracak. Daha önce de söyledim. Terör belasının ülkemize maliyetli 2 trilyon doları aşıyor. Artık bu kaynaklar daha verimli, ekonomik açıdan daha katma değerli yatırımlara harcanacak. İşçiye, emekliye, memura, sanayiciye, tüccara çiftçiye gidecek.
- Böylelikle terörün zemin bulmasını engelleyecek, ekonomik kaynaklarımızı terörle mücadeleye değil, üretim ve teknolojiye inşallah kaydıracağız ve bu alandaki gayretlerimizi de önemle devam ettiriyoruz. Yapacağımız altyapı yatırımlarıyla durmaksızın yola devam edeceğiz.
-
Deli Dumrul 12 saat önce Şikayet EtTerör u bitirdin REİS bide bizi AB ye aldirdinmi bu iş tmmm.tarih kitaplarında UNUTULMAZLAR arasına girersin insaallahhhhhBeğen Toplam 1 beğeni
-
DURSUN 12 saat önce Şikayet EtArtık bizim AB de işimiz olmadığını düşünüyorumBeğen
-
Mizah 13 saat önce Şikayet Etİsrail'e gık diyemeyen ama insan haklarından bahseden AB mi ?Bırakın onları bütün değerleri bitmiş bir avuç esir. Hür bile değiller.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mizah 13 saat önce Şikayet EtKomisyon deniyor ama komisyonun ne yapacağını kimse söylemiyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
T.C vatandaşı 13 saat önce Şikayet EtAb birliğine karşıyım ülkenin Brüksel,e bağlanmasını istemiyorum ama ticaret yapılmalıdır. Türk Devleti'nin vardır bir bildiği Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar güçlü bir konuma geliyoruz bundan sonrada devletin başına RTE gibi güçlü ve milli adamların gelmesi dilegiyle.Beğen Toplam 3 beğeni