Türk askeri Ukrayna'ya gidecek mi? Putin, Zelensky, Trump ve Avrupalılar istiyor

Türk askerinin Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan BM görev gücünde yer alması tartışılırken, Gazeteci Abdülkadir Selvi Türkiye'nin bu oluşumda yer alması için 3 kriter öne sürdüğünü söyledi.

GİRİŞ 22.08.2025 17:17 GÜNCELLEME 22.08.2025 17:29
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Üç yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için taraflar arasında görüşmeler devam ediyor. Beyaz Saray'da geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ve Avrupalı liderlerle yapılan görüşmelerin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Türkiye'nin de oluşum içerisinde yer alması gerektiğini ifade etmişti. 

Fransa yönetiminin talebiyle dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki telefon görüşmesinin ardından bugün yeni gelişmeler yaşanıyor. Gazeteci Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde "Mehmetçik Ukrayna’ya gidecek mi?" başlıklı yazısında Türkiye'nin mevcut konumunu ve kriterlerini yazdı. 

TÜRKİYE'NİN 3 KRİTERİ

Selvi, Türk askerinin Birleşmiş Milletler kararıyla bir ‘Görev Gücü’ içerisinde yer almasının Milli Savunma kaynakları tarafından 3 kritere bağlandığını söyledi. Selvi, MSB'nin kriterlerini şöyle sıraladı;

1- Önce ateşkes sağlansın.
2- Görev gücünün görev tanımı yapılsın.
3- Hangi ülkenin ne ölçüde katkı sunacağı belirlensin.


TÜM LİDERLER TÜRK ASKERİNİ İSTİYOR

Ukrayna konusunda Türkiye'nin kapısının çalınacağını söyleyen Selvi, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin Alaska’daki Trump-Putin görüşmesinden önce ve Beyaz Saray’daki zirveden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak bilgilendirdiğini söyledi. Ukrayna meselesinde ilginç bir nokta olduğunu söyleyen Selvi, hem Putin hem Zelenski hem Trump hem de Ukrayna için çalışan ‘İstekliler Koalisyonu’nun Türkiye'nin Ukrayna'ya gönderilecek görev gücü içerisinde yer almasını istediğini belirterek
Türkiye'nin tutumunu şu sözlerle aktardı;

Ateşkesin sağlanması ve görev tanımı net bir şekilde yapılması durumunda Türkiye, Ukrayna’ya gönderilecek olan Barış Gücü’nde yer alabilir. Ankara buna soğuk bakmıyor. Mehmetçik, barışın sağlanması adına Ukrayna’da görev yapabilir.

Ancak henüz böyle bir gücün görev tanımı yapılmış değil, somut bir teklif ortaya çıkmış değil.


NATO TÜRKİYE ŞARTINI KOŞUYOR

Selvi, İngiltere'nin liderlik ettiği 'İstekliler koalisyonu'nun görev gücünün İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD’den oluşmasını istediğini, NATO Genel Sekreterinin ise Türkiye şartını koştuğunu söyledi. Rusya'nın bu gruba Çin'in de dahil olması gerektiğini belirtirken, ABD'nin bundan rahatsız olduğu ifade edildi. Selvi, öte yandan ise Putin ve Zelensky'nin ise Türkiye'nin varlığını önemsediğini aktardı.


MEHMETÇİK'İ UKRAYNA'DA GÖREBİLİRİZ

Ukrayna ile ilgili soru işaretlerinin giderilmesinin ardından Türk askerini Ukrayna topraklarında görülebileceğini ifade eden Selvi, şu soruları sıraları;

  • ‘Görev Gücü’nün tanımı ne olacak? 
  • Silah kullanma ve operasyon yetkisi olacak mı? 
  • Yoksa sadece ateşkesin denetlenmesinden sorumlu mu olacak? 
  • Devriye görevi ise sınırlı bir yetkiye mi sahip olacak? 
  • Türkiye, sahada mı görev yapacak yoksa sadece karargâh seviyesinde mi bulunacak?


ZELENSKY'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Diğer taraftan ise Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Kiev'de düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye ile ilgili bir takım açıklamalarda bulundu. 



Rutte ile görüşmesinde Ukrayna'ya diğer ülkelerin sağlayacağını söylediği güvenlik garantilerini görüştüklerini belirten Zelensky, bu garantilerin bir NATO üyesine yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayıldığı 5. maddeye benzer olması gerektiğini söyledi.
Zelenskiy'nin açıklamasında Türkiye ile ilgili de dikkat çekici ifadeler vardı. Zelenskiy "Türkiye, Ukrayna'nın güvenlik garantisinin bir parçası olmak ve deniz güvenliğinden sorumlu olmak istediğini söyledi" dedi.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 108
  • İşine gelirse 9 dakika önce Şikayet Et
    Niye Gazze değilde ukrayna? Türk askeri İsrail ile Gazze arasında dursun parayıda ABD ve birleşmiş Milletler ödesin?
    Cevapla
  • Adlan 11 dakika önce Şikayet Et
    Gidilecek gazzeye gidilecek
    Cevapla
  • Müslüman 34 dakika önce Şikayet Et
    BM askeri niye Filistin için birşey yapmıyor da Ukrayna Rusya için can atıyor. ABD'nin maden çıkarlarını sağlamak için.
    Cevapla
  • Kul insan 35 dakika önce Şikayet Et
    Ukrayna'ya destekler İsrail'e gidiyor aklınızı başınıza alın ortada savaş yok. Vetocu 5 ülkeler İsrail oğulları Yahudilerin çıkarları için dünyayı ateşe verdiler veriyorlar dünyayı aptal yerine koyuyorla halbuki kendilerini cehenneme hazırlıyorlar. Türk askeri asla Ukrayna'ya gidemez bize saldırı olur. Savaş düzenini alalım kimseye acımayın güvenmeyin içeride dışarıda.
    Cevapla
  • Canacan 36 dakika önce Şikayet Et
    Ukrayna'nın sahibi çok siz Filistin'e bakın. Oraya asker gönderin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin kararının ardından Venezuela'dan ulusal seferberlik çağrısı!
Cesedi villa bahçesine gömülü halde bulunan adamın kaçırılma anı kamerada