Bölge halkı diken üstünde! 'Bir patlamada, bütün köyler yok olur'

Van’ın Erciş ilçesi Pınarlı ve Düvenci mahallelerinde bulunan Meydan Boğazı Gölet Barajı tehlike arz ediyor. Köylüler, "Bir patlama olursa o köyler hayvanı, arazisi, insanı ile beraber hepsi yok olur." diyerek tedirginliğini ifade ediyor.

GİRİŞ 17.09.2025 12:38 GÜNCELLEME 17.09.2025 12:38

Erciş ilçesinde 1965 yılında inşa edilen baraj nedeniyle bölge halkı adeta diken üstünde yaşıyor. 

Yapıldığı tarihten itibaren sulama ve taşkın önleme amacıyla kullanılan Meydan Boğazı Gölet Barajı tehlike arz ediyor.

Van'da sağanak etkili olduVan'da sağanak etkili oldu

SU SIZIYOR

İlkbahar mevsiminde eriyen kar suları ile birlikte su seviyesi en yüksek noktaya ulaşan baraj, kurak geçen yaz mevsimiyle birlikte en düşük seviyeye ulaşıyor.

60 yıllık bir geçmişi bulunan ve o zamanın şartlarına göre yapılan barajın set duvarının altından sızan sular zemin sıvılaşmasına neden oluyor.

Herhangi bir tehlikeye karşı köylülerin kendince tedbir aldığı baraj, vatandaşları tedirgin ediyor.

"PATLAMA OLURSA..."

Baraj yapımında çalışan Pınarlı köyü sakinlerinden Abdulbaki Çeber, "Bu baraj 1965 yılında yapıldı. Yapılırken ben işçi olarak çalışıyordum. Elle dibini kazdık. Her iki taraftan hafriyat çekerek doldurdular. Şu an altta sızma var, patlama tehlikesi var. Aşağı köylerden 4-5 köy risk altında. Allah göstermesin bir patlama olursa o köyler hayvanı, arazisi, insanı ile beraber hepsi yok olur. İki senedir müracaatta bulunuyoruz. Çeşitli tarihlerde mühendisler geldiler, projesini yaptılar, etüdünü yaptılar, sondaj çalışmasını yaptılar. Acil olarak yapılmasını talep ettiler. Şimdiye kadar bir şey çıkmadı. Yetkililerden ricamız, bu tehlikenin önlenmesi için bu setin yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

KAYNAK: İHA
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Dede 1 ay önce Şikayet Et
    Baraj güçlendirilmeli Bir de köylüler yeni ev yapmamalı su yollarına dere yataklarını
    Cevapla
  • Dede 1 ay önce Şikayet Et
    Deri yatakları su arızalarındaki köyler kaldırılmalı su yolu patlarsa orada durmasınlar yoksa insan ve mal kaybı olabilir baraj güçlendirilmeli ya da önde yeni set yapılmalı baraj yeni bir baraj daha
    Cevapla
  • Urfalı 1 ay önce Şikayet Et
    Hacı Abdulbaki 65 yıllık gölet. Zaten ekonomik ömrünü tamamlamış. DSİ yenisini yapar. Bastırmanız lazım.
    Cevapla
  • Veli 1 ay önce Şikayet Et
    Kullandığınız kaçak elektrik faturalarını ödeyin. Sonra bir şey istemeye yüzünüz olsun
    Cevapla
  • ÖMER HAYYAM 1 ay önce Şikayet Et
    Sen nasıl müslümansın ? neden herkesi zan altında bırakıyorsun? Bu bölgenin bi insanı olarak şimdi sana hakkımı helal etmesem ne yapacan ? Biraz düşünerek yazın.
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK. 1 ay önce Şikayet Et
    Kardeşim Türkiyede en etkili uyarı CİMER Vasıtası ile ilgili bakanlıga yapacagınız başvurudur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
27 yıl sonra 'vize' aldılar! 2026 Dünya Kupası'na katılacak 48 takımın 32'si belli oldu
İmamoğlu iddianamesinde yer alan telefon notundan dikkat çeken detaylar çıktı