Depremi bekleyen İstanbul'da ürküten istatistik: KİPTAŞ sadece apartman yapmış! Büyük fark

İstanbul’un deprem riski ortadayken CHP yönetimindeki KİPTAŞ’ın bir yılda tek bina dönüşümüyle sınırlı kaldığı ortaya çıktı. İBB'nin AK Parti döneminde ise aynı evrede binlerce konut tamamladığı kayıtlara geçti.

GİRİŞ 30.09.2025 16:02 GÜNCELLEME 30.09.2025 16:20

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı kentsel dönüşüm ve konut üretim kuruluşu KİPTAŞ’ın resmi verileri, kurumun CHP döneminde nasıl mum gibi eridiğini gözler önüne serdi.

Özellikle kentsel dönüşüm ve konut arzının hayati önem taşıdığı 16 milyon nüfuslu İstanbul’da, CHP yönetimindeki 2025 yılı ile AK Parti yönetimindeki 2018 yıllarına ait “Tamamlanan Projeler” listesi arasındaki keskin farklar dikkat çekiyor.

Kurumun web sitesinden derlenen veriler, tamamlanan konut sayılarındaki radikal düşüşü ürpertici şekilde ortaya koyuyor.

BİR APARTMANDAN BAŞKA İCRAAT YOK

KİPTAŞ’ın 2025 yılının ilk 10 ayındaki performansı sadece bir adet projeden ibaret görülüyor.

KİPTAŞ’ın tamamlanmış projeler hanesindeki tek giriş, “Kadıköy Gülzar Apartmanı / Tek Yapı Dönüştürme Projesi.

Kurumun bu proje kapsamında tamamladığı toplam konut sayısı ise 21 konut olarak kayıtlara geçti.

Böylelikle KİPTAŞ koca bir yılı sadece 21 daireli bir apartman inşa ederek geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi ise 564 milyar lira.

21 NERE 5 BİN NERE

İBB iştiraki KİPTAŞ’ın AK Parti dönemi ise bambaşka tabloyu ortaya koyuyor.

AK Parti belediyeciliğin son olarak İBB yönetiminde olduğu 2018 yılında KİPTAŞ’ın büyük ölçekli 5 farklı projeyi tamamladığı belirlendi.

KİPTAŞ’ın 2018 yılında tam 5 bin 357 konut inşa ettiği istatistiklere yansıdı.

KİPTAŞ’ın resmi internet sitesinde 2018 yılında tamamlandığı ilan edilen projeler şunlar:

  • Alibeyköy Finanskent 2. Etap Konutları: 2 bin 294 konut

  • Çatalca Konutları: 2 bin 138 konut

  • Fikirtepe Anka 1. Ada: 502 konut

  • Bahçeşehir 3. Etap Konutları: 379 konut

  • Suriçi Bölgesi Yapım İşleri: 44 konut

YILDA 20 BİN KONUT YALAN OLDU

Yolsuzluk ve rüşvet tutuklusu eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılında seçimleri kazanmasının ardından İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Her yıl 20 bin, 5 yılda 100 bin bağımsız birimin afetlere karşı güçlendirileceğini” söylemişti.

İmamoğlu, 2024 seçimlerinde bu vaadini inkar etmişti.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 14
  • Abdullah64 1 saat önce Şikayet Et
    Chp ile bu kadar
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    O yaptığı binayada iyi bakın belki heykeldir anca yapabiliyorlar
    Cevapla
  • Bedri 1 saat önce Şikayet Et
    Istanbul nurettin sozen zamanindaki iski yolsuzluğu zamanından beri chp den kurtulmuştu sonra yeni nesil tekrar seçti sonuç tekrar rezillik istanbullular kendim ettim kendim buldum şarkısını bol bol çalıp dinlesinler
    Cevapla
  • Mustafa 1 saat önce Şikayet Et
    Tamam aynen dediğiniz gibi. Konya da başka parti seçmedik;asgari ücret =kira...?
    Cevapla
  • Az gözünü 1 saat önce Şikayet Et
    Biri hizmet mi dedi- Yahu CHP Az kalsın kapanacaktı - Şimdide Mahsur yavaş Tehlike altında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... Trump'tan son dakika açıklama "Hamas'ın teklifi kabul etmesini bekliyoruz"
TOKİ 48 ildeki 509 konut ve iş yerini açık artırmayla satacak