Rektör, İmamoğlu'nun şaibeli geçişini ilk kez anlattı... İngilizce belgesi bile ortada yok

İÜ Rektörü Prof. Zülfikar, İmamoğlu’nun diplomasını iptal ettiren süreci ilk kez anlattı. 10 kişilik kontenjanın 52’ye çıkarılması, not ortalaması yetersizliği ve İngilizce yeterlilik belgesi eksikliği gibi büyük hatalar tespit edildi.

GİRİŞ 03.11.2025 13:28 GÜNCELLEME 03.11.2025 21:27

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, yolsuzluk ve casusluk tutuklusu eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun lisans ve yüksek lisans diplomalarının iptal edilme sürecine ilişkin ilk kez kapsamlı açıklamalarda bulundu.

İÜ'ye KKTC’den yapılan yatay geçişlerdeki usulsüzlükler zincirini gözler önüne seren Rektör Zülfikar,  diplomaların iptaline yol açan 5 büyük hatayı ayrıntılarıyla aktardı.

4 YIL BOYUNCA AYNI USULSÜZLÜK

Akşam gazetesine konuşan Rektör Zülfikar, incelemelerin 'kişi bazlı değil, dönemsel ve sistemsel bir şekilde' ilerlediğini vurgulayarak, 1988–1993 yılları arasındaki yatay geçişleri mercek altına aldıklarını belirtti. Bu süreçte yaklaşık 230 kişinin İÜ'ye geçiş yaptığının belirlendiğini ifade eden Zülfikar, asıl şok edici durumun İşletme Fakültesi’nde yaşandığını söyledi.

Rektör Zülfikar, "İşletme Fakültesi'nde 3'ü yurtdışından geçen öğrenciler için 10 kişilik kontenjan usulsüz bir şekilde 52 kişiye kadar çıkarılmış ve kabul edilmiş. Bu durum 1990 yılında yaşanmış. 1988, 1989 ve 1991 yıllarında da benzer şekilde orantısız ve usulsüz artışlar olmuş" dedi.

İNGİLİZCE'YE GELMİŞLER AMA YETERLİLİK BELGESİ YOK

Prof. Zülfikar, "İncelemelerde İngilizce İşletme Fakültesi'nin kayıtlarında İngilizce sınavına dair belgelerin bulunmadığını tespit ettik. İngilizce bölümüne öğrenci alınıyor ancak alınan öğrencilerin İngilizce yeterliliğini gösteren herhangi bir belge dosyada yok." ifadelerini kullandı.

İNGİLİZCE BÖLÜMÜNDE İNGİLİZCE KAYDI YOK!

Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar'ın, Ekrem İmamoğlu’nu diplomasız bırakan ve hukuki iptale giden sürece ilişkini '5 temel hatayı' sıraladığı teknik detaylar şöyle:

1. USULSÜZ KONTENJAN ARTIŞI: İşletme Fakültesi’ndeki 10 kişilik kontenjanın usulsüzce 52 kişiye çıkarılmış.

2. NOT ORTALAMASI YETERSİZLİĞİ: Yatay geçiş şartlarında aranan alt sınıflarda başarısız dersi olmama kriteri sağlanmamış. Not ortalamasının şartların altında olmuş.

3. İNGİLİZCE YETERLİLİK BELGESİ EKSİKLİĞİ: İngilizce İşletme Fakültesi’ne alınan öğrencilerin dosyalarında İngilizce yeterliliğini gösteren herhangi bir belge veya İngilizce sınavına dair bir kayıt bulunmamış.

4. KURUMSAL DENKLİK SORUNU: Öğrencilerin ağırlıklı olarak geldiği KKTC’deki 'University College of Northern Cyprus' adlı kurumun, o dönemdeki mütevelli heyeti başkanı dahi "Türkiye’de denkliğinin olmadığını” söylemiş.

5. NAKİL KAYITLARINDAKİ USULSÜZLÜK: Bazı mezuniyet kayıtlarında, öğrencinin nakille geldiği yerin doğru kurum (University College of Northern Cyprus) yerine 'Doğu Akdeniz Üniversitesi' olarak yazılması gibi kütük kayıtlarındaki tahrifat ve hatalar yer almış.

İmamoğlu'nun diplomasında zincirleme yalan: Özgeçmişi değiştirdi, fena yakalandıİmamoğlu'nun diplomasında zincirleme yalan: Özgeçmişi değiştirdi, fena yakalandı

‘İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TEMİZE ÇIKAMAZDI’

Rektör Zülfikar, incelemelerin Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan talep edilen belgelerle ve farklı komisyonlar kurularak derinleştirildiğini açıkladı. Sürecin hukuki boyutuna da değinen Zülfikar, YÖK ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın devreye girdiğini şöyle anlattı:

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devreye girmesiyle süreç netleşti ve dosya YÖK'e gönderildi. Üniversitemizin diplomaları iptal etme yetkisi olsa da, burada yürüyen bir hukuk zinciri vardı. YÖK incelemelerini yaptı. Bu kadar usulsüzlük varken, bunları görmezden gelseydik, biz görevi ihmal etmiş olurduk. Hukuken sorumlu olurduk. Bu süreç, üniversitemizi temize çıkarmak ve toplumdaki algıyı düzeltmek açısından önemlidir."

İstanbul Üniversitesi Rektörü Osman Bülent Zülfikar

Diplomaların iptal gerekçesini teknik dille ifade eden Prof. Zülfikar, "Diplomaları tanınırlık, yatay geçiş, yatay geçiş kontenjanları, ilan süreleri ve yatay geçiş kabulüne dair işlemler açısından 'yokluk ve açık hata' nedeniyle iptal ettik" dedi. Rektör, hukuki sürecin devam ettiğini ve yargı yolunun açık olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 83
  • Ahmet 1 gün önce Şikayet Et
    burdan alınacak ders tüm üniversitelerin kendini çek etmesi ayrıca kamuda ve özelde diploma gerektiren üst yöneticilerin diplomalarının dogrulugunu teyit etmesi gerekir İK tarafından.
    Cevapla
  • ZEKUSAGI 1 gün önce Şikayet Et
    CHP HOLDİNG SAHİBİ VE ORİJİNAL HIRSIZ VE SAHTEKAR EKREMİN DİPLOMASI İLE İLGİLİ YENİ BİR ŞEY YOK.TURKİYE İÇİN HER ŞEY GÜZEL OLMAYA BAŞLADI.Nokta
    Cevapla
  • miroglu 1 gün önce Şikayet Et
    Tam bir sahtekarlık..
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    hırsızın herşeyi sahtemiş
    Cevapla
  • Ceryancı 1 gün önce Şikayet Et
    istanbulun eski şeysinin İngilizce dil bildiğine dair yeterlilik belgesi dosyasında yokmuş..! Yooo ben ingilazca konuştuğuna şahidim, Beyoğlu'ndaki turistlerle ingilazca konuşuyordu ekranda...!! I am okay..huwa hu huwa huhu...ingilazca daha başka nasıl konuşulurki??
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Önceki başkan anadili gibi ingilizce konuşurdu
    Cevapla
  • Hasan 1 gün önce Şikayet Et
    Adamın ,pardon adam dedim, Ekonun mikemmel ingilizcesi var. Ay em veri şakur şukur engliş, diyebiliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Aziz İhsan Aktaş suç örgütü' soruşturmasında iddianame kabul edildi
Türkiye'den 1059 adet zırhlı araç sevkiyatı! Değeri 857 milyon avro