Kocaeli Valiliği’nin 10 Kasım’da 'Atatürk'e mevlid' dayatmasına tepki
Kocaeli Valiliği'nin 10 Kasım Atatürk'ü anma programı kapsamında camilerde mevlid okutma kararı tepkilere yol açtı. Kararın Diyanet'in bilgisi dışında alındığı öğrenildi. Diyanet sendikaları kararın teamüllere aykırı olduğunu vurguladı.
Kocaeli’de daha önce hiçbir örneği olmayan bir kararla 10 Kasım’da il genelindeki camilerde Mustafa Kemal Atatürk için mevlid okutulmasına dair yazı gönderildi.
Kocaeli Vali Yardımcısı Olgun Öner imzasıyla Kocaeli Müftülüğü’ne de gönderilen yazıda ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı’ kapsamında toplantı yapıldığı, bunun akabinde Kocaeli’nin 12 ilçesinin merkez camilerinde saat 12.30 itibariyla mevlid okunmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.
Kocaeli Valiliği Protokol Şube Müdürlüğü’nün kararı, Kocaeli Müftülüğünce işleme konularak 12 ilçe müftüsüne yazı gönderildi. İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu’nun yazısında, “Kocaeli Valiliği’nin 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı konulu ilgi yazısı gereği ilgi karar doğrultusunda 10.11.2025 Pazartesi günü saat 12.30’da tüm camilerimizde Mevlidi Şerif okutulması hususunda; Bilgi ve gereğini rica ederim.” denildi.

DİYANET’İN BİLGİSİ DIŞINDA
Kocaeli Valiliği’nin camilere yönelik ‘10 Kasım’ kararının, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bilgisi dışında alındığı kaydedildi.
Şehirdeki bütün camileri kapsayan bu karar tepki topladı.
Diyanet sendikaları, Valilik kararının “dayatma” olduğunu vurgulayarak geri adım atılması gerektiği görüşünde birleşti.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, yaptığı açıklamada, camilerin politik istismar alanı olmadığını ifade etti. Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, bugüne kadar benzeri görülmeyen bu uygulamanın mevzuata ve teamüllere aykırı olduğunun altını çizdi.
DİYANET SEN: BUGÜNE KADAR YAPILMADI... NEDEN ŞİMDİ?
Karar sosyal medya hesapları üzerinden yayımladığı açıklamayla itiraz eden Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, şunları söyledi:
“Kocaeli Valiliği tarafından 10 Kasım Anma Programları kapsamında camilerimizde mevlid-i şerif okutulması kararı verilmiştir. İlgili yazıda, din görevlilerinden il merkezindeki tüm camilerde ve 12 ilçenin merkez camilerinde mevlid programı yapılması istenmektedir.
Bugüne kadar uygulanmayan böyle bir programa neden ihtiyaç duyulduğu din görevlileri ve Sendikamız tarafından anlaşılamamıştır. Valiliğin, Diyanet İşleri Başkanlığının bilgisi dışında böyle bir karar alması manidardır.”
'DİYANET BAYPAS EDİLDİ'
Yetkililerin cevaplandırması üzere üç soru yönelten Ali Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her şeyden önce şu hususlar açığa kavuşturulmalıdır:
1- Diyanet İşleri Başkanlığının yetkisindeki bir konuda Başkanlık neden baypas edilmiştir?
2- Bu kararın alınmasında her 10 Kasım’da, her resmi bayramda camilerde erketeye yatan ve ‘Neden Atatürk’le ilgili hutbe verilmedi?’ diye laik atak geçiren birtakım laikçi bağnazları gönülleme gayreti etkili olmuş mudur?
3- Mülki amirlerin din adamlarını kendi ideolojik yaklaşımlarına göre talimatlandırma yetkileri var mıdır?”
‘CAMİLER İDEOLOJİK İSTİSMAR ALANI DEĞİL’
Diyanet-Sen lideri Yıldız, söz konusu kararın neden ve kim tarafından alındığının karar alıcı makam tarafından kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etti.
Ali Yıldız, “Açıkça ifade ediyoruz ki, Yüce Dinimiz İslam, din görevlilerimiz ve camilerimiz; bürokratların, siyasilerin, birtakım ideolojik çevrelerin keyfine göre üzerinde tepineceği politik bir istismar alanı değildir.” dedi.

'ANCAK ESKİ TÜRKİYE’YE YARAŞIR'
Başkan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eski Türkiye’de bugün utançla hatırladığımız ‘Bakalım ne kadar laiksiniz?’ tarzındaki uygulamaları hatırlatan bu yaklaşım endişe vericidir ve bugünün Türkiye’sine asla yakışmamaktadır.
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; ne camiler laiklik ve Kemalizm testi mekanlarıdır ne de din görevlileri laikçi bağnazların emir eridir. Din adamları işlerini ilgili mevzuat ve İslam dininin kuralları doğrultusunda yerine getirmekle mükelleftir.”
‘DİN ADAMLARININ KEYFİ ŞEKİLDE TALİMATLANDIRILMASI KABUL EDİLEMEZ’
Camilerde yapılmak istenen programlarda ve din görevlilerinin yapması istenen faaliyetlerde “İslam’ın ruhu, ilkeleri, hükümleri, sınırları ve kanunların” dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Ali Yıldız, “Ben yaptım oldu mantığını, her önüne gelenin din görevlilerini keyfi ve mevzuata aykırı şekilde talimatlandırmasını kabul etmemiz mümkün değildir.” sözlerini sarf etti.
MİL DİYANET SEN: BENZERİ HİÇBİR YERDE GÖRÜLMEDİ
Valilik kararına yönelik tepkilere Mil-Diyanet Sen de katıldı. Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, 10 Kasım kararının şaşkınlıkla karşılandığını belirtti.
Uygulamanın bugüne kadar hiçbir resmî veya dinî takvimde yer almadığının altını çizen Celaleddin Gül, hiçbir şehirde benzeri görülmeyen mezkur uygulamanın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın programları arasında yer almadığını bildirdi.
Gül, uygulamanın dinî teamüllerle örtüşmediğini de sözlerine ekledi.
Celaleddin Gül, “Camilerimiz, milletimizin ortak ibadet mekânları olup, dinî ve millî hassasiyetler üzerinden keyfî ve günübirlik uygulamalara sahne edilemez. Din görevlilerimiz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emir ve talimatları doğrultusunda hizmet yürütmektedir. Bu tür kararların mülki idare tarafından alınması, din hizmetlerinin alanına ‘müdahale’ anlamına gelmektedir.” şeklinde konuştu.
‘DİYANET’İN ONAYI YOK, TEAMÜLLERE AYKIRI’
Mil-Diyanet Sen’in söz konusu uygulamayı doğru bulmadığı, camilerin “siyasî ya da sembolik mesaj alanına” dönüştürülmesine karşı çıktıkları vurgulandı.
Gül, “Herhangi bir resmî gerekçe veya Diyanet İşleri Başkanlığı onayı olmaksızın din görevlilerinden mevlid okutulması talebi, mevzuata da teamüllere de aykırıdır.” dedi.
Celaleddin Gül, “Eğer gerçekten bir samimiyet gösterilmek isteniyorsa, dinî ritüellerin siyasî semboller üzerinden değil, ‘inanç ve ihlas üzerinden’ yürütülmesi gerekir. Dinî değerler, günü kurtarma aracı değil, toplumsal birleştirici unsurlar olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
MEVLİD ANITKABİR’DE OKUNSUN
Açıklamasında Atatürk’ü anma programı kapsamında Anıtkabir’de mevlid okutulması gerektiğini söyleyen Celaleddin Gül, yine Anıtkabir’de cami inşa edilerek orada sürekli Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunması çağrısını yaptı.
Mil-Diyanet Sen Başkanı Gül şunları kaydetti:
“Eğer siz Mevlit okutma konusunda samimiyseniz, o zaman Anıtkabir'de her 10 Kasım'da ve Anıtkabir'e her gittiğinizde orada Mevlit okutalım; hatta Anıtkabir'in uygun bir yerine bir cami yapalım. O camide sürekli Atatürk için mevlid ve Kur'an-ı Kerim okutulsun.”
‘VALİLİK YANLIŞTAN DERHAL DÖNMELİ’
Kocaeli Valiliği’ni kararından derhal dönmeye çağıran Celaleddin Gül, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ise din görevlilerinin yetki ve görev alanlarına sahip çıkmaya davet etti.
-
Abdullah Bülbül 1 saat önce Şikayet EtHer 10 Kasım'da CHP' li İzmit Belediyesi, merkezi Camii'lerde Mevlüt okutup yemek lokum vs. dağıtıp bu işin siyasetini yapıyor.Müftü bey ve Mülki idare bu işi ele alıp CHP ve yandaşlarının 10 kasıma özel bu şovunu ve senaryosunu boşa çıkarmış olacak. Buradan eleştiri yapan arkadaşlar ,geçen seneki 10 Kasım'da İzmit Belediyesi Arşiv haberlere bakarsanız konuyu anlarsınız. VesselamBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet EtAynen 10 Kasım'da Anıtkabir'de Mevlit okunması daha iyidir Madem okutacak salar Sen Anıtkabir'de İslam dışı işler yap 10 Kasım'da camide ise Mevlüt okutBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ali 1 saat önce Şikayet Et10 kasım ve mevlit!?....ŞAKA MI BU?....Beğen Toplam 4 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet Etsayın vali Mevlüt okutacak sa kendisi bir camide okutabilir.Beğen Toplam 3 beğeni
-
İsmail H. Parlakay 2 saat önce Şikayet EtMüslüman Türk milletini tabuta sokup son çiviyi de Yunan'a çaktırmak isteyen emperyalistlere karşı verdiği olum kalım mücadelesini kazanarak TÜRKiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk'e camilerde mevlüt okutulması bugünkü cuma hutbesinin konusu olan ahde vefadır. Vefa erdemdir, vefa kadir kıymet bilmektir. Atatürk'ün din ile ilgili olduğu belirtilen görüşleri bir iddiadır.Beğen Toplam 2 beğeni