Sanki yolsuzluk anıtı! İhalesi yok, fiyatları şişirme, kamu zararı 72 milyon

Hıdırlıktepe’deki iki beton kule Mansur Yavaş'ın israf ve beceriksizlik abidesi oldu. İhalesiz verilen projede 300 liralık işe 3 bin lira ödendi. 11 katlık fiyat farkı akıllara durgunluk verdi. İsrafın boyutu 72 milyonu aştı.

GİRİŞ 23.11.2025 13:14 GÜNCELLEME 23.11.2025 15:58

Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Hıdırlıktepe’de iki beton kuleden ibaret kalan rekreasyon projesinde fiyatları kasıtlı şişirme yoluyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin korkunç zararlara uğratıldığı ortaya çıktı.

‘KAMU KAYNAĞI NASIL İSRAF EDİLİR’ DERSİ

Belediye şirketi PORTAŞ’a ihalesiz protokolle yaptırılan Hıdırlıktepe Rekreasyon Alanı Yapım İşi’nin üç kaleminde belediye kasasından 72 milyon TL fazladan para çıktığı belirlendi.

Beton Yüzeylere Koruyucu Solüsyon Uygulanması”, “Granit Bordür Döşenmesi”, “Sert Kaya Kazılması” gibi üç iş kaleminde sözleşme fiyatlarının 11 kata kadar şişirildiği öğrenildi.

Protokolle belirlenen birim fiyatların, devletin belirlediği fiyat kıyaslamalarına (resmi rayiçler) göre kasıtlı olarak çok yüksek belirlendiği saptandı.

Hıdırlıktepe'nin proje öncesindeki hali

O iş kalemlerindeki vurgun Sayıştay Denetim Raporu’ndan derlenen verilerle şöyle sıralandı:

300 LİRALIK İŞE 3 BİN TL! BETON İLAÇLAMASINA 11 KAT FAZLA ÖDEME

Beton Yüzeylere Koruyucu Solüsyon Uygulanması” işi için belirlenen birim sözleşme fiyatı, piyasa fiyatının tam 11.34 katı olarak kayıtlara geçti.

Basit bir koruyucu solüsyon işinde resmi rayiç fiyatı, yani ödenmesi gereken birim fiyat sadece 308,61 TL idi. Oysa ABB, bu iş için PORTAŞ’a birim başına 3 bin 360 TL ödedi. Her birimde 3 bin 51 TL zarar farkı oluştu. Sadece bu iş kalemindeki fahiş fiyatlandırma nedeniyle, sözleşme bedelinin 23 milyon 568 bin 234 TL daha şişik olduğu hesaplandı. ABB koruyucu solüsyon için 2 milyon 383 bin 932 TL ödemesi gerekirken 25 milyon 951 bin 867 TL harcama yaptı.

Hıdırlıktepe projesi

YERE TAŞ DÖŞEMEK İÇİN FAZLADAN 28 MİLYON

Hıdırlıktepe’deki “Granit Bordür Döşenmesi” işinde resmi rayicin 4 katı fiyat belirlendi.

İşin piyasa fiyatı bin 706 TL iken ABB kasasından birim başına 6 bin 614 TL çıktı. Her birimde 4 bin 907 TL zarar edildi. Proje maliyeti olarak belediye 10 milyon 7 bin TL ödemesi gerekirken 38 milyon 780 bin TL harcadı. Bu kalemdeki israf 28 milyon 772 bin 262 TL olarak kayıtlara geçti.

KAYAYI DEĞİL ANKARALI’NIN CEBİNİ KAZDILAR: TAM 19 MİLYONLUK ZARAR

Sert Kaya Kazılması” iş kaleminde de kötü yönetimin bedelini Ankaralı ödedi. Bir kepçeyle yapılabilen en basit inşaat işlerinden biri olan kaya kazısı işleminde ABB, yüzde 38 zarara uğratıldı.

Resmi rayiç olarak 613,96 TL ödenmesi gereken kaya kazım işine birim fiyat 850 TL ödendi. Birim başına 236 TL zarar edildi. Bu rakam, proje maliyetinde devasa boyuta evrildi. Kaya kazılması için toplam 51 milyon 456 bin TL ödemesi gereken ABB, tam 71 milyon 239 bin TL harcadı. Bu iş kalemindeki kamu kaybı 19 milyon 782 bin 795 TL olarak değerlendirildi.

Hıdırlıktepe'deki kazım faaliyeti

ÜÇÜNE 72,1 MİLYON

Hıdırlıktepe projesinde “Beton Yüzeylere Koruyucu Solüsyon Uygulanması”, “Granit Bordür Döşenmesi”, “Sert Kaya Kazılması” iş kalemlerindeki usulsüz fiyatlandırmanın toplam faturası 72 milyon 123 bin 292 TL olarak kayıtlara geçti.

 

KULEDEN ANLAMAYAN FİRMALARA FİYAT SORMUŞLAR

Hıdırlıktepe’deki usulsüzlükler fahiş harcamalarla sınırlı kalmadı.

Sayıştay tespitine göre, Hıdırlıktepe’de işin toplam yaklaşık maliyeti 1,6 milyar TL. Bu işin 1,07 milyar TL’lik kısmı 90 ayrı iş kaleminden oluşuyor.

Söz konusu 90 iş, kule inşası, direkli aydınlatma armatürü alımı gibi birbirinden çok farklı kalemleri oluşturuyor.

ABB bütün bu farklı işler için “aynı inşaat firmalarından fiyat alınması” yöntemini uyguladı. Sayıştay, seçilen firmaların kule yapma kapasitesine sahip olup olmadığının bile anlaşılamadığını vurguladı.

Ayrıca ABB, yaklaşık maliyetin belirlenmesinde sadece piyasa fiyat araştırması yapılmasının mevzuata uygun olduğunu savundu. Sayıştay müfettişleri, piyasa fiyat araştırması sonrası ek kıyaslamalar yapılması gerektiği hükmünün göz ardı edildiğinin altını çizdi.

Hıdırlıktepe'deki kule inşaatı

İHALE OYUNUYLA KENDİ FİRMASINA

Adeta "Yolsuzluk tepesine" dönen Hıdırlıktepe’de projeyi gerçekleştirecek firmanın belirlenmesinde bile usulsüzlük yer alıyor

ABB’nin kentsel dönüşüm alanlarını düzenlemek amacıyla, ihale mevzuatına istisna getiren 6306 sayılı Kanun hükümlerini kullanarak, işi doğrudan belediye iştiraki PORTAŞ A.Ş.’ye verdiği tespit edildi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın; anıt, restoran ve müze gibi rekabete açık olması gereken ticari yapıların yapımını, “afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” için tanınan kanuni istisnaya dayanarak ihalesiz şekilde PORTAŞ’a pasladığı belirlendi.

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 20
  • BALTACI 1 saat önce Şikayet Et
    Mönşerr yavavaşın mal varlıgı acilen araştırılsın Beypazarı’na 17 katlı redidans Londra bir malikane kızına bir ev ve danışmanlık bürosu İngiltere’de bir malik hane ikimilyon Beşyün bin sterlin bir ev bir milyon sterlin danışmanlık bürosu 500 bin sterlin toplamda4 milyon sterlin tl çevirince kaç para yapıyor benim oğlan 20 senedir İngiltere’de bournemouth bir evi 900 bin sterline ald
    Cevapla
  • Vatandaş 1 saat önce Şikayet Et
    Mansuru ve bu kazikları dikmek için fikir sahiplerini, dikdikleri kazığa oturtmalı. Adalet
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    zararı ahanda bu ödes mansur yavaş'la yavaş eller cebe!!
    Cevapla
  • ekrem 1 saat önce Şikayet Et
    arkadaş hakikaten bu Ankaralı %60 oy nasıl verdi bu arkadaşa , Beypazarı belediye başkanı iken ilçesine bir umumi WC yapamamış bir adami nasıl Büyükşehir belediye başkanı seçtiler anlaşılır gibi değil
    Cevapla
  • gözlemci 1 saat önce Şikayet Et
    onların cezasını Ankara halkı vermesi gerekir bu yapılanları onlar görüyorlar eğer bu kadar yapılanlara karşı yine bunları seçeceklerse biz ne diyelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TBMM'de sandalye dağılımı değişti! Bağımsız vekil sayısı düştü
Sanki yolsuzluk anıtı! İhalesi yok, fiyatları şişirme, kamu zararı 72 milyon