Başkan Erdoğan: Geri adım atarsak Allah'a da Gazze'ye de bunun hesabını veremeyiz

Son dakika haberine göre Başkan Erdoğan, AK Parti Gençlik Buluşmaları'nda Türkiye'nin Filistin davasındaki net duruşu hakkında "Bundan geri adım atmak yok. Geri adım atarsak Allah'a da Gazze'ye de bunun hesabını veremeyiz" dedi.

GİRİŞ 14.12.2025 18:05 GÜNCELLEME 14.12.2025 20:36

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi’nde düzenlenen AK Parti Gençlik Buluşmaları Kampüs Programı’na katıldı. Erdoğan, sıcak bir atmosferde gerçekleşen buluşmada 81 ilden 207 üniversiteden gelen öğrencilerin sorularını cevapladı, onlarla sohbet etti.

"27 YIL ÖNCE BURADA BELEDİYE BAŞKANIYDIM, ŞİMDİ CUMHURBAŞKANIYIM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katıldığı bir programın yapıldığı tarihi salonda, bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla gençlerle bir araya geldi ve "Sizlerden sadece cesaret değil, ilham da aldık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katıldığı bir programın yapıldığı tarihi salonda, bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla gençlerle bir araya geldi.

Konuşmasına gençleri selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin pırıl pırıl yüzlü üniversiteli gençleriyle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gençlik buluşmaları Türk siyasetine bizim kazandırdığımız, bizimle sembolleşen özgün çalışmalardan biri" ifadelerini kullandı. Daha önce Konya'dan Muğla'ya birçok ilde gençlerle buluştuğunu hatırlatan Erdoğan, bu buluşmaların kendi ufkunu da açtığını belirtti.

Erdoğan, siyasi hayatı boyunca gençlerle birlikte olmaya özel önem verdiğini vurgulayarak, "Hayalini kurduğumuz Türkiye'nin umudu olan siz genç kardeşlerimden sadece cesaret değil, aynı zamanda ilham da aldık. Mesuliyetimizin büyüklüğünü gördükçe başta gençlerimiz olmak üzere seksen altı milyonun esenliği için daha çok çalıştık, daha çok koşturduk" diye konuştu.

27 YIL SONRA AYNI SALONDA

Konuşmasında, buluşmanın gerçekleştiği tarihi binanın hem kendisi hem de Türk siyasi tarihi için önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bugün çatısı altında bir araya geldiğimiz bu tarihi bina hem şahsımın siyasi hayatında hem de Türk siyasal tarihinde özel bir yere sahip. Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane olarak uzun yıllar hizmet veren bu bina, aynı zamanda gazeteci merhum Mehmet Ali Birand'ın hazırlayıp sunduğu 32. Gün programının çekildiği mekandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydım. 1998 yılında bu salonda rahmetli Birand'ın misafiri olmuş, üniversite öğrencilerinin sorularını cevaplamıştım. 27 yıl sonra bu sefer Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yine aynı mekanda üniversite gençliğiyle birlikteyim."

"SİZLERE İNANIYORUM, SİZLERE GÜVENİYORUM"

AK Parti gençliğinin önemli bir sorumluluk taşıdığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz onca imkansızlıklara rağmen surda gedik açmayı başardık. Şimdi o gediği büyüterek zaferi kucaklayacak olan sizlersiniz. Sizlere inanıyorum. Sizlere güveniyorum ve bu yolda birlikte emin adımlarla yürümekte kararlıyız. Yirmi birinci yüzyılı Türkiye'nin asrına çevirecek, gemiyi menzile ulaştıracak ve küresel liderliğini kabul ettirecek bir Türkiye'ye ben sizlerle birlikte kavuşacağımıza da inanıyorum. Türkiye'nin gençleri olarak bu milletin geleceğini avuçlarınızda taşıdığınızı lütfen bir an olsun aklınızdan çıkarmayın. Ülkemizin yarınlarına damga vuracak siyasetçiler, ekonomistler, kültür ve sanat insanları, bilim insanları, iş insanları ve her türlü konunun uzmanları unutmayın, sizlerin arasından çıkacak."

İSTİSMARCILARA KARŞI DİKKATLİ OLUN UYARISI

Türkiye'de gençlere yönelik istismarcı bir bakış açısının her zaman var olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençleri bu çevrelere karşı uyardı. Erdoğan, bu zihniyetin 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinde gençleri kışkırtarak sokakları ateşe çevirdiğini belirtti.

Gezi olaylarını da hatırlatan Erdoğan, "Bunları Gezi olaylarında ağaç bahanesiyle hükümeti devirmeye çalışırken görürsünüz. Bunları halkın parasını yağmalayan suç örgütlerini yargıdan kaçırma teşebbüslerinde görürsünüz. Bunları şimdi de sosyal medyada farklı maskeler altında provokatörlük yaparken görürsünüz. Gençlerimizden bu istismarcılara, bu millet düşmanlarına karşı dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Sakın bunlara aldanmayın. Mürüvvetinizi görmek isteyen anne babalarınız için, bu milletin, bu ülkenin aydınlık geleceği için, lütfen gençler, bunlara fırsat vermeyin. Kendi geleceğinize de ülkemizin geleceğine de sahip çıkın. Allah'ın izniyle daha önümüzde birlikte yürüyeceğimiz uzun bir yol var. Rabbim ömür verirse sizlerle birlikte daha nice başarılara, nice zaferlere imza atacağız. Bunun hayalini kuruyor, bu güzel ideal için her birinize güveniyorum. Sizlere hayat adına belirlediğiniz hedeflerde başarılar diliyorum. Gençlik buluşmaları programının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, Yusuf İbiş kardeşimi bu güzel buluşma için tebrik ediyorum. 81 ilimizdeki 207 üniversitemizden gelen siz değerli genç kardeşlerime katılımlarınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Şimdi sizleri dinleyeceğim ama rahmetli Ahmet Kaya'yı bir daha dinleyelim.​" ifadelerini kullandı.

"KENDİMİZE İNANACAĞIZ"

Konuşmasına gençlere "Her şeyden önce kendimize inanacağız" diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi değerleriyle yola devam etmenin önemine dikkat çekti. Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Akif Ersoy'un eserleriyle büyüdüğünü belirten Erdoğan, Ersoy'un "Zulmü Alkışlayamam" şiirinden dizeler okudu: "Yumuşak başlı isem kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum. Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim. Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim. Adam aldırma da geç git diyemem, aldırırım. Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım. Zalimin hasmıyım ama severim mazlumu." Erdoğan, bu anlayışla yetiştiğini ve gençlere de bu ruhu aşılamaya çalıştığını ifade etti.

"BAYRAĞIM YERDE DURAMAZ"

Uluslararası bir toplantıda yaşadığı bir anıyı paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerin yürüyeceği platforma her milletin bayrağının yere konulduğunu ancak kendisinin Türk bayrağını yerden alarak cebine koyduğunu anlattı. Erdoğan, "Benim bayrağım yerde duramaz, onu kaldırmak durumundayım. Bu milli ruhtur, bu milliliktir, bu yerliliktir," dedi. O dönemki Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu duruma şaşkınlıkla baktığını belirten Erdoğan, gençlere seslenerek, "Unutmayın, sizler de hiçbir zaman bu bayrağımızı yerde süründürmeyeceksiniz," ifadelerini kullandı.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE VURGUSU: MAĞARALAR BOŞALDI, SİLAHLAR YAKILDI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sıla Alkan’ın "‘Terörsüz Türkiye gençlere bırakacağımız en büyük mirastır’ sözünüzle ne ifade etmek istiyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü belirtti. Yıllarca Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun terörle yoğrulduğunu hatırlatan Erdoğan, "Askerimizle, polisimizle, istihbarat teşkilatımızla terörsüz Türkiye'nin adımını attık. Şu an itibarıyla gerek Güneydoğu, gerek Doğu Anadolu, bu bölgelerde belki birkaç mağara kaldı ama bütün bunların dışında her yeri temizledik. Mağaralar boşaldı, silahlar yakıldı. Hamdolsun Güneydoğu'ya, Doğu'ya artık bir sulh-u sükun gelmiş vaziyette. Artık yaylalara, dağlara herkes rahatlıkla çıkıyor. Çobanlar koyunlarını, kuzularını rahatlıkla otlatabiliyor," şeklinde konuştu.

SAVUNMA SANAYİİNDE TARİHİ ADIM

Ankara Medipol Üniversitesi’nde Robotik ve Yapay Zeka okuyan bir öğrencinin, insansız hava aracından yapılan ilk havadan havaya füze atışına ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, savunma sanayiindeki gelişmelere dikkat çekti. Akıncı ve Kızılelma gibi projelerin önemini vurgulayan Erdoğan, "Gerek bu Akıncı, gerek Kızılelma, bunlar şu anda kendi füzemizi havada ateşleyerek hamdolsun vurma noktasına geldiler. Bu, Türkiye için çok çok önemli bir adım. Kendi Kızılelma'mızla, kendi füzemizle havada atışları yapmak suretiyle bununla netice alma konumuna geldik," dedi. Erdoğan, bu başarıda emeği geçen Baykar grubuna da teşekkürlerini iletti.

"İSRAİL'İN KARŞISINDAKİ EN BÜYÜK GÜÇ BURADA"

Erdoğan, işgalci İsrail'in terör saldırılarına de değinerek, "Bu ihanetlerin karşısında en büyük güç kimdir, neresidir derseniz, burası. Bunu birlikte yapacağız. Sizin gözlerinizde ben o inancı, o güveni görüyorum" dedi.

HAPSE GİRMESİNE NEDEN OLAN ŞİİRİ OKUDU

Programda söz alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Anıl Toksöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 28 yıl önce bir şiir yüzünden hapse atılmasının kendisi için neyin başlangıcı olduğunu sordu ve o şiiri okumasını rica etti.

Erdoğan, öğrencinin isteğini kırmayarak, kendisine hapis cezası getiren Ziya Gökalp'e ait dizeleri okudu: "Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker... Zaferlerin kapusu, Anadolu'nun tapusu, Malazgirt'ten ta Çanakkale'ye, imanın geçilmez kalesine kadar ecdadımızı zaferden zafere koşturan şey, şu anda içinde bulunduğumuz iman birliğidir, iman dayanışmasıdır."

Şiiri okuduktan sonra o süreci anlatan Erdoğan, "Buna rağmen ne olursa olsun kim okuduğu önemli. Oradan yaklaşarak hemen dava açıldı. Hayırlısıyla biz de cezaevine gittik. Ama bak oradan çıktık, fazla sürmedi. On beş ay sonra siyasette kapılar bize farklı bir şekilde açıldı. Yeni bir dünya kuruldu ve Türkiye'de hamdolsun yeni bir dönemin kapıları açıldı" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN, STOLTENBERG İLE OLAN 'MISIR' ANISINI ANLATTI: HATIRATINA YAZACAĞINI NEREDEN BİLEYİM?

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğrencisi Atakan Alan'ın, eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in anı kitabında bahsettiği mısır anısını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, o günü anlattı. Stoltenberg'in Dolmabahçe'deki ziyaretine denk gelen günün mısır ve kestane mevsimi olduğunu belirten Erdoğan, "Mısırla tanışır mısın dedim. Baktım biraz zor tanışıyor. Ben dedim çok severim. Sana da ikram edeyim. Mısır kestanesiz olmaz. Arkadaşlara dedim ki hemen mısır aldırın. Kestane ile beraber o gün orada bir mısır yedik. Fakat böyle hatıratına bunları zikredeceğine, oraya koyacağını nereden bileyim? Sağ olsun, var olsun. İyi bir insandı. Hoş bir insandı. Onunla uzun yıllar beraber çalıştık. Temenni ederim ki inşallah Rutte (NATO Genel Sekreteri Mark Rutte) de aynen Stoltenberg gibi bu süreci devam ettirir" ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ KONUT ÇALIŞMALARI: ÖNÜMÜZDE ADIYAMAN VAR

Malatyalı Tıp fakültesi öğrencisi Numan Ülgen'in deprem bölgesindeki çalışmalar ve sosyal konut projeleri hakkındaki sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'nın depremde en büyük darbeyi alan illerden biri olduğunu söyledi. Erdoğan, bölgedeki konut çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Şu an itibariyle 350 bine yakın konutu Malatya'da ayağa kaldırdık. Sağ olsun ilgili bakanım ve ekibi çalışmalarını burada kararlılıkla yürütüyor. Sadece konutlar değil, bunun yanında tabii bir de deprem konutlarıyla beraber köy evlerini de yapıyoruz. Köy evleriyle de buralarda çok farklı bir hava estiriyoruz. Yani özellikle CHP'nin 'bunlar bunu yapamaz, yetiştiremez' dedikleri bu yerlerde biz hem deprem konutlarını yaptık hem köy konutlarını yaptık. Ve buralara da artık vatandaşlarım yerleşir hale geldi. Bir taraftan inşa ediyoruz, bir taraftan açılış ve deprem konut teslim törenlerini de yapıyoruz. Şimdi önümüzde de inşallah aynı şekilde Adıyaman'la ilgili adımlarımız olacak ve oradaki konutları da yavaş yavaş teslim etmeye başlayacağız."

"GERİ ADIM ATARSAK GAZZE'YE HESABINI VEREMEYİZ"

Marmara Üniversitesi öğrencisi Emre Çalışkan'ın Gazze'deki ateşkese ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki kararlı duruşunu sürdüreceğini belirtti.

"KORKAKLARLA SAVAŞA GİDİLMEZ"

Görevlerinin her türlü adımı atmak olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ben işte az önce yine gördünüz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu konuşmayı yaparken karşımdaki masalarda İsrailli delegeler vardı. Onların yüzlerine baka baka o konuşmayı yaptım. Korkaklarla savaşa gidilmez. Biz korkak değiliz" dedi.

Yola "Allah'a dayan, sa'ye sarıl, hikmete râm ol" ilkesiyle çıktıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde kararlılıkla biz yolumuza devam edeceğiz. Bundan geri adım atmak yok. Geri adım atarsak Allah'a da Gazze'ye de bunun hesabını veremeyiz" şeklinde konuştu.

"NATO LİDERLER ZİRVESİ ANKARA'DA YAPILACAK"

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi Çağdaş Ömür'ün Türkiye'nin "lider diplomasisi" ve ev sahipliği yapacağı zirvelere ilişkin sorusunu yanıtlayan Erdoğan, Türkiye'nin dünyada farklı bir konuma sahip olduğunu söyledi. Bu kapsamda önemli bir duyuru yapan Erdoğan, bir sonraki NATO Liderler Zirvesi'ne Ankara'nın ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Erdoğan, "Ankara'da NATO liderler zirvesi toplantısını yapacağız. Daha önce İstanbul'da yapmıştık. Şimdi de Ankara'da bu zirveyi yapacağız" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm komutanlıklarını bir araya toplayacak "ay yıldız konseptinde" büyük bir kompleks inşa ettiklerini ve NATO zirvesi için gelecek misafirleri bu tesiste ağırlayacaklarını sözlerine ekledi.

BAŞKAN ERDOĞAN GENÇLİK SIRRINI AÇIKLADI: 15 YIL FUTBOL, ŞİMDİ BAKANLARLA BASKETBOL

İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Psikoloji 2. sınıf öğrencisi Nisa Uzun, Erdoğan'a gençlik yıllarındaki yoğun temposunun motivasyon kaynağını ve bugünün gençlerine ne gibi tavsiyelerde bulunacağını sordu.

Siyasete hiç ara vermeden 14-15 yıl futbol oynadığını belirten Başkan Erdoğan, "Ben İmam Hatip Okulu sıralarındayken İstanbul Camialtı'nda amatör futbola başladım. Üniversiteye başladığımda da bu defa İETT'ye bir transfer yaptım. Yaklaşık 14-15 sene futbola devam ettim. Ve bu 14-15 senelik futbol hayatımda siyasete hiçbir zaman ara vermedim. Siyaseti de aynen onunla beraber devam ettirdim" dedi.

"FUTBOL MAZİ OLDU, ŞİMDİ BASKETBOL OYNUYORUM"

Futbolun artık kendisi için mazide kaldığını ifade eden Erdoğan, spora basketbolla devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "Şimdi de haftanın iki üç günü basketbol oynamak suretiyle yolumuza devam ediyoruz. Gençlik Spor Bakanı da benim takımda. İbrahim Kalın Bey karşı takımda. Ve başarımız iyi" diye konuştu.

Maçlarda kendisine torpil yapıldığı yönündeki esprilere de yanıt veren Erdoğan, "Bazıları diyorlar size torpil filan. Yok dedim, benim torpille falan alakam yok. Ama basketbolda iyiyiz ve şu anda onu da başarıyla sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye'nin basketbol milli takımının başarısına da dikkat çekerek, "İnşallah Dünya Kupası'na da gidecek gibi bir havamız var. Önümüzde Sırbistan maçı var. Bu üçüncü maçımızda da inşallah Sırbistan'ı da yenersek önümüz daha da açılacak" dedi. Konuşmasının sonunda gençlere spora yönelmeleri tavsiyesinde bulunan Erdoğan, "Sporla sizlerin de ilgili olmanız hakikaten çok çok faydalı olacaktır diye de düşünüyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Hukuki İslamiyye ve Istılahatı Fıkhiyye Kamusu'nun 1951 yılında basılmış, 6 cilt halinde neşredilmiş ilk baskılarından biri hediye edildi.

BAŞKAN ERDOĞAN'A ANLAMLI HEDİYE

Programda, soru cevap bölümünün ardından Erdoğan'ın çocukluğu döneminde, çalışarak biriktirdiği parayla aldığı kitaplara ilişkin çekilen kısa film izletildi.

Kısa filmin ardından, günün anısına AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Yusuf İbiş tarafından kısa filmde de yer alan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışıp, biriktirdiği parayla aldığı "Hukuki İslamiyye ve Istılahatı Fıkhiyye Kamusu"nun 1951 yılında basılmış, 6 cilt halinde neşredilmiş ilk baskılarından biri Erdoğan’a hediye edildi.

İbiş, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın aldığı ilk kitap. Nasip oldu, Ankara'daki bir sahaftan bu kitabın ilk baskısını bulduk." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Yazı İşleri Müdürü
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 36
  • Yavuz Selim44 59 dakika önce Şikayet Et
    Reisim basketbola başlamış sağlıkla sıhhatle başımızdan eksik etmesin.. Lider gibi lider, bizim liderimiz neler anlatır, CHP li Zihniyet seçim çağırır asgari ücret 40 bin olsun der ama 15 bin tl kiranın 30 bin tl olacağını bilmiyor gibi.. Bırakta enflasyon düzelsin.
    Cevapla
  • murtaza 1 saat önce Şikayet Et
    gazze diye bir yermi kaldı, artık çok geç kalındı.
    Cevapla
  • Ali 2 saat önce Şikayet Et
    Allah razı olsun reis ilk başta kendimize güven verdin Allah hayırlı ömür versin
    Cevapla
  • Eyman 3 saat önce Şikayet Et
    Bilen bilir, Turkiyemiz nereden nereye! Allah'a hamdolsun. Allah Sn. R.Tayyip Erdoğan'a hayırlı, zaferlerle dolu nice uzun ömürler versin.
    Cevapla
  • Tokatlı 3 saat önce Şikayet Et
    Reis'im, Rabbim yar ve yardımcımız olsun, Allah, sağlık-sıhhat içerisinde, uzun ömürler nasip eylesin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ahmed Zemzem "İsrail ajanları" tarafından şehit edildi
SON DAKİKA: Avustralya’nın Sidney kentinde silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var