Kılıç çekip korsan yemin etmişlerdi! Mahkeme son sözü söyledi...

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde mevzuattan kaldırılan andı okuyan teğmen M.T.’ye verilen “emre itaatsizlik” disiplin cezasını hukuka uygun buldu.

GİRİŞ 18.12.2025 20:07 GÜNCELLEME 18.12.2025 20:52

Son dakika haberi... Kara Harp Okulu'nun 2024 yılı mezuniyetinde bazı mezunların, kendi aralarında toplanıp kılıç çekerek "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganları atması ve daha önce mevzuattan kaldırılan andı okuması damga vurmuştu.

Büyük siyasi tartışmalara neden olan olaydan sonra izinsiz yemini ve sloganların atılmasını organize eden mezun teğmenler ve emir komuta zincirindeki mesul komutanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

Kılıçlı yemin törenine katılan 5 teğmene, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma" cezası verirken pek çok teğmen hakkında da "emre itaatsizlik"ten disiplin cezası vermişti.

Disiplin cezası alan teğmen M.T, “hukuka aykırı olduğu, emre itaatsizlik disiplinsizliğinin maddi ve manevi unsurlarının mevcut olmadığı, provalar esnasında sözlü, yazılı veya sair surette bahsi geçen andın okunmaması yönünde herhangi bir emir verilmediği, ‘emre itaatsizlik’ fiilinin yasal unsurlarının oluşmadığı” gerekçeleriyle verilen "bir gün hizmet yerini terk etmeme" cezasının iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

VERİLEN CEZA HUKUKA UYGUN BULUNDU

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde mevzuattan kaldırılan andın okunmasına katılan teğmene, “emre itaatsizlik”ten verilen disiplin cezasını hukuka uygun buldu.

"ASTLAR KENDİLERİNE VERİLEN EMİRLERİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDA"

Mahkemenin kararında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temelinin disiplin olduğu, disiplinin muhafazası için idari tedbirlerin alınması gerektiği belirtilerek, "Astların kendilerine verilen emirleri yerine getirmek zorunda oldukları, aksi bir durumun disiplinsizlik olduğu ve disiplinsizliğin işlenen eylemin karşılığı olan disiplin cezası gerektirdiği, verilen emirlerinin gereğinin yerine getirilmemesinin de hizmet yerini terk etmeme cezası kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır" denildi.

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 71
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    hepsini atın sonra kudururlar. Kamal'in soyları
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Onlara uymuş olan herkes atılmalıdır
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle displin cezası verilenlerde atılmalı, sonra baş ağrısı olurlar...
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Bunlar darbeci kadrosunda yetiştirileceklerdi.
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Bunlar darbeci kadrosunda yetiştirileceklerdi.
    Cevapla
  • Asıl olan 1 ay önce Şikayet Et
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump'tan Venezuela petrolü kararı! 'İran yerine ordan satın alacaklar'
Katlettikleri Filistinlilerden çaldıkları organlarla dünya rekoru kitabına girdiler