MİT tarihi belgeyi yayımladı! Kudüs uyarısı: Büyük sorunlara yol açacak
Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) internet sitesinde yayımlanan 1909 tarihli istihbari raporda, Kudüs'ün demografik ve kültürel yapısının hızla değiştiği, İslami ve Osmanlı mirasının tahrip edildiği belirtiliyor. İşte tarihi belge...
Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) internet sitesinde yayımlanan 1909 tarihli istihbari raporda, Kudüs'ün demografik ve kültürel yapısının hızla değiştiği, İslami ve Osmanlı mirasının tahrip edildiği ve yerli halkın topraklarının borçlandırma yoluyla yabancıların, özellikle Siyonist kuruluşların eline geçtiği belirtiliyor.

MİT resmi internet sitesinde yayımlanan tarihi 9 sayfalık istihbarat raporu, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Kudüs'te yaşanan demografik, kültürel ve mülkiyet değişimini gözler önüne serdi. MİT'in "Özel Koleksiyonlar - Belgeler" bölümünde yer alan raporun, İttihat ve Terakki Cemiyeti Suriye Murahhasası üyesi Mahmut Cemalettin tarafından 1909 yılında Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti Merkez-i Umumiyesi'ne dönemin Dahiliye Nazırı Hüseyin Hilmi Paşa'ya gönderildiği ve Kudüs'teki duruma ilişkin istihbari nitelikte olduğu kaydedildi.
HIZLA YABANCILARIN HAKİMİYETİNE GİRİYOR
Raporda, Kudüs'ün demografik ve kültürel yapısındaki değişim açık ifadelerle anlatılıyor. Belgede, şehirdeki mülkiyet yapısına dikkat çekilerek, "Kudüs ve çevresinde yabancıların eline geçen toprak miktarı son derece endişe verici boyutlara ulaşmıştır" değerlendirmesi yapılıyor.

Kudüs'ün fiziki dönüşümüne ilişkin bölümde ise, "On yıl önce surların dışında neredeyse hiçbir yapı yokken, bugün şehrin eski alanının iki katı büyüklüğünde bölgeler yabancı binalarla dolmuştur" ifadesi yer alıyor.
İSLAMİ VE OSMANLI MİRASI VURGUSU
Raporda, İslami ve Osmanlı dönemine ait yapıların el değiştirmesi özellikle vurgulanıyor. Belgede, "Medreseler, mescitler ve camiler farklı adlar altında elden çıkarılmış, yabancıların eğlence ve dinlenme mekânlarına dönüştürülmüştür" denildi.
Selahaddin Eyyubi'ye ait eğitim yapısına ilişkin bölümde ise, "İslam tarihinde büyük bir isim olan Selahaddin Eyyubi'nin medrese ve mektebinin kiliseye çevrilmiş olması, Osmanlı ve İslam hassasiyetine sahip herkes için son derece üzücü bir durumdur" ifadeleri kullanıldı.

HİLELİ İŞLEMLER
Raporda, yerli halkın topraklarını kaybetme süreci ayrıntılı biçimde ele alınıyor. Belgede, "Yasak olmasına rağmen yabancılara satılan arazilerde öyle hileli yöntemler uygulanmıştır ki mesele bugün içinden çıkılması zor bir hal almıştır" denildi.
Toprak kaybının boyutuna ilişkin olarak ise, "Kudüs topraklarının yarıdan fazlası yabancıların mülkiyetine geçmiştir" tespiti yapılıyor.
BORÇLANDIRMA YOLUYLA MÜLKSÜZLEŞTİRME
Raporda, özellikle Siyonist kuruluşlarla bağlantılı mali yapılar dikkat çekiyor. Belgede, Londra merkezli bir yapının Kudüs'te banka şubesi bulunduğu belirtilerek, "Bu banka, çiftçilere borç verirken teminat olarak yalnızca arazi kabul etmekte, başka hiçbir güvenceyi kabul etmemektedir" ifadelerine yer verildi.
Borçlandırma sisteminin sonucu ise şu sözlerle aktarıldı: "Bu bankanın eline düşen bir çiftçi, birkaç yıl içinde toprağını tamamen kaybetmeden kendini kurtaramamaktadır."

'BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇACAK' UYARISI
Raporda, tüm bu gelişmelerin geleceğe yönelik ciddi riskler barındırdığına işaret edilerek, "Yabancıların eline geçen bu topraklar, ileride çok daha büyük ve tehlikeli sorunlara yol açacaktır" uyarısında bulunuluyor.
MİT'in yayımladığı bu tarihi belge, Kudüs'te yaşanan dönüşümün, Osmanlı'nın son döneminde dahi bir egemenlik ve güvenlik sorunu olarak görüldüğünü ortaya koyuyor.
-
Misafir 16 dakika önce Şikayet Etüç ülke kuduk diyor 1 sscb, Türkiye, İsrail bu söylen doğru mu? Yetkililer doğru yu. açıklasın. Bu haham ne söylüyor....Beğen
-
İsimsiz 23 dakika önce Şikayet EtGünaydın daha yeni mi farkina vardınız siyonit terör devleti 50 yildır kudüsün el Aksa nın altını oyuyor osmanlı İslami ederlerini yıkıyor kultürel mirası yıkıp yokediyor yeni bı durum degilkiBeğen
-
Misafir 27 dakika önce Şikayet EtSiyonistlerin ileri gelenleri iki yahudi devleti kurduk diyor. Biri itsrail, diğeri???Beğen Toplam 1 beğeni
-
Adalı 35 dakika önce Şikayet EtOsmanlı İmparatorluğu'nu parcalamak için çırpınan Vatan haini ittihatçılar Osmanlı arşivlerini Bulgaristan'a çöp olarak aatmasalardi kim bilir daha neler neler vardi arşivlerde.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Alacalı 42 dakika önce Şikayet EtTam da cennet mekan Abdülhamid Han'ın tahttan indirilmesinden bir sene sonra bu ne tesadüf nede de başka şey tam bir ihanet Abdülhamid Han'ı tahttan indiren kere bakmak gerek vesselamBeğen Toplam 6 beğeni