Din İşleri Yüksek Kurulu son noktayı koydu: Ramazan ayı 19 Şubat 2026'da başlayacak
Son dakika haberine göre Suudi Arabistan ve birçok Arap ülkesi yarın (Çarşamba) ramazana başlarken, Türkiye'de Din İşleri Yüksek Kurulu 19 Şubat 2026 tarihini işaret etti. Hilal Büyük Okyanus'tan itibaren 18 Şubat'ta görülecek.
İslam dünyasının bir bölümü ramazan ayını karşılamaya hazırlanırken, hilalin görülmesi esasına dayanan takvim farklılıkları nedeniyle başlangıç günleri netleşti. Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Irak, Bahreyn, Kuveyt ve Lübnan, yarın ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.
HİLAL BÜYÜK OKYANUS'TAN GÖRÜLECEK
Türkiye'de ise süreç, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun şer'i ölçüler ve astronomik veriler ışığında yaptığı çalışmalarla belirlendi. Hesaplamaların detaylarını paylaşan Kurul, "1447 (2026) yılı Ramazan ayı hilalinin, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü ilk defa Büyük Okyanus bölgesinden itibaren görülebilir hâle geleceği tespit edilmiştir." bilgisini verdi.

RAMAZANIN İLK GÜNÜ 19 ŞUBAT
Hilalin görülebilirlik anının Türkiye saatiyle 06.42 olduğuna dikkati çeken Din İşleri Yüksek Kurulu, Türkiye için ramazan başlangıcını şu ifadelerle duyurdu:
"Bu doğrultuda, 19 Şubat 2026 Perşembe günü 1447/2026 yılı Ramazan ayının birinci günü olacaktır."
BAZI ARAP ÜLKELERİNDE RAMAZAN AYI YARIN BAŞLIYOR
Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Irak, Bahreyn, Kuveyt ve Lübnan, yarın ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.
Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamada, ramazan hilalinin görüldüğü ve yarın ramazan ayının ilk günü olduğu belirtildi.
Katar Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı Hilal Gözlem Komitesi de yarın ramazan ayının ilk günü olacağını açıkladı.
BAE Devlet Başkanlığı Divanı, ramazan ayının hilalinin görüldüğünü ve yarın ramazan ayının ilk günü olduğunu duyurdu.
Yemen Vakıflar ve İrşad Bakanlığı da yarın ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.
Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de ramazan ayının ilk gününün yarın başlayacağını bildirdi.
Irak'ta Sünni Vakfı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Vakıflar Bakanlığı da ramazan ayının ilk gününün yarın başlayacağını belirtti.
Bahreyn'deki Hilali Gözetleme Kurumu da hilalin görüldüğüne dair kimsenin şahitlik etmediğini, ancak Suudi Arabistan'da hilalin görüldüğünün yasal olarak tespit edildiğini ve bu nedenle yarın ramazan ayının ilk günü olacağına karar verildiğini açıkladı.
Kuveyt'te de Hilal Gözetleme Kurumu, ramazan ayının hilalinin görüldüğünü ve bu nedenle yarın ramazan ayının ilk günü olacağını duyurdu.
Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan da hilalin "birçok Arap ve İslam ülkesinde" görüldüğünün teyit edilmesi nedeniyle yarın ramazanın ilk günü olduğunu söyledi.
RAMAZANA PERŞEMBE GÜNÜ BAŞLAYACAK OLAN ÜLKELER
Ürdün Başmüftüsü Ahmed el-Hasanat, hilalin görülmemesi nedeniyle yarının şaban ayının 30'uncu günü olarak kabul edileceğini, 19 Şubat Perşembe günü ramazan ayına başlanacağını duyurdu.
Mısır Müftüsü Nazir Ayad da televizyonda yayınlanan açıklamasında, ramazan hilalinin görülemediğini ve bu nedenle çarşamba gününün şaban ayının son günü, perşembe gününün ise ramazan ayının ilk günü olacağını duyurdu.
Türkiye, İran, Umman ve Suriye de ramazan ayının perşembe günü başlayacağını açıkladı.
FARKLILIK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?
İslam hukukunda, esas alınan ay takvimi, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardan oluşuyor. Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekiyor.
İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Aybaşlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor.
-
Goksel 17 dakika önce Şikayet EtSadece Suudi Arabistan gördüm demiş, diğerleri de onlar gördüyse tamamdır demiş, gören var mı? Yok. Ay 11 ay rutin hareket ediyor da 12. Ay mı farklı hareket ediyor? Bunlarınki tamamen saçmalık. Binlerce yıl hareketini 1sn sapmadan yapan ayın 1 yıl 2 yıl sonra nerede olacağını bilmek çok mu zor? Fitneciler.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 22 dakika önce Şikayet EtYarın şek günü dür oruç tutmak doğru değilBeğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandaş 26 dakika önce Şikayet EtOkuduğum 68 yorumdan çıkardığım sonuç.. HİLAFET ŞART ABİCİM.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 27 dakika önce Şikayet Ethilal göründüBeğen Toplam 2 beğeni
-
Osmanlı 31 dakika önce Şikayet Etİhtiyaten Ramazan niyeti ile yarın tutarız. Velevki değilse nafile olur. Niye bu kadar büyütülüyor.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Rumuz Ebrar 17 dakika önce Şikayet EtYevmi şek olur oda mekruhturBeğen Toplam 1 beğeni