Cerrah Dr. Mutlu: Obezite kolon kanserine kapı aralıyor

Onkolojik Cerrah Vahit Mutlu, obezitenin sadece bir kilo problemi olmadığını belirterek, artan insülin ve IGF düzeylerinin hücre büyümesini uyararak kanser gelişimine yol açtığı uyarısında bulundu.

Cerrah Dr. Mutlu: Obezite kolon kanserine kapı aralıyor
Cerrah Dr. Mutlu: Obezite kolon kanserine kapı aralıyor
GİRİŞ 02.04.2026 22:14 GÜNCELLEME 02.04.2026 22:16

Günümüzde obezite sadece kilo problemi değil, birçok ciddi hastalığın temel nedenlerinden biri.

Obez bireylerde insülin ve IGF düzeyleri arttığına değinen Onkolojik Cerrah Vahit Mutlu, bu durumun hücre büyümesini uyararak kanser gelişimine katkıda bulunduğuna ve aşırı yağ dokusunun da vücutta kronik inflamasyona ve dolayısıyla kanser gelişimine yol açabileceğini söylüyor.

Onkolojik Cerrah Vahit Mutlu

KANSER HAFTASI MİLAT OLSUN 

1-7 Nisan tarihleri arasında kabul edilen Ulusal Kanser Haftasında birçok merkezde ücretsiz kanser taraması yapıldığını hatırlatan Mutlu, "Yağ dokusu bazı hormonların üretimini etkileyerek tümör gelişimine zemin hazırlayabilir" şeklinde konuştu. 

Türkiye’de obezite oranları ile kolon ve rektum kanserine bağlı ölüm oranları arasında yakın ilişki olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Vahit Mutlu, kilo kontrolünü kaybetmiş bireylerin kanser konusunda daha duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Kolon kanserinin erken dönemde belirti vermeyebileceğini vurgulayan Mutlu, ancak bazı hastalarda;
 
*Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik

•Dışkıda kan görülmesi

•Açıklanamayan kilo değişimi

•Karın ağrısı veya şişkinlik

•Demir eksikliği anemisi

•Sürekli halsizlik

gibi belirtilere özellikle dikkat gösterilmesini kaydediyor.

 

Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
50 yıl sonra sahne yeniden kuruluyor: Ay’da yeni savaş: Bu kez gitmek değil, kalmak
A Milli Takım'ın Dünya Kupası fikstüründe değişiklik! Paraguay maçının saati değişti