Çocuklara özel sim hattı geliyor!

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan okul saldırıları Türkiye'yi yasa boğarken, her iki ildeki saldırganın da şiddet içerikli bilgisayar ve mobil oyunları oynadığı belirlendi.

GİRİŞ 18.04.2026 08:00 GÜNCELLEME 18.04.2026 09:29

Bunlardan en önemlisi veri sızıntısı ve kişisel bilgilerin üçüncü taraflarla paylaşılması riski bulunan VPN'lerin engellenmesi olacak. Bir diğeri ise GSM aboneliklerine yeni sınırlamalar getiren düzenleme ile çocukların kullandığı hatların ebeveynler tarafından kontrol edilecek şekilde "çocuk hattı" olarak tanımlanması olacak.

Böylece 18 yaş altında kişiler tarafından kullanılan hatların çocuklara ait olduğu net bir şekilde anlaşılarak bunlara ilişkin sınırlayıcı tedbirler alınabilecek. Mobil oyunlar çocuklar arasında şiddeti körüklerken, bu duruma engel olmak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bir dizi tedbir hazırlığında olduğu öğrenildi.

Bu kapsamda öncelikli olarak Türkiye'de yasal sınırlar içinde erişime engellenmiş olan içerik ve oyunlara girişi sağlayan VPN'lerin (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) lisanslandırılmasına ilişkin düzenleme hazırlığı olduğu öğrenildi.
BTK tarafından yapılan düzenleme 18 yaş altı kişilerin kullanacağı hatlarda ebeveyn kontrolüne izin veriyor. Yapılan düzenleme ile artık ebeveynler kendi adlarına olan hatları "çocuk sim hattı" olarak tanımlayacak.

Bu uygulamasıyla birlikte çocuk hattı olarak tanımlanan bu hatlara bazı önlemler alınabilecek.

KAYNAK: SABAH
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • B gz 1 ay önce Şikayet Et
    Devlet yetkilileri sizden ricam çok ahlaksız diziler var bunların yayınlardan kaldırılması lazım
    Cevapla
  • Halk 1 ay önce Şikayet Et
    Anneler telefonları daha kundakta çocuklara veriyor siz hangi çocuk hattından bahsediyorsunuz bu çocukları bu hale getiren anneler ve babalar değil önce anne ve babaların aklına ve kalbine Allahu Teala'nın şu ayetini yerleştirmek lazım eşlerinizi ve çocuklarınızı cehennem ateşinden koruyun
    Cevapla
  • Konu 1 ay önce Şikayet Et
    Anneler değil de babalar veriyor.
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 ay önce Şikayet Et
    niye çocuklara zararlı olan büyüklere zararsızmı toplumun hepsine uygulansın.
    Cevapla
  • Angaralı 1 ay önce Şikayet Et
    Mevcut hatları çevirsinler, bu şirketler fırsatçılık yapmasın
    Cevapla
  • Yaşar 1 ay önce Şikayet Et
    Bu var zaten. Çocuk profili adında. Hat bizim adımıza ama bildirirseniz çocuk profili yapıyor şirketler. Ama yine de içeriği genişletilip şiddet içerikli şeyler da yasaklanmalı şu anda sadece cinsel içerikleri kapatıyorlar sanırım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’da Türkan Biçer’in 7’nci kattan düştüğü anlar ortaya çıktı
Türkiye'nin 26 kişilik 2026 Dünya Kupası kadrosu açıklandı!