Yeni trafik cezaları makas gibi kesti: Magandalar artık cesaret edemiyor

Yeni Trafik Kanunu’yla artırılan cezalar, kısa sürede sahaya yansıdı. Makas atma ihlalindeki yüzde 92,6’lık düşüş, dikkat çeken en güçlü veri oldu.

GİRİŞ 29.04.2026 14:05 GÜNCELLEME 29.04.2026 14:27

Trafikte “maganda” diye tabir edilen tehlikeli sürücü davranışlarına karşı getirilen ağır yaptırımlar sonuç vermeye başladı. 26 Şubat 2026’da Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemenin ardından, 27 Şubat-16 Nisan döneminde birçok kural ihlalinde belirgin düşüş yaşandı.

Verilere göre denetlenen araç sayısı yüzde 6,2 artarken, işlem yapılan araç sayısı yüzde 12,9 azaldı. Yani denetim sıklaştı ama ihlal sayısı geriledi.

MAKAS ATMA NEREDEYSE BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Yeni düzenleme sonrası en çarpıcı düşüş makas atma ihlalinde görüldü. Trafik güvenliğini doğrudan tehlikeye atan bu ihlal yüzde 92,6 azaldı.

Dur ihtarına uymayanların sayısı yüzde 65,3, hız ihlalleri yüzde 37,9, ehliyetsiz araç kullanımı ise yüzde 30,3 düştü. Araç kullanırken cep telefonu kuralını ihlal edenlerde yüzde 26,6, kırmızı ışık ihlalinde ise yüzde 9,9 azalma kaydedildi.

KAZALARDA DA DÜŞÜŞ VAR

Kanun sonrası sadece ihlaller değil, kazalar da geriledi. Yılın ilk dört ayında trafik kazası sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azaldı. Ölümlü kazalarda yüzde 16,2, trafikte günlük can kaybında ise yüzde 11,1 düşüş yaşandı.

CEZALAR ARTIK ÇOK DAHA AĞIR

Yeni düzenlemeyle hız sınırını aşanlara verilen ceza 2 bin TL’den 30 bin TL’ye kadar çıkarıldı. Ehliyetsiz araç kullananlara 40 bin TL, alkollü araç kullananlara 25 bin TL, uyuşturucu madde etkisinde direksiyon başına geçenlere ise 150 bin TL ceza uygulanıyor.

Makas ve drift atan sürücülere 90 bin TL para cezası kesiliyor. Ayrıca ehliyetlerine 60 gün el konuluyor, araçları da 30 gün trafikten men ediliyor.

Dur ihtarına uymamanın cezası ise 2 bin 270 TL’den 200 bin TL’ye yükseltildi. Trafikte saldırı amacıyla araç takip eden ya da araçtan inen sürücülere de 180 bin TL ceza verilecek.

Seyir halinde cep telefonu kullananlara 5 bin TL, ambulans ve itfaiye araçlarına yol vermeyenlere 46 bin TL ceza kesilecek. Ölümlü veya yaralanmalı kazada olay yerinden ayrılanlar içinse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 58
  • Ziya Bal 1 ay önce Şikayet Et
    Ben trafik müfettişi abim adına yazıyorumjyaklqsik 10 yıldır ceza yazıyordu artık yazmıyor. Bir senedir bıraktı neden dedim yazmıyorsun internet üzerinden sınav ve trafik şb gelin zorunluluğu getirdiler. Dedi e.be var ki bunda dedim. Kardeşim kırmızı ışık telefonla konuşma makas atma nın kursu mu olur dedi. Goruyordum yazıyordum. Okul bitirme sınavı mı olmak lazım dedi
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Avrupa’ya vize uygulamadığınız için Avrupa’dan gelen araç sayısında büyük artışlar var. Bu yaz veri tabanlı bir denetleme gözlem yapın ki bir yılda kaç Avrupa plaka kaç araç giriş çıkış yapıyor bilgi toplayın. Öğrenmek istiyoruz.Çok berbat oluyor yollarımız akşam saatlerinde. Bu sene kesinlikle Avrupa’dan toplam kaç araç geldi ve Türkiye de ne kadar kaldılar haberini almak istiyoruz
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 1 ay önce Şikayet Et
    alkollü sürücülerin ehliyetlerine 5 yıl el konulsun .ikinci yakalamada 10 yıl ,üçüncüde ise suresiz.
    Cevapla
  • Halil Mithat 1 ay önce Şikayet Et
    Yeni bir moda başladı adam akan trafikte aracı yolun ortasında durduruyor iniyor gidip markete büfeye sigara vb. alıp geliyor
    Cevapla
  • Kim Busi 1 ay önce Şikayet Et
    Geri zekalı angutlar anca böyle hizaya geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe'de ilk ayrılık an meselesi! Yıldız futbolcu Premier Lig ekibiyle anlaştı
Sergen Yalçın'dan eski Beşiktaşlı futbolculara çok sert sözler! 'Kalleşler'