Bilimsel veriler yerine algı operasyonu: Türkiye’nin stratejik projeleri neden hedefte?
Türkiye'nin kalkınması için hayati öneme sahip enerji ve maden yatırımları, muhalif medyanın hedefinde. Bilimsel veriler yerine algı operasyonlarının öne çıktığı yayınlarda, çevre dostu projeler dahi karalanmaya çalışılıyor.
Muhalif medyanın yeni hedefi bu kez Türkiye'nin enerji ve maden yatırımları oldu. Son dönemde özellikle GES projeleri, altın ve bakır madenleri ile enerji sahaları üzerinden yürütülen sistematik algı operasyonları dikkat çekiyor. Peş peşe yapılan yayınlarda Türkiye'nin kalkınması için hayati öneme sahip projeler; doğa talanı, rant, şirket işgali ve köylü direnişi manşetleriyle servis edildi.
Birçok muhalif yayın organı Diyarbakır'daki GES yatırımlarını, Artvin ve Ordu'daki maden aramalarını, Ege Bölgesi'ndeki altın sahalarını ve enerji projelerini hedef alan haberler yayımladı. Haberlerde sık sık ormanlar yok oluyor, doğa katliamı, köylüler ayakta gibi ifadeler kullanılarak kamuoyunda korku ve tepki oluşturulmaya çalışıldı.
ÇEVRE DOSTU PROJEYE BİLE KARŞI ÇIKTILAR
Ancak dikkat çeken en önemli detaylardan biri, çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilen GES projelerinin dahi hedef tahtasına oturtulması oldu. Karbon salınımı yapmayan, dünyanın birçok ülkesinde devlet teşvikleriyle desteklenen güneş enerji santrallerine yönelik yürütülen kara propaganda dikkat çekti.
GES projelerinin fosil yakıtlara göre çok daha çevreci olduğu bilinirken, bazı ideolojik çevrelerin Türkiye'nin enerji yatırımlarına koşulsuz şekilde karşı çıkması, arka plandaki art niyeti gözler önüne seriyor.
CUMHURİYET, 'TAKOZ' OLMADA ÖNDE
Cumhuriyet gazetesinin 7 Mayıs 2026 Perşembe günü yayımlanan, "GES projesine karşı itiraz: Çeşme halkı yok sayılamaz." başlıklı haberi, bunun en somut örneği. Cumhuriyet, çevre dostu olan projenin yapılışını yayımladığı haberler karşı çıkarak Türkiye'nin enerji yatırımlarına "takoz" olma konusunda en önde ilerliyor.

TÜRKİYE'NİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ HEDEFTE
Uzmanlara göre Türkiye'nin artan enerji ihtiyacı nedeniyle yerli kaynakların kullanılması artık bir tercih değil zorunluluk haline geldi. Özellikle maden projeleri, savunma sanayiinden teknoloji üretimine kadar birçok stratejik alanda kritik rol oynuyor.
Türkiye'nin sahip olduğu bor, altın, bakır, lityum ve nadir element rezervlerinin ekonomiye kazandırılmasının hem cari açığın azaltılması hem de sanayi üretiminin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.
BİRGÜN DE TÜRKİYE’NİN KALKINMASINA KARŞI
Mahkemenin kamu yararı, çevre ve maden mevzuatına uygun bulduğu bakır madeni projesine karşı olumsuz yayınlar yapan BirGün gazetesi, ekonomiye katkı sağlayacak yatırımları hedef alarak Türkiye’nin kalkınmasına karşı birçok habere imza atıyor.

BİLİMSEL VERİ YERİNE ALGI OPERASYONU
Muhalif medyada çıkan haberlerde bilimsel verilerden çok politik söylemlerin öne çıktığı görülüyor. Çevreye ciddi zarar vermeyen yenilenebilir enerji yatırımlarının bile talan söylemleriyle hedef alınması, algı operasyonunu gün yüzüne çıkarıyor.
Maden ve enerji yatırımlarını engellemeye çalışarak Türkiye'yi yeniden dışa bağımlı hale getirmeye çalışanların ekmeğine yağ süren muhalif medya, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılmasının milli güvenlik ve ekonomik bağımsızlık açısından stratejik öneme sahip olduğunu görmezden geliyor.
Son dönemde yapılan yayınlar incelendiğinde, bazı medya organlarının neredeyse tüm enerji ve maden projelerine karşı benzer bir dil kullanması, Türkiye'nin yatırımlarına darbe vurma hevesini ortaya koyuyor.
-
Sakin 22 dakika önce Şikayet EtAjan olmayami çalışıyorlarBeğen
-
Misafir 28 dakika önce Şikayet EtSatılmışlar. Batılı ağa babaları ne diyorsa o...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafirlik 34 dakika önce Şikayet Et70li, 80 li yıllarda yeşil parkeli, pos bıyıklı, kırmızı örgü takan tembelliğini saklamak için , kendisinin bile ne olduğun bilmediği kelimelerle konuşan tipler, bugün yaş olmuş 70 , hala aynı tarlada otluyorlar..Beğen Toplam 3 beğeni
-
Harranlı 41 dakika önce Şikayet EtBatılı sahiplerinden aldıkları talimatları uyguluyorlar.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Misafir 44 dakika önce Şikayet EtYalan ve yanlış ise bunların hesabını neden görmüyorlar. Hani özgürlük yok diyorlar bu neBeğen Toplam 3 beğeni