Erzurum'un asırlık çınarı Salli nine 114 yaşında

Erzurum'da 100 yaşına kadar neredeyse hiç hastaneye gitmeyen 114 yaşındaki Salli nine, doğduğu köyde hayatını sürdürüyor.

Erzurum'un asırlık çınarı Salli nine 114 yaşında
Erzurum'un asırlık çınarı Salli nine 114 yaşında
GİRİŞ 08.06.2026 22:16 GÜNCELLEME 08.06.2026 22:16

Erzurum'un İspir ilçesinde 1 Temmuz 1912'de dünyaya gelen Salli Yalçın, 1,5 yaşında annesini, 3 yaşında babasını kaybetti.

Teyzesinin büyüttüğü Yalçın, zorluklarla dolu bir hayat geçirdi. Genç yaşta evlenen Yalçın, şu an en büyüğü 80 yaşında olan 5 çocuk dünyaya getirdi.

Çiftçilikle uğraşan ve üretmekten vazgeçmeyen Yalçın, İspir'de başkalarının tarlalarını sürerek aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştı, yaya olarak Artvin yaylalarına da giderek göçerlik yaptı.

Ürünlerini başta Artvin ve Rize olmak üzere bölge illerindeki pazarlarda sepetin içinde satan Yalçın, doğayla ve toprakla iç içe bir yaşam sürdü.

100 yaşına kadar neredeyse hiç hastaneye gitmeyen Yalçın, bir asrı aşkın zaman önce doğduğu Elmalı Mahallesi'ndeki oğlunun evinde hayatına devam ediyor.

SON 14 YILDIR YATAĞA BAĞIMLI YAŞAYOR

İlerleyen yaşına bağlı olarak son 14 yıldır yatağa bağımlı yaşayan asırlık çınarın en büyük destekçisi ise 76 yaşındaki oğlu Hüseyin ve gelini 65 yaşındaki Ayşe Yalçın.

Yaklaşık yarım asırdır aynı çatı altında yaşayan Ayşe Yalçın, kayınvalidesinin tüm günlük ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyor.

Gelininin gösterdiği özen ve sevgiyle yaşama tutunan Yalçın, gelinine duasını eksik etmiyor.

Hayat arkadaşını 22 sene önce kaybeden Salli Yalçın, yaz mevsimini İspir'in Elmalı Mahallesi'nde, kış aylarını ise genellikle Rize'de geçiriyor.

"TORUNLARININ TORUNLARINI GÖRDÜ"

Gelin Ayşe Yalçın, AA muhabirine, sevgiyle kayınvalidesinin hizmetini yaptığını söyledi.

Anne ve babasından ne gördüyse onu devam ettirdiğine dikkati çeken Yalçın, "Annem babam vefat etti. Anne olarak ben onu biliyorum. Onu asla kayınvalide olarak görmedim. O bana Allah'ın verdiği bir nimet. Canıgönülden bakıyorum. O bizim bebeğimiz." ifadelerini kullandı.

Yalçın, "Annem hep 'Minderi koyan kendi oturur.' derdi. Biz de minderimizi koyduk. Evlatlarımız da inşallah bize bakar. İyilik de yaparsak kendimize, kötülük de yaparsak kendimize." diye konuştu.

Yaşlılara sevgi ve saygı gösterilmesinin önemini vurgulayan Yalçın, "Bir bardak su verdiğin zaman güler yüzle vereceksin." dedi.

"ANNEMİN BU KADAR YAŞA KADAR SAĞLIKLI OLMASININ SIRRI BURALARDA YAŞAMAK"

Ayşe Yalçın, "Bazen torunları ziyarete geliyor. Torunlarının torunlarını gördü. Benim torunumun çocuğunu gördü." ifadesini kullandı.

Salli ninenin oğlu Hüseyin Yalçın ise annesinin yaşlılık dışında ömrü boyunca neredeyse hiç hastaneye gitmediğini söyledi.

Yalçın, "Annemin bu kadar yaşa kadar sağlıklı olmasının sırrı buralarda yaşamaktı. Biz çocukken tarlaları hep annem biçerdi. Kendi halinde yıllarca hep çalıştı." diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • fatih 15 dakika önce Şikayet Et
    Teyzeme Allah sağlıklı sıhhatli hayırlı ömürler versin hayırlı evlatlar verin İnşallah...
    Cevapla
  • Ayhan 1 saat önce Şikayet Et
    Rabbim merhamet ve şefkatini daima üzerine versin anacığım. MaşaAllah La guvvete illa billah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP’li Buca Belediyesi'nde yeni skandal: İcraatları eleştiren simitçiye dayak!
Füzeler ateşlendi, Trump sinirlendi: Derhal durun!