Eve misafir kabul etmeyen kadına şok: Tazminat ödeyecek!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, şans oyunları oynayarak borçlarını ödemeyen erkeği az, eve misafir kabul etmeyen, sürekli eşya değiştiren ve eşine hakaret eden kadını ağır kusurlu bularak kadının tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

Eve misafir kabul etmeyen kadına şok: Tazminat ödeyecek!
Eve misafir kabul etmeyen kadına şok: Tazminat ödeyecek!
GİRİŞ 26.07.2026 09:53 GÜNCELLEME 03.08.2026 10:46

43 yıldır evli çiftin yıllar süren boşanma davaları, Yargıtay'ın kararı ile son buldu.

Tam 43 senelik evli çift, karşılıklı Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşanma davası açtı. Emekli öğretmen davacı kadın, memur emeklisi eşinin kumar bağımlısı olduğunu, evin faturalarını dahi ödemediğini öne sürdü.

Boşanmanın en fazla görüldüğü meslekler açıklandı! Rekor oranla birinci sırada...Boşanmanın en fazla görüldüğü meslekler açıklandı! Rekor oranla birinci sırada...

Yargıtay'dan boşanma davalarında düğün takıları için emsal kararYargıtay'dan boşanma davalarında düğün takıları için emsal karar

Kocanın yargılamayı uzatmak için dava açtığını, tarafların 1981 yılında evlendiklerini, kocanın kumar oynadığını, sürekli 'sen kadın mısın, geri zekalının önde gidenisin' gibi söylemlerde bulunduğunu dile getirdi. Mahkemede ifade veren erkek ise evlilik birliğinin sarsılmasına kadın eşin tutum ve davranışlarının sebebiyet verdiğini, kadın eşin kötü davrandığını, iftiralar attığını, kendisinin sade bir hayatı olup şiddet ve hakarete maruz kaldığını iddia etti.

  • Mahkeme, tarafların boşanmalarına, 75 bin lira maddi ve 75 bin lira manevi tazminat ile bin lira yoksulluk nafakasına karar verilmesini talep etti.

Aile Mahkemesi, evlilik birliği devam ederken kocanın şans oyunları oynadığı, evin ihtiyaçlarını karşılamadığı, eve alacaklıların gelip borçlarını tahsil etmek için talepte bulundukları, karısına ve çocuğuna küfürler ettiği, bununla birlikte kadının da kocasına hakaret ettiğine dikkat çekti.

KADIN DAHA AĞIR KUSURLU BULUNDU

Kadının; eşinin ailesi ile görüşmesine izin vermediği, eve misafir gelmesini istemediği, sürekli eşya değiştirip masraf yaptığı, her iki tarafın da kusurlu olması ile birlikte kadının erkeğe nazaran daha ağır kusurlu olduğu gerekçesiyle her iki davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına, kadın eşin maddi ve manevi tazminat talepleri ile yoksulluk nafakası talebinin reddine, erkek yararına 5 bin lira maddi ve 5 bin lira manevi tazminata karar verildi. Karar istinafa taşındı.

43 yıllık evlilik, Yargıtay'ın erkeği az kadını daha ağır kusurlu bulmasıyla sona erdi.

Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların eşit kusurlu olduğuna hükmetti. Karar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nden döndü. Yapılan yargılamada Aile Mahkemesi ilk kararında direndi. Yeniden istinafa taşınan davda Bölge Adliye Mahkemesi de ilk kararında direndi. Kararın temyiz edilmesiyle bu kez devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.
Hukuk Genel Kurulu, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kadının eve misafir kabul etmemesi ve sürekli ev eşyalarını değiştirmesinin ağır kusur olarak değerlendirildiği kararda şöyle denildi:

  • "Dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; erkek eşin şans oyunları oynayıp borçlarını ödemediği, buna karşılık kadın eşin de erkeğe hakaret ettiği, erkeği evden kovduğu, yatakları ayırdığı, eve misafir kabul etmediği ve ev eşyalarını sürekli değiştirip masraf yaptığı görülmektedir. Bölge adliye mahkemesi kararında erkek eşe ‘eşine ve çocuklara küfür ettiği’ vakıası kusur olarak yüklenmişse de bu konudaki tanık ifadelerinin çelişkili olmasından dolayı davalı-davacı erkeğe ‘eşine ve çocuklara küfür ettiği’ vakıasının kusur olarak yüklenmesi doğru değildir. Gerçekleşen bu kusurlu davranışlar karşılaştırıldığında tarafların kusurlarının birbirine denk olduğundan bahisle, eşit kusurlu sayılamayacakları, boşanmaya sebep olan olaylarda kadının ağır, erkeğin ise az kusurlu olduğu hususu tartışmasızdır. Hâl böyle olunca tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü ile dosya kapsamına uygun düşmeyen bu kusur belirlemesine bağlı olarak erkek eşin tazminat taleplerinin reddine karar verilmesi açıklanan yasal düzenleme ve ilkelere uygun değildir."
KAYNAK: İHA
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Mert 1 ay önce Şikayet Et
    Sanal medya toplumu yozlaştırdı...
    Cevapla
  • hakan 1 ay önce Şikayet Et
    çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. kumar bağımlısı nedir yaa, sürekli eşya değiştirmek, eve misafir kabul etmemek nedir yaa. Allah aşkına nerede sevgi saygı hoşgörü, kanaat... toplumumuz bitik bitik...
    Cevapla
  • Abcdef 1 ay önce Şikayet Et
    İnternet olmasa eski kültürümüze döneriz belki... ancak Türk Milletine en az 50 yıllık Kültür hazinesini geri yüklemek gerekiyor
    Cevapla
  • cenk 1 ay önce Şikayet Et
    TV dizileri yüzünden oluyor bunlar.
    Cevapla
  • Ersever 1 ay önce Şikayet Et
    En iyisi başını belaya sokma, etekek için evlilik günümüz şartlarında hep aleyhe. Evlenmelrin azaldığı,boşanmaların arttığı, kadın lehine pozitif ayrımcılığın attığı,nüfusun tehlikeye girdiği anlaşıldı, yavaş yavaş erkek şehine birkaç karar çıkmaya başladı.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bu kqrarlar iyice cqn sıkmayaybuk işler
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Şöyle dedi yaşam koçu: " Kendini sev hayatım! Evrene mesaj gönder, bak çok güzel geri bildirimler alacaksın!!!"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin kadın belediye başkanları ile görüştü!
İmamoğlu davası: 'Enteresan şeyler oluyor, burası iyice Müge Anlı programına döndü'