Son Dakika: Terörsüz Türkiye yasası Meclis'te kabul edildi: İşte 12 maddenin tamamı

Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasa 468 kabul, 88 red, 6 çekimser oy aldı.

Son Dakika: Terörsüz Türkiye yasası Meclis'te kabul edildi: İşte 12 maddenin tamamı
Son Dakika: Terörsüz Türkiye yasası Meclis'te kabul edildi: İşte 12 maddenin tamamı
GİRİŞ 10.08.2026 22:33 GÜNCELLEME 10.08.2026 23:35

Türkiye’nin 42 yıldır en önemli sorununu oluşturan terörün sona ermesi için bugün Meclis’te bir adım atıldı. 

TERÖRSÜZ TÜRKİYE YASASI KABUL EDİLDİ

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında hazırlanan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kuruldaki görüşmeleri yaklaşık 12 saat süren düzenleme, 468 "kabul", 88 "ret", 6 "çekimser" oyla kabul edilerek yasalaştı.

İŞTE TARİHE GEÇECEK O TUTANAK

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkanvekili Efkan Ala, Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş da oylamaya katılarak oy kullandı.

Oylama sonucunun tutanağı, Katip Üyeler Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ve Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz tarafından imza altına alındı.

BAHÇELİ'DEN İLK MESAJ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk açıklamasını yaparak, "Hayırlı, uğurlu olsun" dedi. 

12 MADDELİK ÇERÇEVE YASANIN TAM METNİ

İşte 12 maddeden oluşan “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi” olarak adlandırılan çerçeve yasa teklifinin tam metni:

1- Amaç ve kapsam: Kanunun amacı, PKK/KCK'nın fiilen sona erdiğinin ve silahlarını teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi ile MGK kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından uygulanacak hukuki süreci düzenlemek. Teklif; örgüt üyeliği, yöneticiliği, yardım, propaganda, örgüt faaliyetleri kapsamındaki suçlar ile terörizmin finansmanı suçlarını kapsıyor.

2- Tanımlar: Kanunda geçen "örgüt" ifadesinin PKK/KCK ve bağlı tüm oluşumları, "Kurul" ifadesinin ise kanun kapsamında oluşturulacak kurulu ifade ettiği belirtiliyor.

KASTEN ÖLDÜRME SUÇLARINI KAPSAMIYOR

3- Soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi: Belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde, kapsam dahilindeki suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalar suçun niteliğine göre 5 veya 10 yıl süreyle erteleniyor. Kasten öldürme ve bazı ağır suçlar kapsam dışında bırakılıyor.

4- Koruma tedbirleri ve kanun yolu incelemeleri: Erteleme kapsamındaki dosyalarda tutuklama ve adli kontrol tedbirleri yeniden değerlendirilecek, gerekli görülmesi halinde kaldırılacak. İstinaf ve temyiz aşamasındaki dosyalar için bozma kararı verilebilecek.

5- Erteleme kararlarının kaydı ve yeniden suç işlenmesi: Erteleme kararları özel bir sisteme kaydedilecek. Erteleme süresi içinde yeniden terör suçu işlenmesi halinde erteleme kaldırılacak, suç işlenmemesi halinde dosyalar düşecek veya kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilecek.

6- Mahkûmiyet hükümlerinin infazının ertelenmesi: Kapsam dahilindeki hükümlüler için cezaların infazı 5 veya 10 yıl ertelenecek. Kasten öldürme suçundan hüküm giyenler ile bazı ağır suçlardan mahkûm olanlar bu düzenlemeden yararlanamayacak.

7- Takip, koordinasyon ve uygulama: Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında oluşturulacak kurul süreci yönetecek, değerlendirecek, gerekli görülmesi halinde yeni düzenlemeler önerecek. TBMM'de ayrıca bir İzleme Komisyonu kurulacak.

8- Silah ve malzeme teslimi: Örgüt mensuplarınca teslim edilen silah, mühimmat, patlayıcı ve diğer malzemeler kayıt altına alınacak. Uygulama esasları İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarınca belirlenecek.

9- Süre: Kanundan yararlanmak isteyenlerin, MGK kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından 6 ay içinde Cumhuriyet başsavcılıklarına veya yetkilendirilecek kurumlara yazılı başvuruda bulunmaları gerekecek.

10- Görev ve sorumluluk: Kanun kapsamındaki görevler ilgili kamu kurumlarınca gecikmeksizin yerine getirilecek. Görevliler, bu kapsamda yürüttükleri faaliyetler nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluk taşımayacak.

11- Yürürlük: Kanun, Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

12- Yürütme: Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecek.

GÖRÜŞMELERDEN

Görüşmeler sırasında söz alan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, düzenlemenin referanduma götürülmesi gerektiğini savundu.

PKK/KCK terör örgütü mensuplarıyla ilgili kararı şehit ailelerinin, gazilerin, milletin vermesini istediklerini ifade eden Erbakan, teklife "çekimser" oy vereceklerini bildirdi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin oylaması sırasında şu ifadeleri kullandı:

"Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi, milletimizin huzuru, devletimizin bekası için gösterdiği sarsılmaz irade ve kararlılıkla Terörsüz Türkiye idealinin mimarı olmuştur. Bu vesileyle emperyalist senaryolar bozulmuş, Türk ve Türkiye Yüzyılı fikriyatı hayata geçmiştir. Allah, Türkmen Bey'imizi başımızdan eksik etmesin. Bu tarihi eşiğin bir devlet politikası haline gelmesini sağlayan ve sürecin başarılı olmasının önemli aktörü olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da en derin şükranlarımı sunuyorum. Yine TBMM'nin Terörsüz Türkiye idealine yönelik tarihi katkılar sağladığını özellikle ifade etmek isterim. Bu vesileyle TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş başta olmak üzere grup başkanı ve başkanvekillerimizi, aziz milletimizin temsilcileri olan tüm milletvekillerimizi de ayrıca tebrik ediyorum. Kanun'un, milletimizin birliğine, devletimizin yüceliğine vesile olmasını diliyorum."

Teklifin kabul edilerek yasalaşmasının ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi, 1 Ekim Perşembe saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

KAYNAK: AA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 45
  • Misafir 2 dakika önce Şikayet Et
    Allah herkesin niyetini biliyor
    Cevapla
  • Nil 6 dakika önce Şikayet Et
    Bir madde eksik bunda sonra vatana ihanet hainlik yapanlara idam getirilmesi lazımdı idam gelseydi artık kimse vatana ihanet etmezdi edemez fakat bunuda bilin bölgede yüzde yetmiş dem temsilci görmüyor bakın örnek benim şehrinde toplam oyların yüzde otuzu dem alıyor yüzde yetmiş oy vermiyor neyse hayırlı olsun
    Cevapla
  • Misafir 6 dakika önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun.Yüksek bir oran ile kabulü çok önemli.Katkı sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Sayın Bahçeli'ye,Sayın Meclis başkanı'na ,Siyasi parti başkanlarına ,katkı sağlayan vekillere teşekkür ederiz...İnşaallah sühuletle hefede varır...
    Cevapla
  • Misafir 12 dakika önce Şikayet Et
    Artık Herkes Aklını Başına Alsın......!
    Cevapla
  • Hüseyin Mahir Ulaş 17 dakika önce Şikayet Et
    Cenabı Allah bir daha da Vatanımızı, Milletimizi, Devletimizi bu tür belalardan korusun uzak tutsun. Dünya'da zaten yeterince savaş çatışma ölüm var. Birlik beraberlik içinde olmak zorundayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'dan Mekke İttifakı mesajı:  Türkiye ile dostuz, ABD'nin iddiasına güvenilmez!
128 yıllık belge açığa çıktı! Erzurum petrolü Osmanlı'nın gündemindeymiş