MSB'den SDG'nin feshi ile ilgili açıklama: Tek Devlet, Tek Ordu açısında önemli

MSB, SDG’nin feshi ve Suriye kurumlarına entegrasyonunu “Tek Devlet, Tek Ordu” anlayışı açısından önemli buldu. TSK’nın Suriye ordusuna terörle mücadele desteğini sürdüreceğini açıkladı.

GİRİŞ 27.08.2026 12:01 GÜNCELLEME 27.08.2026 13:11

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından gerçekleştirilen toplantıda, Suriye’deki gelişmelerden terörle mücadeleye, hudut güvenliğinden savunma sanayii faaliyetlerine kadar birçok başlıkta açıklamalarda bulunuldu.

SDG’NİN FESHİNE İLİŞKİN NET MESAJ

Toplantıda Suriye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Millî Savunma Bakanlığı, SDG’nin feshi ve Suriye devlet kurumlarına entegrasyonunun, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması ile “Tek Devlet, Tek Ordu” anlayışının güçlendirilmesi bakımından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Bakanlık, “Bu yöndeki gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’de sağlanan olumlu ivmenin ülke geneline yayılması ve istikrarın kalıcı hâle getirilmesi için çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken, Suriye ordusunun başta terörle mücadele olmak üzere kapasitesinin geliştirilmesine yönelik desteğin de devam edeceği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu desteğin mevcut askerî iş birliği anlaşması çerçevesinde sürdürüleceği ifade edildi.

“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Toplantıda “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunuldu.

Sayın Bakanın da görev aldığı Takip ve Değerlendirme Kurulunun, Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdiği bildirildi. Toplantıda çalışmaların yürütülmesine ilişkin usul ve esasların ele alındığı ve dört alt komisyonun kurulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Alt komisyonların teşkiline yönelik çalışmaların ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde sürdürüldüğü ifade edildi.

“Terörsüz Türkiye” sürecinin sağlıklı ve istikrarlı şekilde ilerlemesinin önem arz ettiği vurgulanırken, Millî Savunma Bakanlığının terör örgütü ve bağlantılı yapıların fiilî varlıklarının sona erdiğinin, ellerindeki silah ve mühimmatın tamamının teslim edildiğinin tespit ve teyidine yönelik görevini ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde sürdüreceği kaydedildi.

İSRAİL’İN SURİYE SALDIRILARI TAKİPTE

Bakanlık, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarına ilişkin de açıklama yaptı.

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarının yakından takip edildiği belirtilerek, bu saldırılara bir an önce son verilmesi gerektiği yinelendi.

ABD makamlarının Suriye’yi de kapsayacak şekilde bir çatışmasızlık mekanizmasının tesis edilmesine yönelik girişimlerine ilişkin açıklama ve haberlerin de yakından takip edildiği bildirildi.

Bakanlık, bu kapsamda kendilerine iletilmiş herhangi bir resmî talep bulunmadığını açıkladı. Böyle bir talebin iletilmesi hâlinde konunun ilgili makamlarla koordinasyon içerisinde değerlendirileceği ifade edildi.

İSRAİL’İN GAZZE, LÜBNAN VE SURİYE POLİTİKASINA TEPKİ

Haftalık bilgilendirme toplantısında Orta Doğu’daki gelişmeler kapsamında İsrail’in politikalarına ilişkin de değerlendirmede bulunuldu.

İsrail’in Gazze, Lübnan ve Suriye’deki saldırgan tutumu ve yayılmacı politikasının, bölgedeki kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olmaya devam ettiği belirtildi.

Bölgenin geleceğinin tek taraflı güç kullanımıyla değil; uluslararası hukuka, ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygıya dayalı bir güvenlik anlayışıyla inşa edilebileceği vurgulandı.

Uluslararası toplumun, hakkında soykırım iddiaları kapsamında uluslararası yargı süreçleri devam eden İsrail hükûmetinin bölgesel ve küresel barış ve istikrarı tehdit eden eylemleri karşısında somut ve etkili tedbirler almasının elzem olduğu ifade edildi.

KERPE’DEKİ PATRIOTLARIN GİRİT’E TAŞINMASI

Bakanlık, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasına ilişkin de önemli mesajlar verdi.

Gayriaskerî statüdeki adaların hukuki durumunun 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları ile açıkça düzenlendiği belirtilerek, Yunanistan’ın söz konusu adaları antlaşmalara aykırı şekilde silahlandırmasının hukuka aykırı olduğu ve bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu çerçevede Patriot Hava Savunma Sistemlerinin Kerpe Adası’ndan Girit’e taşınması kararının, mevcut yanlış uygulamadan geri dönülmesi yönünde olumlu bir adım olarak değerlendirildiği bildirildi.

Türkiye’nin bölgede barış ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlayacak, uluslararası hukuka ve antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklere uygun her türlü yapıcı adımı desteklemeye devam edeceği ifade edildi.

RODOS’A İHA ÜSSÜ KURULMASINA TEPKİ

Rodos Adası’nın gayriaskerî statüsünün uluslararası antlaşmalarla açık ve bağlayıcı şekilde düzenlendiği hatırlatıldı.

Bu statüyü ihlal edecek her türlü girişimin Yunanistan’ın uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleriyle bağdaşmayacağı belirtildi.

Rodos’ta İHA üssü kurulmasına yönelik muhtemel bir adımın adanın gayriaskerî statüsünün ihlali anlamına geleceği, bunun aynı zamanda Ege’de barış ve istikrara ve iyi komşuluk ilişkilerine zarar vereceği vurgulandı.

Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini kararlılıkla korumaya ve bu doğrultuda gerekli tedbirleri almaya devam edeceği kaydedildi.

ABD MERKEZLİ DANIŞMANLIK ŞİRKETİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Bakanlık ayrıca bazı basın yayın organlarında yer alan, Millî Savunma Bakanlığı ile ABD merkezli bir danışmanlık şirketi arasında imzalanan hizmet sözleşmesine ilişkin haber ve yorumlara da açıklık getirdi.

Söz konusu çalışmanın, Türkiye ile ABD arasında gelişen ilişkilere katkı sağlamak, savunma ve güvenlik alanındaki kurumsal diyaloğu güçlendirmek ve Türkiye’nin görüş ve önceliklerinin ilgili muhataplara doğru biçimde aktarılmasını temin etmek amacıyla, tamamen profesyonel bir yaklaşımla hazırlanan ortak stratejinin ürünü olduğu belirtildi.

Her iki ülkenin mevzuatına uygun ve şeffaf biçimde kayıt altına alınan sözleşmenin kapsamının herhangi bir tekil proje veya platformla sınırlı olmadığı vurgulandı.

Bu nedenle çalışmanın yalnızca belirli bir savunma programıyla ilişkilendirilmesinin sözleşmenin kapsamını yansıtmadığı ifade edildi.

5 PKK’LI TERÖRİST TESLİM OLDU

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkenin huzur, güvenlik ve istikrarı için gerçekleştirdiği görev ve faaliyetler kapsamında geride bırakılan hafta içerisinde 5 PKK’lı teröristin teslim olduğu bildirildi.

HUDUTLARDA 550 KİŞİ YAKALANDI

Kaçakçılığın önlenmesi, yasa dışı geçişlerin engellenmesi ve terörle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla hudut güvenliğinde alınan etkin ve ileri teknolojiye dayalı tedbirlerle son bir haftada, 1’i terör örgütü mensubu olmak üzere sınırları yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 550 şahsın yakalandığı, 807 şahsın ise hududu geçemeden engellendiği açıklandı.

1 Ocak’tan bugüne kadar sınırları yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 9 bin 80, engellenen kişi sayısının ise 47 bin 384 olduğu belirtildi.

Ayrıca hafta içerisinde Hakkâri hudut hattında gerçekleştirilen arama-tarama faaliyetinde 20 kilogram (20.460 gram) uyuşturucu madde ele geçirildiği bildirildi.

30 AĞUSTOS İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Toplantıda 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklere ilişkin bilgiler de paylaşıldı.

Ankara’da geçit töreni yapılacağı, Deniz Kuvvetleri tarafından 15 yüzer unsur ile İstanbul’da Boğaz Geçişi gerçekleştirileceği, 30 gemi ile 30 liman ziyareti yapılarak gemilerin halkın ziyaretine açılacağı bildirildi.

Kütahya’da Türk Yıldızları, Yenikapı/İstanbul’da ise SOLOTÜRK tarafından gösteri uçuşları icra edileceği açıklandı.

Kutlamalar kapsamında bugün (27 Ağustos) Kara Kuvvetleri Bando ile Mehteran Birlik Komutanlıkları tarafından Afyonkarahisar’da, 5’inci Kolordu Bölge Bando Komutanlığı tarafından Havsa/Edirne’de konserler gerçekleştirilecek.

Yarın (28 Ağustos) 1’inci Ordu Bölge Bando Komutanlığı tarafından İstanbul’da konser icra edilecek.

30 Ağustos’ta ise Hava Kuvvetleri Bando Komutanlığı tarafından Ankara’da, Güney Deniz Saha Bando Komutanlığı tarafından Muğla’da, Deniz ve Hava Kuvvetleri Bando Komutanlıkları ile Armoni Mızıkası Komutanlığından oluşan Karma Bando ve Mehteran Birlik Komutanlığı tarafından Ankara’da konserler düzenlenecek.

Ayrıca askerî müzelerin 30 Ağustos’ta halk tarafından ücretsiz ziyaret edilebileceği bildirildi.

Bakanlık, tüm halkı 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün gurur ve coşkusunu birlikte yaşamaya davet etti.

30 Ağustos itibarıyla terfi edecek tüm personele yeni rütbe ve görevlerinde başarılar dilenirken, emekliye ayrılacak mensuplara hizmetlerinden dolayı teşekkür edilerek sağlıklı bir yaşam temennisinde bulunuldu.

NATO VE BÖLGESEL GÜVENLİK FAALİYETLERİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek caydırıcılık kapasitesiyle millî güvenliği teminat altına alırken, dost ve müttefik ülkelerle yürütülen iş birlikleri, eğitim-danışmanlık faaliyetleri ve çok uluslu görevlerdeki etkin rolüyle bölgesel ve küresel güvenlik, barış ve istikrara güçlü katkılar sunmayı sürdürdüğü belirtildi.

NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği görevi kapsamında Estonya’da konuşlu 2 F-16 uçağının, İttifakın kolektif savunma ve caydırıcılığı çerçevesinde 21 Ağustos’ta Letonya’ya intikal ettiği bildirildi. Letonya Savunma Bakanı ve üst düzey askerî yetkililer ile Riga Büyükelçisi ve Askerî Ataşesi tarafından karşılanan uçakların aynı gün Estonya’ya döndüğü aktarıldı.

Güneydoğu Avrupa bölgesinde barış ve istikrarın desteklenmesi, ülkeler arasındaki askerî iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla 1999 yılında teşkil edilen Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) Karargâhının Aktivasyon, Komuta Devir-Teslim ve 27’nci Kuruluş Yıl Dönümü Törenlerinin bugün (27 Ağustos) 3’üncü Kolordu Komutanlığının ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirileceği bildirildi.

Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Kuzey Makedonya’nın yer aldığı SEEBRIG karargâhına Türkiye’nin 2026-2032 yılları arasında ikinci kez ev sahipliği yapacak olmasının, bölgesel barış ve istikrara verilen önemin, çok uluslu askerî iş birliğine sağlanan katkının ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası alandaki etkin rolünün önemli bir göstergesi olduğu belirtildi.

BAKANLIĞIN HAFTALIK FAALİYETLERİ

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in 20 Ağustos’ta Komuta Kademesi ve Bakan Yardımcıları ile TEKNOFEST Mavi Vatan’ın Açılış Töreni’ne katıldığı, 21 Ağustos’ta TUSAŞ Genel Müdürü ve beraberindeki heyeti kabul ettiği bildirildi.

Bakan Güler'in 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında gerçekleştirilen Millî Dayanışma ve Bütünleşme Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldığı aktarıldı.

25 ve 26 Ağustos’ta Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Komuta Kademesi ve Bakan Yardımcısı Salih Ayhan ile birlikte Cumhurbaşkanının teşrifleriyle Ahlat/Bitlis ve Malazgirt/Muş’ta gerçekleştirilen kutlama programlarına iştirak ettiği, ayrıca 10’uncu Komando Tugay Komutanlığını ziyaret ederek inceleme ve denetlemelerde bulunduğu belirtildi.

Bakan Güler'in bugün (27 Ağustos) Kuveyt Büyükelçisini kabul edeceği bildirildi.

Genelkurmay Başkanının ise 20 Ağustos’ta Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) ve NATO üyesi ülkelerin Genelkurmay Başkanlarının katılımıyla video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıya iştirak ettiği belirtildi.

21 Ağustos’ta Katar Genelkurmay Başkanı ve Pakistan Savunma Kuvvetleri ve Kara Kuvvetleri Komutanıyla bölgesel savunma ve güvenlik konularının ele alındığı telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği aktarıldı.

Bakan Yardımcısı Musa Heybet’in bugün İstanbul’da gerçekleştirilecek SEEBRIG Karargâhı Aktivasyon, Komuta Devir-Teslim ve 27’nci Kuruluş Yıl Dönümü törenlerine iştirak edeceği bildirildi.

Millî Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürünün 24 Ağustos’ta Malezya Savunma Bakanlığı Politikadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı başkanlığındaki heyet ile Bakanlıkta bir araya geldiği, görüşmede ikili askerî ilişkiler, savunma sanayii alanındaki iş birliği ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı belirtildi.

Söz konusu heyetin ayrıca Bakanlığa bağlı MKE ve ASFAT ile İstanbul Tersanesi Komutanlığını ziyaret ettiği kaydedildi.

TSK’NIN EĞİTİM VE TATBİKATLARI SÜRÜYOR

Daha etkin, daha caydırıcı ve daha hazır bir Türk Silahlı Kuvvetleri için eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin kesintisiz sürdürüldüğü bildirildi.

Bu kapsamda 31 Ağustos-11 Eylül tarihleri arasında Kırklareli’de Şehit Personel Yarbay Rasim Sayın Yıldırım Seferberlik Tatbikatı’nın icra edileceği açıklandı.

31 Ağustos-25 Eylül tarihleri arasında ise Portekiz’de Repmus İnsansız Deniz Sistemlerinin Denenmesi Tatbikatı’na katılım sağlanacağı belirtildi.

Nijer Silahlı Kuvvetleri personeline sağlanan eğitim desteği kapsamında, 283 personelin katılımıyla gerçekleştirilen ikinci dönem eğitimlerine 26 Ağustos’ta Nijer’de başlandığı bildirildi.

“Güvenli Akdeniz Operasyon Alanı” kapsamında İtalya Deniz Kuvvetleri unsuru Carabiniere tarafından 28-31 Ağustos tarihleri arasında Mersin’e, Brezilya Deniz Kuvvetleri unsuru Brasil tarafından 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında İstanbul’a liman ziyareti gerçekleştirileceği aktarıldı.

Somali Deniz Görev Grubu faaliyetlerine destek ve Somali’ye lojistik nakliyat görevi çerçevesinde TCG Kemalreis ve TCG Yzb. Güngör Durmuş tarafından 3-4 Eylül’de Cibuti’ye liman ziyaretleri yapılacağı bildirildi.

TCG ANADOLU’DA UZAKTAN ROBOTİK CERRAHİ DEMOSU

TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında 21 Ağustos’ta TCG Anadolu’da ilk kez gerçekleştirilen uygulamada, “Da Vinci 5 Robotik Cerrahi Sistemi”ni kullanan cerrahi ekibe Kocaeli Üniversitesinde bulunan cerrahlar tarafından 5G bağlantısı üzerinden uzaktan destek (telementörlük) sağlanarak yapay böbrek modeli üzerinde demo ameliyatın başarıyla icra edildiği belirtildi.

Nijerya Deniz Kuvvetleri Komutanı ve beraberindeki heyetin 31 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında İstanbul Tersanesi Komutanlığına resmî bir ziyaret gerçekleştirmesinin planlandığı bildirildi.

ROMANYA’DA TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ UÇUŞU YAPACAK

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 25 Ağustos’ta muharip ve destek uçaklarının katılımıyla Karadeniz’de eğitim uçuşu gerçekleştirildiği bildirildi.

Romanya hava sahasında bugün (27 Ağustos) NATO kapsamında icra edilecek Entegre Hava ve Füze Savunması faaliyetine 2 F-16, bir Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) ile bir tanker uçağıyla katılım sağlanacağı belirtildi.

28-29 Ağustos’ta ise “Bükreş Uluslararası Hava Gösterisi” çerçevesinde Türk Yıldızları tarafından gösteri uçuşu gerçekleştirileceği açıklandı.

“Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı tarafından 28 Ağustos’ta Ordu’da, Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu tarafından 30 Ağustos’ta Çanakkale’de konserler icra edileceği bildirildi.

YERLİ SAVUNMA SİSTEMLERİNDE YENİ GELİŞMELER

Ulusal güvenliğin ayrılmaz parçası olan yerli ve millî savunma sanayiinin ürettiği harp araç, gereç ve mühimmatıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin güç ve etkinliğinin daha da artırılması çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığınca muhtelif miktarda Millî Piyade Tüfeği (MPT-76 MH) muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığı bildirildi.

MKE tarafından hafta içerisinde Modern Makineli Tüfeğin (MMT-76), 2025 yılında tamamlanan kara kalifikasyon testlerinin ardından helikopter kullanımına yönelik hava kalifikasyon testlerinin de başarıyla tamamlandığı açıklandı.

Ayrıca MOD 135 Elektronik Yaklaşım Tapası ile çeşitli adet ve çapta silah ve mühimmatın teslimatının gerçekleştirildiği bildirildi.

KALKAN DİHA’DAN DENİZDE TEST UÇUŞU

Deniz Kuvvetlerinin insansız hava araçlarına yönelik harekât kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve millî sistemlerin deniz platformlarına entegrasyonu çalışmaları kapsamında BAYKAR tarafından geliştirilen KALKAN Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı’nın (DİHA), deniz şartlarında keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinde kullanım kabiliyetinin test edilmesi amacıyla TCG Anadolu ve TCG Burgazada’da test uçuşlarının gerçekleştirildiği bildirildi.

ASKERÎ OKULLARDAN 3 BİN 114 SUBAY VE ASTSUBAY MEZUN OLACAK

Personel ve askerî öğrenci alım ve temin faaliyetlerinin de planlandığı şekilde devam ettiği bildirildi.

Millî Savunma Üniversitesi Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları ile Bando Astsubay Meslek Yüksekokulunun 2025-2026 eğitim ve öğretim yılı Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Törenlerinin 30 Ağustos’ta Ankara’da gerçekleştirileceği belirtildi.

Kara Astsubay Meslek Yüksekokulunun Balıkesir’de, Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulunun Yalova’da, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunun ise İzmir’de düzenlenecek Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Törenlerinin 31 Ağustos’ta gerçekleştirileceği açıklandı.

2025-2026 eğitim ve öğretim döneminde Harp Okullarından 1.135 subay, Astsubay Meslek Yüksekokullarından 1.979 astsubayın yanı sıra 19 dost ve müttefik ülkeden 141 subay ve 69 astsubayın mezun olacağı bildirildi.

Ahmet Aydemir Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • Sade vatandaş 13 dakika önce Şikayet Et
    Bölmek isteyenler ile birleştirmek isteyenler arası 300 yıllık savaş. "Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır." 100 yıllık bir tecrübenin sonucu herkesin aynı yerde birleşebiliyor olması önemli.
    Cevapla
  • Misafir 43 dakika önce Şikayet Et
    Bu Avrupa'daki sanayi devrimi veya fransız ihtilali gibi bir devrim değil. Çok fazla şey değişmez. Daha fazlasına ihtiyaç var. Ortadoğu benim egemenliğim benim toprağım olsun ne olursa olsun döngüsünden kurtulmalı
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 saat önce Şikayet Et
    Azerbaycan dõnüşü düşen C-130 ? Kaza kırımı inceleniyordu?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İBB için gizli plan! Kılıçdaroğlu'ndan ittifak hamlesi...
İsrail'i tutuşturacak haber geldi! Planları bir bir bozuluyor...