Marmara'da senaryo değişti! Veriler paylaşıldı! Ezber bozan deprem açıklaması

Deprem açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Osman Bektaş, yaptığı son değerlendirmeyle deyim yerindeyse yüreklere su serpti. Bilim dünyasını ikiye bölen olası büyük Marmara depremiyle ilgili ezber bozan yeni açıklamalar geldi.

Marmara'da senaryo değişti! Veriler paylaşıldı! Ezber bozan deprem açıklaması
Marmara'da senaryo değişti! Veriler paylaşıldı! Ezber bozan deprem açıklaması
GİRİŞ 12.09.2026 11:00 GÜNCELLEME 12.09.2026 11:01

Marmara'da 7'nin üzerinde deprem beklentisi bilim insanlarını ikiye böldü. Beklenen Marmara depremiyle ilgili korkutan senaryoları rafa kaldıracak yeni bir bilimsel araştırma ortaya çıktı. Uzman isim Prof. Dr. Osman Bektaş, fayın her yerde deprem enerjisi üretmediğine dikkat çekerek, klasik görüşleri yıkan sarsıcı gerçeği paylaştı. 

Bölgedeki fayların enerji kaybettiğini belirten uzmanlar, "Marmara'da büyük deprem olasılığı azalıyor" dedi.

Son olarak konula ilgili CNN Türk'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, dikkat çeken ifadeler kullandı.

Ana Marmara fayının yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bektaş, "Ana Marmara fayı 125 kilometre uzunluğunda tek bir fay değil. Bu fay parçalı, yani parçalı kırılıyor. Ve bu fay her yerde deprem enerjisi üretmiyor." dedi.

Prof. Dr. Bektaş, "Bugün yapılan çalışmalar şunu gösteriyor, özellikle Batı ve Orta Marmara'da artık tüm bilim dünyası şunu kabul ediyor: fay enerji harcıyor. Fayın enerji harcaması ne demek? Olabilecek depremin daha küçük olacağını gösteriyor." diye konuştu.

Marmara fayının yapısını da anlatan Bektaş şu ifadeleri kullandı:

"7'DEN BÜYÜK DEPREM ÜRETME OLASILIĞINI ENGELLİYOR"

Ana Marmara fayının bizim yıllardan beri söylediğimiz gibi tek düze homojen bir fay olmadığını ve her yerde deprem enerjisi üretmediğini artık Alman ekolü de kabul ediyor. Ama sorun şu, ne kadar enerji birikiyor? Bu enerjinin olabilecek olan, üretebileceği deprem büyüklüğü ne kadar? İşte sorun burada. Bu da bugün yapılan çalışmalara baktığımız zaman ana Marmara fayının bütünüyle, doğrultusu boyunca ve derinliği boyunca homojen kilitli, yani her yerde deprem enerjisi üretmediği artık açık. Bu eski klasik görüşleri yıkıyor ve 7'den büyük deprem üretme olasılığını engelliyor. Engelliyor derken doğanın ne yapacağı belli değil. Zayıflatıyor ya da çok zayıflatıyor demek daha doğru.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Abdullah64 48 dakika önce Şikayet Et
    İstanbul'da ev almadan önce ayrı ve aldıktan sonra görüşler beyan edenler var mıdır bu meselede?
    Cevapla
  • Ysf 1 saat önce Şikayet Et
    Sanki yeni bir şey söylenmiş gibi yapmanın alemi yok. Prof Bektaş hoca, bu söylediklerine Prof şener Üşümezsoy hoca 30 yıldır bunu söylüyordu zaten dese daha yakışıklı olurdu. Herkes İstanbul depremi geldi gelecek derken; Üşümezsoy hoca, yıllardır tek başına bunu söylüyordu.
    Cevapla
  • galip demirelli 1 saat önce Şikayet Et
    şener üşümezsoy hoca yıllardır söylüyüordu bunu ne oldu senaryoları tutmayanlar sıra ile şener üşümezsoyun dediklerini onaylar duruma gelmişler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu ve Yavaş için ortak aday önerisi
İstanbul için kritik viraj! İBB AK Parti'ye geçebilir! İşte sandalye dağılımı...