TYB İstanbul’da Muhammed Salih özel programı gerçekleştirildi

Özbekistan şair, yazar ve siyasetçi Muhammed Salih’in edebi ve siyasi mücadelesi TYB İstanbul’da konuşuldu.

TYB İstanbul’da  Muhammed Salih özel  programı gerçekleştirildi
TYB İstanbul’da Muhammed Salih özel programı gerçekleştirildi
GİRİŞ 12.10.2026 13:36 GÜNCELLEME 12.10.2026 13:36

Yazar ve akademisyenlerin Salih hakkında konuşmalar yaptığı programda Kerimberdi Töremurat’ın Boğaziçi Yayınları’ndan çıkan “Erken Uyanan Adam” adlı kitabın da takdimatı yapıldı.

İlim ve kültür dünyasından isimlerin katıldığı programın açılış konuşmasını TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı yaptı.

Bıyıklı, Salih’in Türk dünyasının yetiştirdiği öncü isimlerden olduğunu belirterek, siyasi ve edebî mücadelesini uzun yıllardır takip ettiklerini söyledi.

Bıyıklı, siyasi mücadelesi engellerle karşılaşmasaydı Salih’in Türk dünyasının birliği ve dirliği için kalıcı çalışmalar yapabileceğini ifade etti. Salih’in sürgüne gönderilmesinin temel nedeninin de bu yöndeki düşünce ve hedefleri olduğunu dile getirdi.

Salih’in Türk milletinin son yüzyılda yetiştirdiği Mustafa Cemil Kırımoğlu, Sadık Ahmet, Nejdet Koçak, İsa Yusuf Alptekin, Elçibey ve Denktaş gibi liderler arasında müstesna bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bıyıklı Muhammed Salih’in Türk okuru tarafından tanınmasına Boğaziçi yayınları tarafından çıkan eserin önemli bir katkı sunacağını belirterek Yayın Yönetmeni Gazi Altun’a teşekkür etti.

ÖZGÜRLÜKLER TANINMAYA BAŞLADI

Türkçe ve Özbekçe yayımlanan eserin yazarı Kerimberdi Töremurat, Özbekistan’ın bağımsızlık sonrasındaki siyasi sürecine ve bu dönemde aydınların yaşadığı zorluklara değindi.

İslam Kerimov döneminde millî özgürlük mücadelesi veren aydınların hapsedildiğini ve sürgüne gönderildiğini belirten Töremurat, Muhammed Salih’in bu isimler arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Özbekistan’da son yıllarda değişimler yaşandığını ifade eden Töremurat, “Allah’a şükürler olsun ki şimdi değişimler yaşanmaya başladı. Başımıza gelen Şevket Mirzayev bazı özgürlükler tanımaya başladı. Bu kitabımız da bu özgürlük ortamının bir mirasıdır.” dedi.

Töremurat, eserin Özbekistan’da da ilgi gördüğünü kaydetti.

ÖZBEKİSTAN'A TAM ÖZGÜRLÜK GELECEK

Programda konuşan Muhammed Salih, hayatını konu alan eseri beğendiğini belirterek, çalışmanın kapsamlı araştırmalara ve belgelere dayandığını söyledi.

Kitabın yazarı Töremurat’a teşekkür eden Salih, şunları kaydetti:

“Bu eser, sadece şahsımın biyografisi değil, bir ülkenin de ‘biyografisidir’. Yani bizim yaşadığımız zorlu 20. asrın kısa tarihi de denilebilir. Biz bir figür olarak iştirak ediyoruz ama zamanın ruhu hissediliyor. Özbekistan’ın gerçek tarihini yazmak için böyle kitaplara da ihtiyaç olacak. Töremurad, bu eseri dört yıllık bir çalışmayla yazdı. Kitap Özbekçe çıktı. Özbekçe sunumu 10 gün önce Semerkand'da yapıldı. Çok iyi karşılandı. Bugüne kadar Özbekistan'da ismi bile telaffuz edilemeyen bir insandım. Ama bugün orada benim hakkımdaki bir kitabın sunumu yapılıyor. Tabii bu açıdan bu durum kitap kadar önemli bir olay oldu. Biz de sevinçliyiz. İnşallah bu özgürlüğün ilk adımları olur. İnşallah bunun da devamı gelecek. Özbekistan'a tam özgürlük gelecek" dedi.”

Konuşmasının ardından Salih, şiirlerinden birini Türkiye Türkçesiyle seslendirdi.

Programda İbrahim Karagül, Yusuf Gedikli, İsmail Cengiz, Mehmet Tütüncü, ve Gazi Altun da Salih’in hayatı  eserleri ve siyasi mücadelesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye gelmişti! Arda Turan A Milli Takım için kararını verdi
16 günde 401 milyar TL buharlaştı! Savcılık harekete geçti! 'Haberli çıkış' şüphesi!