Kurtulmuş: Provokasyon yapmak isteyeceklere karşı mutlaka dikkatli olmamız lazım

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin, "Bu süreci bozmak için provokasyon yapmak isteyeceklere karşı mutlaka dikkatli olmamız lazım." dedi.

Kurtulmuş: Provokasyon yapmak isteyeceklere karşı mutlaka dikkatli olmamız lazım
Kurtulmuş: Provokasyon yapmak isteyeceklere karşı mutlaka dikkatli olmamız lazım
GİRİŞ 27.10.2026 01:52 GÜNCELLEME 27.10.2026 01:52

Kurtulmuş, Batman'daki temasları kapsamında Necat Nasıroğlu Külliyesi'ndeki Hatice Nasıroğlu Konferans Salonu'nda kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, kentin sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir arada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Dünyanın ve Türkiye'nin çok zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Kurtulmuş, böylesine önemli bir dönemde Türkiye’nin, dünyanın öne çıkan, yıldız gibi parlayan ülkelerinden birisi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, dünyanın içinde bulunduğu bu çalkantılı dönemde iç kalesini tahkim etmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye süreciyle ülkenin yarım asrını işgal eden terörün de sona ereceğini vurguladı.

Emperyalist projelerden daha güçlü bir aklı ortaya koymak gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Terörsüz Türkiye hedefi, bu anlayıştan ortaya çıkmıştır. Coğrafyamızın derlenip toparlanması, birliğin, beraberliğin, kardeşliğin, tarihdaşlığın, kültürdaşlığın ve aynı coğrafyayı paylaşmış olmanın verdiği o büyük huzur yeniden bizim için güç tesis etsin. İşte devlet aklı dediğimiz şey budur. Sultan Alparslan’ın, Selahaddin Eyyubi'nin, Kılıçarslan’ın torunları, evlatları olan bu aziz millet, hep beraber aralarındaki bu tefrikayı ortadan kaldırmak için büyük bir atılım yaptı ve Terörsüz Türkiye tam da bu niyetlerin, tam da bu hedeflerin kesiştiği noktadır. 'Devlet aklı, millet vicdanı' diyoruz. Bunu bir slogan olsun diye söylemiyoruz. Her zaman devlet aklıyla millet vicdanı örtüşmeyebilir. Bu süreçte milletin huzur ve barış beklentileriyle devletin coğrafyamızı derleyip toplama hedefleri birbiriyle örtüşmüş ve Terörsüz Türkiye süreci başlamıştır. Bu kadar uzun süre terörle mücadele edildi, bu kadar uzun süre terör vardı da şimdi ne oldu da birdenbire Türkiye bu sürece girdi? Türkiye'de devlet aklıyla millet vicdanının buluşması, onun da barış, kardeşlik ve esenlikten yana yeni bir istikameti çizmiş olmasıdır."

Kurtulmuş, İsrail'in saldırganlıklarıyla birlikte bölgenin tamamıyla hallaç pamuğu gibi dağıtılmasının Terörsüz Türkiye adımlarının atılmasında etkili olduğunu ifade ederek, "Akıl, saldırgan bir bölgesel unsurun, Türkiye toprakları da dahil olmak üzere bölge topraklarını daha fazla bölüp parçalamasına, bölge insanları arasına daha fazla fitne fesat koymasına mani olmayı gerektirirdi. İşte tam da bu nedenle Terörsüz Türkiye başlatılmıştır. Yani bu saldırgan ölüm canavarına karşı kendi halkımızı, milletimizi, 86 milyonu; sadece 86 milyonu değil, bütün coğrafyamızdaki yüz milyonlarca insanımızı korumak için bu startı verdik, bu süreci başlatmış olduk." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere teröre karşı verilen fevkalade etkili ve gayretli mücadeleler sonucunda terör örgütünün artık silahlarını bırakmaktan ve gerçekten terörsüz bir iklime geçmekten başka bir şansının olmadığını görmesinin de bu süreçte etkili olduğunu belirtti.

Bölge üzerinde hesap kitap yapanların, emperyal güçlerin ortaya koyacağı hedefleri gerçekleştirmek için on yıllardır adım atanların, örgütlere silah verenlerin, istihbarat ve lojistik destekler sağlayanların artık karşılarında zayıf bir Türkiye'nin olmadığını gördüklerini dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye her alanda güçlü, her alanda sözünün eri olan bir ülke ve bu bölgede Türkiye ile işbirliği yapmaktan başka hiçbir çareleri yok." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, sürecin başarılı bir şekilde bu noktaya kadar geldiğine dikkati çekerek, "Şu anda geldiğimiz nokta, çatışma çözümleri bakımından birçok ülkede karşılaşılan örneklerde sekiz, on yılda gelinen noktayla neredeyse başa baş bir noktadır. Bir müddet sonra artık terör tamamıyla gündemimizden kalkacak, bu konuşmalar da geçmişte yaptığımız tarihi konuşmalar faslında yer alacaktır." dedi.

'BU YASAYLA TERÖRSÜZ TÜRKİYE NOKTASINDA BÜYÜK ADIMLAR ATILACAKTIR'

TBMM'deki Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun çalışmalarını da anlatan Kurtulmuş, bu süreçte Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'un da kabul edildiğini belirtti.

Kurtulmuş, "TBMM'de bütün partilerin katılımıyla kabul edilen bu rapor ve 467 milletvekili tarafından kabul edilen bu yasa, TBMM'nin her türlü sorunu çözmekte muktedir olduğunu ve siyasetin Türkiye'nin bütün meselelerinin yegane sahibi olduğunu gösteren en güzel uygulamadır. Kolay değildi, emeği geçen bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bütün siyasetçileri, siyasi partilerin değerli genel başkanlarını ve bu komisyonun üyelerini, parlamentodaki yöneticileri tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Milletin bütün hassasiyetleri dikkate alınarak sürecin bugüne kadar getirildiğini söyleyen Kurtulmuş, "Sizi temin ederek söylüyorum ki her cümlesi değil, her kelimesi bile hesap edilmiş bir rapordur ve çıkarılmış bir yasadır. Bu yasa hiçbir boşluğa yer vermemiştir. Bu yasayla hiçbir tesadüfe ve beklenmedik bir hadiseye, gelişmeye kapı aralanmamıştır. Bu yasayla birlikte Türkiye'de Allah’ın izniyle şüphesiz Terörsüz Türkiye noktasında büyük adımlar atılacaktır." ifadelerini kullandı.

Bu süreç devam ederken uluslararası ve bölgesel gelişmeler bakımından önemli ve Türkiye'nin lehine olan gelişmelerin de gerçekleştiğini ifade eden Kurtulmuş, Suriye ve Irak'taki gelişmeleri dile getirdi.

Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki uzantısının silah bırakarak Irak ordusuyla entegre edileceğinin açıklanmasına ilişkin olarak Kurtulmuş, "İnşallah Suriye'de de Irak'ta da bütün bölgelerde de Allah'ın izniyle terör tamamıyla ortadan kalkacak ve terörsüz bir bölgeyi inşa edeceğiz." dedi.

Bu bölgenin halklarının bu kadar büyük emperyal oyunlara rağmen bir ve beraber olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Mesele sadece bir örgütü silahsızlandırmak değil, mesele sadece bir yasa çıkarmak değil, mesele sadece bir rapor hazırlamak değil; mesele bir iradenin, bir kararlılığın ortaya konulmasıdır. Türkiye’de iki yıldır devam eden çalışmayla kapı sonuna kadar açılmıştır. Bu kapı kardeşlik kapısıdır, birlik kapısıdır, beraberlik kapısıdır. Bu coğrafyanın sadece Müslüman unsurları değil, bütün unsurlarıyla birlikte hemhal olma, bir araya gelme, saflarımızı sıklaştırma, aynı tarihin ve aynı coğrafyanın yol arkadaşları olmak üzere yolumuza devam etme kararlılığının kapısıdır."

Bu süreçte herkesin dikkatli olmasını isteyen Kurtulmuş, "Bu süreci bozmak için provokasyon yapmak isteyeceklere karşı mutlaka dikkatli olmamız lazım. Bunun için de dillerimize, eylemlerimize, yaptığımız işlere özel bir özen göstermek zorundayız. Bizim kültürümüzde ötekileştirmek yoktur. Kendisini üstün, karşısındaki başkası olarak görmek öteki olarak ya da aşağıda görmek yoktur. İnancımız buna müsaade etmez." diye konuştu.

'AYRIMCILIK DA AYRILIKÇILIK DA YAPMAYACAĞIZ'

"Biz insanları ne ırkıyla ne sülalesiyle ne sosyal sınıfıyla ne ana diliyle ne bir başka özelliğiyle asla küçük göremeyiz, asla ötekileştiremeyiz, asla bir ayrımcılığın içerisinde olmayız." diyen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bizim lügatimizde kavmiyetçilik, ırkçılık, diğer insanları küçük görmek yoktur. Dolayısıyla bu dönemde ne ayrılıkçı bir söze prim vereceğiz ne de ayrımcı bir söze prim vereceğiz. Onun için bu konuda tekraren söylüyorum, ayrılıkçı hiçbir sözün hiçbir değeri yoktur. Ayrımcılık da yapmayacağız, ayrılıkçılık da yapmayacağız, kavmiyetçilik hiç yapmayacağız. Hepimiz Adem'in soyundanız, hepimiz aynı ananın, aynı babanın ahfadıyız. Hepimiz bu kutlu insanlık sülalesinin farklı parçalarıyız. Allah bu millete önce bu coğrafyayı derleyip toparlamayı, ardından bütün dünyadaki mazlum ve mağdur milletleri derleyip toparlamayı ve bununla birlikte zalimin artık sesinin çıkmadığı, mazlumun da hakkının yenmediği yeni bir dünyayı kurmayı nasip etsin."

VALİ CANALP: GELECEK YÜZYILIN TÜRKİYE'Sİ BÖYLE BİR TÜRKİYE OLACAK

Batman Valisi Ekrem Canalp da gelecek yılların terörün Türkiye'de hiç konuşulmadığı yıllar olması gerektiğini ifade etti.

Canalp, "Terörü ortaya çıkartan koşullar ne ise o koşulları bir daha bu memlekette asla konuşmamamız gerekiyor. O koşulların bir daha bu memlekette asla var olmaması gerekiyor. Bu koşulların bir kısmı hukuki düzenlemeleri, bir kısmı siyasi adımların atılmasını gerektiriyor ama çok önemli bir kısmı da ekonomik bir temelin var olmasını gerektiriyor. O ekonomik temel de halkına sürekli refahı veren refahın fışkırdığı bir coğrafya haline gelebilmekten geçiyor. Bundan sonraki Türkiye gelecek yüzyılın Türkiye'si böyle bir Türkiye olacak. Gelecek yüzyıl da hepimizin yüzyılı olacak." diye konuştu.

AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu da Batman'ın, huzurun kıymetini bilen ve kardeşliğin değerini yüreğinde taşıyan bir şehir olduğunu söyledi.

Nasıroğlu, şöyle konuştu:

"Bu topraklarda yaşanan acıları da biliyoruz, insanımızın barışa ve huzura duyduğu özlemi de. Artık geçmişin acılarından ders çıkararak çocuklarımızın geleceğini hep birlikte inşa etmek istiyoruz. Çünkü hepimizin ortak arzusu, huzurun hakim olduğu, kardeşliğin güçlendiği, çocuklarımızın güven içerisinde büyüdüğü bir Türkiye'dir. Bugün Türkiye'nin önünde, geçmişin acılarını geride bırakarak geleceğe daha güçlü yürüme hedefi vardır. Terörün sona erdiği, kardeşliğin güçlendiği, enerjimizin ve imkanlarımızın milletimizin refahı için seferber edildiği bir Türkiye'yi hep birlikte inşa etmek istiyoruz. Terörsüz Türkiye hedefi, ülkemizin geleceği açısından son derece önemli bir süreçtir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ortaya konulan irade, Türkiye'nin terör meselesini kalıcı biçimde geride bırakma hedefinin temel dayanaklarından biridir. Hedefimiz, terörün tamamen sona erdiği, silahların devreden çıktığı, huzur ve güven ortamının kalıcı hale geldiği bir Türkiye'dir."

Kurtulmuş, programın ardından Ezidi temsilcilerden oluşan heyeti kabul etti.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arnavutköy'de korkunç kaza: Atın kopan bacağı arabanın camına saplandı
Memur, emekli ve özel sektör: Ocakta herkesin geliri değişecek! İşte maaşlarda değişecek rakamlar