103 yıl önce ilan edilen cumhuriyet Yeni Türkiye vizyonuyla dimdik ayakta

Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde yürütülen Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasıyla açılan yeni dönemin en büyük kazanımı Cumhuriyet, Türk milletinin bağımsızlık iradesini ve kendi kaderini tayin etme kararlılığını tarihe mühürledi.

GİRİŞ 29.10.2026 08:03 GÜNCELLEME 29.10.2026 08:14

Türkiye, bugün Cumhuriyet'in ilanının 103. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Milli Mücadele'nin zaferle taçlanmasının ardından kurulan Cumhuriyet, Türk milletinin bağımsızlık iradesinin ve kendi geleceğini belirleme kararlılığının en büyük simgesi oldu.

29 Ekim 1923'te yakılan meşale, 103 yıldır Türkiye'nin tarihine, kurumlarına ve geleceğe yönelik hedeflerine ışık tutuyor. Türkiye'nin 103 yıllık yolculuğu, savunma sanayinden, nükleer teknolojiye, eğitimden sağlığa, dış politikadaki vizyoner çizgiden, ihracatta kırılan rekorlara kadar muazzam atılımlarla taçlanıyor.

"EFENDİLER YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ"

Cumhuriyet'in ilanına uzanan süreç, cephede kazanılan zaferlerin ardından verilen siyasi mücadeleyle şekillendi. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı, 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırıldı, 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalandı ve 13 Ekim'de Ankara başkent ilan edildi. Ekim 1923'te yaşanan hükümet bunalımı, yönetim biçiminin belirlenmesini gündeme getirdi.

Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim akşamı Çankaya'da yakın çalışma arkadaşlarına "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" diyerek tarihi kararı açıkladı. Hazırlanan anayasa değişikliği, 29 Ekim'de Meclis'te kabul edildi. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

CUMHURİYET'E ESERLE SAHİP ÇIKILIYOR

Cumhuriyet'in 103 yıllık yolculuğu, Türkiye'nin bağımsızlık hedefini farklı dönemlerin imkanlarıyla ileri taşıma çabasına da sahne oldu. Bugün milli muharip uçak KAAN, insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) savunma sanayisindeki dönüşümün öne çıkan projeleri arasında yer alıyor.

Savunma ve havacılık ihracatı 2025'te 10 milyar 54 milyon dolara ulaşırken Türkiye'nin toplam mal ihracatı 273,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üretim ve teknoloji kapasitesindeki gelişmeler, uluslararası alanda yürütülen diplomatik temaslar ve dış politikadaki girişimlerle birlikte değerlendirildiğinde Cumhuriyet'in 103 yıllık tarihi, geçmişten devralınan bağımsızlık iradesinin bugünün Türkiye'sinde farklı alanlarda sürdürülmesinin de hikayesini oluşturuyor.

"DEVLET YOKSA KİMSENİZ YOKTUR"

Prof. Dr. Ali Satan, Cumhuriyet'in kıymetinin bilinmesi gerektiğini kaydederek, "Anadolu'da Mondros mütarekesiyle beraber yeni bir arayış başladı. Bizim tarihimizde devlet anlayışı çok köklüdür. Şunu net olarak bilmeliyiz: Devletiniz yoksa kimseniz yok demektir. İşte Cumhuriyet, namüsait şartlar altında Türk milletinin yeniden örgütlenerek kendi küllerinden doğurduğu bağımsızlığın adıdır. Cumhuriyet'e giden yol, Meclis'in ve millet iradesinin tahkim edilmesiyle mümkün olmuştur. Bugün etrafımızda yaşanan coğrafi istikrarsızlıklara baktığımızda, Cumhuriyet'in bize kazandırdığı kurumsal devlet yapısının ve egemenliğin değeri çok daha net anlaşılmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Ali Satan

Erkan Talu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 2
  • Bozkurt.S 28 dakika önce Şikayet Et
    Cumhuriyet o eserleri üretecek en iyi kişiyi seçmek demek cumhuriyet olmasaydi o esrleri üretecek kişi nasil yönetici olacaktı o eserler olmasa da vatandaş hür iradesiyle nasıl oyunu kullanacakti cumhuriyete de eserlere de eserleri yapanlara vesile olanlara da sahip çıkmalıyız eserlerin en iyisini biz yapmalıyız
    Cevapla
  • Doğan Uysal 45 dakika önce Şikayet Et
    Dünya Lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'ye nasip eden Rabb'ime sonsuz şükürler olsun, iyi ki varsın tüm mazlumların umudu Cumhurbaşkanım. Rabb'im başımızdan eksik etmesin İnşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cuma günü İstanbul'un 12 ilçesinde elektrikler kesilecek
Peş peşe uyarılar yapılmıştı: Muğla'da sel! Çay debisi yükseldi, sokaklar göle döndü!