Cami atamalarına liyakat sistemi

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cami atamalarına liyakat sistemi
Cami atamalarına liyakat sistemi
GİRİŞ 29.04.2009 13:48 GÜNCELLEME 29.04.2009 13:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Camilere hizmet özelliklerine göre gruplandırma getirildi. Buna göre, (A), (B), (C), (D) ve (E) olmak üzere camiler 5 grupta toplandı.  Yönetmeliğin ''Camilerin gruplandırılması'' başlıklı 11/A maddesine göre belirlenen cami gruplandırmaları şöyle:

''(A) Grubu camiler : Ülke düzeyinde tanınan sembol camiler.

(B) Grubu camiler : Bulunduğu bölge, il veya ilçede hizmet açısından önem arz eden özellikli camiler.

(C) Grubu camiler : İl, ilçe ve belde merkezlerinde olup günün her saatinde ibadete açık oluşu veya cemaat sayısı bakımından, birer adet imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrosuna ihtiyaç duyulan camiler.

(D) Grubu camiler : (A), (B) ve (C) grubu camilerin özelliklerini taşımayan ve bir imam-hatip kadrosuna ihtiyaç duyulan camiler.

(E) Grubu camiler: Kadro verilmesi gerekmeyen ancak dönemsel olarak din hizmeti verilen camiler.''

Gruplandırma sonunda din görevlilerinin atamaları da belli şartlarda yapılacak. İmam-hatipler ilk defa (D) grubu camilere atanacak ve bu gruptaki görev süreleri asgari 3 yıl olacak. (B) grubu camilere atanabilmek için, (D) ve (C) grubu camilerde toplam en az 5 yıl görev yapmış olmak şartı getirilecek.

(A) grubu camilere atanabilmek için ise, diğer grup camilerde en az 8 yıl görev yapmış ve ilgili kursları bitirmiş olmak gerekecek.

İL MÜFTÜLERİNİN ATAMALARI

Grup ve sınıflar arasındaki atamaların düzenlendiği yönetmeliğe göre, altıncı  veya beşinci grupta hizmetini tamamlayan il müftüleri birinci grup iller hariç diğer gruplarda yer alan illere atanacak. İl müftülerinin birinci grup illere atanabilmesi için diğer grup illerde 6 yıl çalışması şartı aranacak. Birinci grup illerde azami hizmet süresini tamamlayan il müftüleri görev yapmadıkları diğer grup illere atanacak.

Altıncı veya beşinci sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri ikinci ve birinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıfta yer alan ilçelerde görevlendirilecek. İlçe müftülerinin ikinci ve birinci sınıf ilçelere atanabilmeleri için daha alt sınıflardaki ilçelerde altı yıl ilçe müftülüğü yapmış olmaları gerekecek.

Atandığı yerde asgari hizmet süresini tamamlayan il müftüleri, il müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri idarece hizmetine ihtiyaç duyulması veya lüzum görülmesi halinde durumları her yıl ''İl ve İlçe Müftüleri ile İl Müftü Yardımcıları Değerlendirme Formu ile ''İl ve İlçe Müftüleri ile İl Müftü Yardımcıları Performans Değerlendirme Formundaki'' performans kriterleri dikkate alınarak değerlendirilecek. Söz konusu din görevlilerinin görev süresi aynı yerde yıllık olmak üzere en fazla 6 yıl daha uzatılabilecek.

Eğitim merkezi müdürlerinin bulundukları yerde görev süresi 3 yıl olup, gerektiğinde bu sürenin, 3 yıl daha uzatılması mümkün olabilecek. İl müftülüklerindeki şube müdürleri ile Kur'an kursu müdürlerinin ve taşra teşkilatındaki şeflerin bulundukları yerdeki asgari görev süresi de 6 yıl olacak, bu süreye en fazla 3 yıl daha eklenebilecek.

İlçe müftülüğü, vaizlik, murakıplık, stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına ilk defa atanacaklara verilecek yeterlilik belgesi için yapılacak yazılı ve/veya sözlü ve uygulamalı sınavlarda değerlendirmeler, (A) düzeyi için 90-100, (B) düzeyi için 80-89, (C) düzeyi için 70-79 puan olarak belirlenecek.

Kadro unvanlarından yeterlik belgesi şartı aranan kadrolara yapılacak atamalarda (A), (B) ve (C) düzeyinde yeterlik belgelerinden biri idarece atama kriteri olarak belirlenebilecek.

Başkanlık teşkilatında APK, eğitim, vakit hesaplama ve din hizmetleri uzmanı görevlerinde veya üstü görevlerde en az 5 yıl fiilen görev yapmış olma şartı getirilecek.

İlgili mevzuatta belirtilen şartları taşımaları gereken görevlilerin lise veya dengi okul mezunu, cezaevi vaizliğinde veya ilçede vaiz olarak en az 2 yıl çalışmış olmaları gerekiyor.

Ayrıca, bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi en az 3 yıl ve en fazla 9 yıl olacak.

YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI

Cami görevlilerinin yer değiştirmelerine esas olmak üzere illerde il müftüsünün başkanlığında bir Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu kurulacak. Komisyon, her yıl Haziran ayında toplanarak cami görevlilerinden bulunduğu görev yerinde beş yılını tamamlamış olanların durumlarını inceleyecek. Nakli gerekli görülmeyenlerin, durumları her 3 yılın sonunda değerlendirilecek. Nakli gerekli görülenlerin ise il içi ve il dışına nakilleri, 5 yıllık süre aranmaksızın Başkanlıkça yapılacak.

Teftiş veya soruşturma sonucunda, gerekli görülen hallerde imam-hatipler müezzin-kayyım, murakıp ve Kur'an kursu öğreticileri imam-hatip veya müezzin-kayyım, vaizler Kur'an kursu öğreticisi veya imam-hatip, müftüler ise vaiz, Kur'an kursu öğreticisi veya imam-hatip kadrolarına atanabilecek.

Cami görevlilerinin isteğe bağlı atanmalarında sözlü sınavdan en az 70 puan almak gerekecek.

Sağlık mazereti sebebiyle görev veya görev yeri değiştirilmesi gerekenlerin durumlarının görüşülmesinde üye olarak Kurula bir hekimin katılımı da sağlanacak.

Bu arada, Mushafları İnceleme Kurulu üyesi, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı, eğitim merkezi öğretmeni, vaiz, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım, prodüktör, film yapımcısı, spiker, grafiker, kameraman, programcı, çözümleyici, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför kadrolarına atanabilmek için yazılı ve sözlü sınav yapılacak.

DEĞERLENDİRME KISTASLARI

Yönetmeliğin değerlendirme formlarının yer aldığı eklerde değerlendirme kıstaslarına da yer verildi.

Buna göre, il ve ilçe müftüleri ile il müftü yardımcılarının eğitim durumlarının yanı sıra performans kriterleri de değerlendirmeye tabi tutulacak.

Cami görevlilerinde ise cemaatle ilişkiler, cemaat sayısındaki artış-eksilme, yaz Kur'an kursu hizmetlerine ilgi, cami dersleri ve benzeri hizmetler, mesleğiyle ilgili konularda okuma alışkanlığı, başkanlığın yayın hizmetlerine destek, hazırladığı projeler, cami ve çevresinin bakımı, başkanlık hizmetlerine katkı, hutbe hazırlama becerisi, ihtiyaç sahipleri, öksüz ve yetimleri tanıma, gençlerle ilgilenme ve dayanışmayı artırma gibi sosyal faaliyetleri dikkate alınacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • berat can 16 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı olsun. bir din görevlisi olarak hayırlı olmasını temenni ediyorum. ilk bakışta bazı görevli arkadaşlarımız bu yasayı eleştirebilirler ancak iyi düşünülürse bu yasa bence din hizmetinde kaliteyi artıracaktır. çünki görevli arkadaşlar sürekli köyde kalmak istemiyorlarsa çalışmaya gayret etmeye kendilerini mecbur hissedeceklerdir. torpil olayınında büyük ölçüde önleneceğini düşünüyorum. camiamıza hayırlı olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK'nın feshedilmesi sonrası Erdoğan'dan ilk açıklama: Devlet aklıyla takibi yapacağız
Hem suçlu hem pişkin! "Çekme cenazemiz var, babam polis"