Nuri Ergin'e 39, Vedat Ergin'e de 52 yıl

'Karagümrük Çetesi' örgütünün elebaşı Nuri Ergin ve kardeşi Vedat Ergin'e ağırlaştırılmış hapis cezası verildi.

Nuri Ergin'e 39, Vedat Ergin'e de 52 yıl
Nuri Ergin'e 39, Vedat Ergin'e de 52 yıl
GİRİŞ 08.06.2009 21:07 GÜNCELLEME 08.06.2009 21:07
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kamuoyunda ''Karagümrük Çetesi'' adıyla tanınan çıkar amaçlı suç örgütünün elebaşı olduğu iddia edilen Nuri Ergin ile kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu 40 sanığın yargılandığı davada, 31 sanık 5 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen ve cezaevi aracından indirilerek jandarma eşliğinde duruşma salonuna götürülen tutuklu sanıklardan Vedat Ergin, tehditler savurdu.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Nuri Ergin, kardeşleri Vedat ve Nurettin Ergin'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık hazır bulunduruldu.

Duruşma salonunda sanıklar arasında kavga çıkmaması çeşitli önlemler alındı.

Tutuklu sanıklardan Erkan Esengil ise cezaevinden getirilmediği için duruşmaya katılmazken, diğer tutuklu sanık  Barış Çiftçioğlu'nun yargılama aşamasında öldüğü mahkeme heyeti tarafından kayıtlara geçirildi.

Duruşmada esas hakkında hazırladığı yazılı savunmasını okuyan Nuri Ergin, hukuki bir yargılanma sistemiyle yargılanmadığını ileri sürerek, mahkeme heyetinin kararını hukuk ilkelerine bağlı kalarak vermesini temenni ettiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin eşitlik maddesine aykırı olarak savunma haklarının ellerinden alındığını, tutuklu bulunduğu 9 yıl içinde kendisine davanın iddianamesinin gönderilmediğini ve bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu savunan Ergin, ''Hukuk skandallarıyla dolu davanın siyasileştiğini'' iddia etti.

Daha önceki duruşmalarda devlet yetkilileri ve bazı kişilere yönelik sinkaflı küfür ettikleri gerekçesiyle 2,5 yıldır duruşmaya katılamadıklarını anlatan Ergin, o zaman ağzı kapatılarak duruşma salonundan çıkarılırken mahkeme heyetinden özür dilediğini ifade etti.

Ergin, hakkında soruşturma açılmasına neden olan böyle bir suçu işlemediğini iddia etti.

Cezaevinden adliyeye getirilip götürülürken aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu kişilere yönelik sinkaflı küfür ettiğini doğrulayan Ergin, bunun adliye binası dışında gerçekleştirdiği bir protesto eylemi olduğunu öne sürdü.

Ergin, kardeşleriyle ömürlerinin adliye koridorları ve cezaevi koğuşlarında geçtiğini, bunun nedeninin kendilerine karşı yapılan haksızlıklar olduğunu ve ''yanlı'' medyanın' haklarında karalama kampanyası başlattığını savundu.

Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında bitmek tükenmek bilmeyen yorumların yapıldığını ve Uşak Cezaevi'ndeki isyanda alınan görüntülerinin savcı Zekeriya Öz tarafından basına servis edildiğini ileri süren Ergin, ''Ergenekon davasına bakan hakimlerin izni olursa bizim de söyleyecek çok sözümüz olacak. Adalete hesap veremeyeceğimiz hiç bir suçumuz yoktur'' diye konuştu.

Hangi maddelerle yargılandığını bilmediğini belirten ve iddianamenin kendisine gönderilmesini isteyen Ergin, Alaattin Çakıcı'nın da hakimler tarafından korunduğunu öne sürdü.

Duruşmada söz alan sanık Vedat Ergin de işledikleri suçları kabul ettiklerini ve çekilecek cezaları varsa çekeceklerini ifade ederek, ''Sadece bize adaletli ceza verin istiyoruz. Alemde bu suçları işleyen insanlara ne ceza veriyorsanız bize de o cezaları verin. Başka da diyeceğimiz yok'' dedi.

Mahkeme heyetinin son sözlerini sordukları diğer sanıklar tahliyelerini istedi.

KARAR

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Nuri Ergin'e, ''Kemal Şarapçı ve Yüksel Yılmaz'ın öldürülmesine azmettirme'' suçunu işlediği için ağırlaştırılmış müebbet, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''Abdülkerim Gökoğlu'nun öldürülmesine azmettirme'', ''Erkan Ulaş'ı öldürmeye teşebbüs'',''Levent Tenis Klübü, İnter Star TV'nin, Mali Bar'ın ve Orhan Kalkuz'un iş yerinin kurşunlanmasına azmettirme'' ve ''Raşit Öztürk'ün silahla yaralanmasına azmettirme'' suçlarından da toplam 39 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Erkut Yargüder ve Tuncer Gülşen'in ''Kemal Şarapçı ve Yüksel Yılmaz'ın öldürülmesi'' suçu nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan ise 34 yıl 3'er ay hapisle cezalandırılmalarına hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Vedat Ergin'e benzer suçlardan toplam 52 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, 11,5'er yıl hapis cezasına çarptırdığı Şükrü Türe, Rüştü Vatansever ve Muharrem Korkut Beşiroğlulları ile 11 yıldan az olmamak üzere çeşitli cezalar verdiği Yavuz Erdoğan, Bülent Tarlak ve Nurettin Ergin'in tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak tahliye edilmelerine karar verdi.

19 sanık hakkında da çeşitli suçlardan 5 ay ile 27 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezalarına hükmeden heyet, sanıklardan Mehmet Parmak, Kemal Yurttürk, Soner Ergin, Murat Ergin ve Nejat Ergin'in davalarının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına, sanıklardan Serkan Çalışkan, Rıfai Heryer ve Hüseyin Uzun'un da beraatine karar verdi.

Hakkında yakalanma infazı olan sanıklardan Cemil Parlatan ile cezaevinden duruşmaya getirilmeyen Erkan Esengil davalarının ayrılmasına hükmeden mahkeme heyeti, yargılama aşamasında ölen sanık Barış Çiftçioğlu'nun davasının da düşürülmesini kararlaştırdı.

Kararların yüzlerine okunmasının ardından adliyeden götürülürlerken Vedat Ergin'in ''Osman Sınav, sana bazı arkadaşlarımı yolluyorum. Sana çay ısmarlayacaklar'', Nuri Ergin de ''Bu maç bitti, devamı var. Beni izlemeye devam edin. Osman Sınav'a çok selam edin '' diye bağırdıkları duyuldu.

YORUMLAR 5
  • cengiz dedeoglu 15 yıl önce Şikayet Et
    hakettiler. helal olsun bu hükümete bunlara prim vermedi insanları baskı ve şiddetle yıldırmaya çalışıyorlardı bu çeteler
    Cevapla
  • İbrahim Dede 15 yıl önce Şikayet Et
    ha durun bakalım. siz nuriş kardeşseniz karşınızdaki insanda bu ülkedeki her iki insandan birinin severek izlediği nejati şaşmaz ve bu karekteri ortaya koyan ağebeyi.sakın sakın bu insanların tükürügü sizi boğar.üç beş eli silahlı insana güvenerek bu agabeylere sakın degil tehdit laf bile söylemeyin.edepsizlik ettiniz devlete millete bari edebinizle verilen cezanızı çekin.
    Cevapla
  • osmanlı.61 15 yıl önce Şikayet Et
    Çetelere Son. hükümetimizin yaptığı en güzel işlerden biri de çetelerden memeleketi arındırmak. çetelerin üstüne yılmadan gidiliyor. işte özlenen tablo.
    Cevapla
  • Baki Sert 15 yıl önce Şikayet Et
    Rahşan Hanım' ın kulakları çınlasın.... Başbakan eşi Rahşan Hanım bir af çıkarıp memleketi ne hale getirdi gördük... Bir af da bu yakınlarda çıkar nasılsa... Af örgütü TÜRKİYE
    Cevapla
  • xmenbln 15 yıl önce Şikayet Et
    AF gelir merak etmeyin. en gec 10 sene sonra af gelir merak etmeyin.hapishaneler doldu tasiyor belki dahada erken af gelebilir.:-)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK elebaşlarına ne olacak? Sürecin içindeki isim konuştu
İşte terörün 40 yılda Türkiye'ye kaybettirdikleri!