Mahkeme yaz Kuran kurslarını görüşecek
Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5. sınıfı bitirenler için tatil döneminde yaz Kuran kursları açılabileceğini öngören kanun hükmünün iptal istemini, yarın esastan görüşecek.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, baktığı bir davada, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna, 1999 yılında eklenen Ek Madde 3'ün birinci fıkrasının üçüncü tümcesi ile ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Yüksek mahkeme, söz konusu hükümlerin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemini yarın esastan görüşecek.
Ek Madde 3'ün birinci fıkrası, ''İlk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri dışında Kur'an-ı Kerim ve mealini öğrenmek, hafızlık yapmak ve dini bilgiler almak isteyenlerden ilköğretimi bitirenler için Diyanet İşleri Başkanlığınca Kuran kursları açılabileceğini'' düzenliyor. Maddenin iptali istenen birinci fıkrasının üçüncü tümcesinde ise ''İlköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kuran kursları açılır'' ifadesi yer alıyor.
Maddenin iptal istenen ikinci fıkrası ise ''Kuran kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleri ile bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususların yönetmelikle düzenleneceğini'' öngörüyor.
-DANIŞTAY'IN BAŞVURU GEREKÇESİ-
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a 4415 sayılı yasa ile eklenen 3. ek maddedeki bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak, iptali istemiyle 7'ye karşı 16 üyenin oyuyla Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı vermişti.
Kurul'un gerekçesinde, çağdaşlaşmayı hızlandıran ve Türk Devrimi'nin kaynağı olan laiklik ilkesinin; toplumun akıl ve bilim dışı düşüncelerden ve yargılardan uzak kalmasını amaçladığı vurgulandı.
Özellikle eğitim-öğretim alanında laikliğe bağlılık ve saygının, ulusun geleceği açısından büyük önem taşıdığı vurgulanan gerekçede, Türk milli eğitiminin temel amacının, ''Türk Milleti'nin tüm bireylerini, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve Anayasa'da anlatımını bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Anayasa'nın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluklarını bilen ve bunları yaşamında uygulayan vatandaşlar olarak yetiştirmek olduğu'' belirtildi.
Başvuruda, düzenlemenin, temel eğitim yıllarında çağdaş bilim ve eğitimin gereği olarak laik eğitimi kesintisiz olarak ve bir bütünlük içinde tamamlamamış çocuklara dinsel eğitim verilmesini öngördüğü, bunun da Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürüldü.
-
Hüseyin ORAKÇI 15 yıl önce Şikayet EtNedir bunlardan çektiğimiz.. Bir türlü adamlar müslüman mı değilmi bunu anlayamadık. içi boşaltılmış ve istedikleri gibi doldurdukları deyimlerin ne anlama geldiğini hiç anlayamadık. Laiklik dinsizlik mi? Devletin din işlerine karışmaması mı? Danıştay kararında birincisi görünüyor. bir zmaanlar çocuklar başörtülü kutludoğuma gidiyor diyenlerin geçce saat birlere kadar televizyonlarda çırıçıplak kalmalarına ses çıkarmaması gibi. onlar çocukların haklarını değil kendi egolarını savunuyorlar. bunlarda kendi tezlerini. Vay benim milletime.Beğen