Mekke-Medine hattında TCDD de var

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'nin, Çin'li ortağıyla Mekke-Medine arasına inşa edilecek 450 kilometrelik hızlı tren hattı ihalesinde, ön yeterlilik alan 5 konsorsiyum arasında yer aldığını bildirdi.

Mekke-Medine hattında TCDD de var
Mekke-Medine hattında TCDD de var
GİRİŞ 16.06.2010 20:05 GÜNCELLEME 16.06.2010 20:05

TCDD Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıklarının 2008 yılı hesapları TBMM KİT Komisyonu'nda ibra edildi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yaptığı konuşmada, Türkiye'de yüzde 23'ü elektrikli, yüzde 30'u sinyalli olmak üzere 11 bin 447 kilometrelik demiryolu ağında yük ve yolcu taşındığını söyledi.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında büyük önem verilen demiryolu ağının 1940-50 arasında ihmal edildiğini, daha sonraki yıllarda da gereken özenin gösterilmediğini belirten Karaman, 2003-2010 yılı sonuna kadar bin 76 kilometre yeni demiryolu inşaatının tamamlanmış olacağını kaydetti.

2000 yılında demiryoluna ayrılan ödeneğin 75 milyon TL iken bu yıl 2,5 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Karaman, bu ödeneklerle özellikle hızlı tren hatlarının tamamlanması çalışmalarına hız verdiklerini dile getirdi.

Hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere 12 Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti aldıklarını anlatan Karaman, Ankara-İstanbul arasında yapımı devam eden hızlı tren hattının, Eskişehir-Köseköy kesiminin 191 kilometre uzunluğunda olduğunu ve ülkenin en zor coğrafi koşullarından birine sahip olan bu hatta, 33 tünel ve 22 viyadük inşa edileceğini bildirdi.

Bu hattın 56 kilometrelik Köseköy-Gebze kesiminin inşaatının ise AB Katılım Öncesi Mali Destek Fonundan (İPA) ilk etapta ayrılan yaklaşık 278 milyon avroluk hibeden temin edilen 120 milyon avroluk finansmanla yapılacağını kaydeden Karaman, uygulama projelerine başlanan bu hat için kısa süre içerisinde ihaleye çıkılarak projenin son etabına başlanmış olacağını ifade etti. Eskişehir-Köseköy, Köseköy-Gebze kesimlerinin de tamamlanmasıyla Ankara-İstanbul arasının 3 saate ineceğine dikkati çeken Karaman, Ankara-Konya hızlı tren projesinin de yıl sonunda tamamlanacağını söyledi.

Ankara-Sivas Projesinin Yerköy-Sivas kesiminde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Karaman, Ankara-Yerköy kısmının ihalesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Süleyman Karaman, günlük 15 olan YHT seferlerinin de 22'ye çıkarılacağını bildirdi.

-11 ŞEHRE HIZLI TREN GARI YAPILACAK-

TCDD Genel Müdürü Karaman, Türkiye'nin Mekke-Medine arasına inşa edilecek 450 kilometrelik hızlı tren hattının inşaatı ve 12 yıl boyunca bakım ve işletmeciliğinin yapılmasına yönelik 3 Temmuzda gerçekleştirilecek ihalede, ön yeterlilik alan 5 konsorsiyum arasında Çin Halk Cumhuriyeti'nin ortağıyla yer aldığını kaydetti.

Ankara'ya yapılması planlanan hızlı tren garının ihalesinin de Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile kısa sürede gerçekleştirileceğini belirten Karaman, Eskişehir, Konya, Kayseri, Sivas ve Bursa'nın da aralarında bulunduğu 11 merkeze daha yüksek hızlı tren garı yapacaklarını söyledi.

2003-2009 yılları arasında 5 bin kilometre, bu yıl ise bin kilometre demiryolunu yenilediklerini vurgulayan Karaman, TCDD Genel Müdürlüğünün KARDEMİR'den 2003-2009 tarihleri arasında 196 bin ton ray alarak yerli üretime katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Karaman, sinyalizasyon çalışmaları kapsamında 500 kilometrelik Kayseri-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye demiryolunda, sinyalizasyon projesine başlandığını, finansmanın yüzde 71'inin Dünya Bankası'nca karşılanacağını bildirdi.

415 kilometrelik tek hatlı Irmak-Karabük-Zonguldak demiryolunun sinyalizasyon, telekomünikasyon ve alt yapı iyileştirmesi işinin, maliyetinin yarısının İPA Fonundan karşılanarak bu yıl içinde ihale edileceğini belirten Karaman, Çankırı'da hızlı tren makaslarını üretebilecek bir ortaklığın kurulması için YPK kararı çıkarıldığını, buna benzer ortaklığın Sivas'ta travers üretim için gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıklarınI sürdürüldüğünü söyledi.

-ANKARA BANLİYÖSÜNE 24 YENİ TREN-

Ankara banliyösü için 32 adet metro standardına sahip banliyö treni temin edildiğini ve 4'ünün hizmete girdiğini ifade eden Karaman, 24 setin test işlemlerinin bu ay tamamlanacağını ve bu trenlerin gelecek ay Sincan-Kayaş hattında seferlere başlayacağını bildirdi.

Karaman, Egeray Projesinde de son aşamaya gelindiğini, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin yüzde 50 ortaklığında kurulan İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret A.Ş tarafından Cumaovası-Aliağa arasındaki güzergahta metro standardında banliyö işletmeciliği yapılacağını anlattı. Egeray Projesindeki Alsancak-Cumaovası kesiminin bu yıl, Aliağa-Alsancak hattının ise gelecek yıl hizmete gireceğini kaydeden Karaman, bu hatta kullanılacak 33 tren setinin testlerine Nisanda başlandığını, bu tür bir proje için Gaziantep Belediyesi ile de çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

İslam Kalkınma Bankası kredili ve yerli katkı paylı 80 elektrikli lokomotifin, lisans haklarını da içerecek şekilde Eskişehir'de üretilmesi için ihaleye çıkıldığını ve tekliflerin 15 Temmuzda alınacağını belirten Karaman, Balıkesir Lojistik Merkezinin uygulama projelerinin tamamının hazırlandığını, ihalesini gerçekleştirerek, yapımına bu yıl başlanmasının planlandığını anlattı.

TCDD'nin taşıdığı yük miktarına da değinen Karaman, ''2009 yılında 21.8 milyon ton yük taşınarak küresel ekonomik krize rağmen 2002 yılına göre yük taşıma miktarında yüzde 49, yük taşıma gelirinde ise yüzde 172 artış sağlandı'' diye konuştu. Karaman, 2 bin 500'e yakın özel sektöre ait vagonla yapılan taşımacılığın genel taşıma içerisindeki oranının yüzde 20'ye ulaştığını bildirdi.

Karaman, Rusya'dan gelen yüklerin ortadoğu ve Akdeniz'e inmesi için Karadeniz'de ve Rusya'nın Kavkaz Limanı ile Samsun Limanı arasında tren feri işletmeciliği konusunda Türk ve Rus ulaştırma Bakanlıkları arasında anlaşma imzalandığını, uygulamanın kısa sürede hizmete sokulacağını belirtti.

-''3 BİN 55 HEMZEMİN GEÇİDİN 1005'İ KONTROLLÜ''-

Sunumunun ardından KİT Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtlayan Karaman, hemzemin geçitlere yönelik bir soru üzerine, bu konuda sorumlunun, Karayolları Genel Müdürlüğü ile yerel yönetimler olduğunu, ancak TCDD tarafından bir çok hemzemin geçidin güvenli hale getirildiğini, daha sonra da bu çalışmaların maliyetlerinin tahsili için yargıya başvurduklarını anlattı.

Bu konunun, Karayolları Kuruluş Kanunu'na eklenmesi için kanun teklifi verildiğini söyleyen Karaman, toplam 3 bin 55 hemzemin geçidin 500'ünün kontrollü hale getirildiğini, böylece kontrollü hemzemin geçit sayısının 1005'e yükseldiğini kaydetti. Karaman, bu sayede 2000 yılında 361 olan kaza sayısının 123'e düştüğünü vurguladı. İthal malzemelerle yapılan bir hemzemin geçidin 50 bin dolara mal olduğuna işaret eden Karaman, yerli üretime geçilmesi için TÜBİTAK ile çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirtti.

Türk demiryollarının altyapı ve işlemecilik olmak üzere ayrılması için yasal düzenlemenin hazırlandığını ve Ulaştırma Bakanlığına gönderildiğini hatırlatan Karaman, bunun gerçekleşmesi durumunda, altyapı yatırımları nedeniyle sürekli zarar ediyormuş gibi görünen kurumun gerçek verilere ulaşacağını belirtti.

-''MARMARAY, 4-5 HAT OLSA SEVİNİRDİK AMA...''-

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal'ın Marmaray konusundaki sorusuna da Karaman, şu yanıtı verdi:

''Projeyi DLH yürütüyor. Biz, proje tamamlandığında işletmeciliğini yapacağız. Kontrol ve öneri görevlerini yürütüyoruz. Marmaray, tüm ihtiyacı karşılayabilecek. Yolcu ve yük trenleri geçecek. Marmaray tamamlandığında yolcu trenlerinin çalışmayacağı gece saatlerinde 10 milyon ton yük taşımayı planlıyoruz. 4-5 hat olsa sevinirdik ama ülkemizin imkanları 2 hatta uygundu. Düzenlemeye göre 2 dakikada bir tren geçecek, yük trenlerini ancak geceleri çalıştıracağız.''

Karaman, başka bir soru üzerine de Irak ile işbirliği projeleri olması ihtimaline karşı özellikle güneydoğudaki hatları yenileme çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Kurumun ne kadar zarar ettiğinin sorulması üzerine de Karaman, 2008 yılında 1,6 milyar TL yatırım yapılan TCDD'nin 812 milyon TL zarar ettiğini belirtti.

Bursa'nın, demiryoluyla Ankara ve İstanbul'a bağlanmasını Körfez Geçişi Projesine eklediklerini ancak YİD modeli ile yapılacak ihaleye katılacak şirketlerin olumsuz bakışı nedeniyle bu fikirden vazgeçtiklerini hatırlatan Karaman, projenin son halinde Bursa-Bilecik hattının projelendirildiğini, ilk etap olan Bursa-Yenişehir kısmı için bu yıl içinde ihaleye çıkacaklarını bildirdi.

Karaman, Ankara-Eskişehir arasındaki YHT seferlerinin, Ankara-Sincan kesiminin yıl sonunda tamamlanmasıyla 1 saat 10 dakikaya, Eskişehir kesiminin de bitirilmesiyle 1 saat 5 dakikaya ineceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından TCDD Genel Müdürlüğü ve bağlı kuruluşların 2008 yılı hesapları ibra edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şam'ın bombalanma anı kamerada: Sunucu bombanın etkisiyle yere düştü!
Ayşe'nin katil zanlısının, eski kız arkadaşının da şüpheli şekilde öldüğü ortaya çıktı