'Beyaz Türkiye'nin kara Afrika'daki imajı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'deki temasları çerçevesinde ikili görüşmelerde bulunmaya devam ederken, Kamerunlu Bakan'ın sözleri Türkiye'nin zulme uğrayan topraklardaki imajını gözler önüne serdi.

'Beyaz Türkiye'nin kara Afrika'daki imajı
'Beyaz Türkiye'nin kara Afrika'daki imajı
GİRİŞ 22.09.2010 09:55 GÜNCELLEME 22.09.2010 09:55
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Mehmet Toroğlu/Özlem Şahin Şakar'ın haberi

Davutoğlu, dün ilk olarak Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza ile bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Davutoğlu, Türkiye'nin, bölgesel kuruluşlara olan ilgisi çerçevesinde bu kuruluşla da ilişkilerini geliştirme ve ileride gözlemci üye olma arzusunu dile getirdi.

Davutoğlu, Şili'nin eski dışişleri bakanı olan Insulza'ya, Türkiye'nin Latin ve Orta Amerika bölgelerine yönelik açılım politikası çerçevesinde, bölge ülkeleriyle daha yoğun ticari ve ekonomik işbirliği isteği ve artan temaslarını daha iyi koordine edebilmek açısından, kuruluşa olan ilgisini beyan ederken, Insulza'nın Davutoğlu'nun bu sözlerini memnuniyetle karşıladığı öğrenildi.

Görüşmede Türkiye'nin bölgesel açılımı hakkında bilgi veren Davutoğlu, Türkiye'nin bölgede açmayı düşündüğü büyükelçiliklerden de bahsetti.

Davutoğlu, kuruluşla siyasi diyaloğu artırmak istediklerini dile getirerek, kuruluşun da Türkiye üzerinden ticari ve kültürel anlamda diğer bölgelere ulaşabileceğine dikkati çekti.

Bakan Davutoğlu, dünkü ikinci görüşmesini ise İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin ile yaptı.

Ortadoğu konusunun damgasını vurduğu bu görüşmede Martin, Ortadoğu'ya ilişkin gelişmeleri Davutoğlu'na sordu, Davutoğlu da, özellikle Ortadoğu barış süreci ve Irak başta olmak üzere, Lübnan ve İran konularında Martin'e bilgi verdi, analizlerini aktardı.

Davutoğlu görüşmede ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerine dair görüşlerini ve Kıbrıs meselesine ilişkin son durumu anlattı.

Martin de, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği görüşmede tekrar ortaya koydu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gün içinde ayrıca dört Afrika ülkesinin bakanlarıyla ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.

Bu bakanlardan Kamerun Dışişleri Bakanı Henri Eyebe Ayissi, görüşmede özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kamerun'u ziyaretini gündeme getirerek, bu ziyaretten duydukları heyecanı, "Bütün Kamerun ayaktaydı" sözleriyle yansıttı.

KAMERUNLU BAKAN: "SİZ BEYAZSINIZ, AMA BİZDENSİNİZ"

Cumhurbaşkanı Gül'ü karşılamaya, Kamerun Yüksek Mahkemesinin bir yargıcının bile geldiğine dikkati çeken Ayissi, Türkiye'ye olan sempatisini, "Siz beyazsınız, ama bizdensiniz, sömürgeci değilsiniz" ifadesiyle dile getirdi.

Türkiye'nin Kamerun'da büyükelçilik açma kararından duyulan karşılıklı memnuniyet dile getirilirken, Kamerun'un da Ankara'da Büyükelçilik açma kararı aldığı öğrenildi.

Kamerunlu bakan, Türk iş adamlarının ülkesine daha çok yatırım yapmasını ve karşılıklı ticaretin artırılmasını isterken, Davutoğlu da Türk girişimcilerine özellikle inşaat sektöründe daha çok alan açılması arzusunu ortaya koydu.

Ayissi, ticaretin yanında, sağlık ve eğitim alanında da daha çok işbirliği beklediklerini belirtti.

Davutoğlu görüşmede, eşi Sare Davutoğlu'nun da dahil olduğu Yeryüzü Doktorları adlı sivil toplum kuruluşundan 5 doktorun, 27 Temmuz-8 Ağustos günleri arasında Kamerun'da 10 bin kişiye sağlık taraması hizmeti verdiğini de hatırlattı.

Bakan Davutoğlu'nun Eritre Dışişleri Bakanı Osman Salih ile görüşmesinde tamamen Somali konusu ele alınırken, Eritreli bakan, Somali konusunda Türkiye'nin çabalarının sürmesini istediklerini, barış sürecini ilerletebilecek en önemli ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu kaydetti.

Mozambik Dışişleri Bakanı Oldemiro Marques Baloi de Davutoğlu ile görüşmesinde, Türkiye'nin Mozambik'e atadığı yeni büyükelçiye her türlü desteği vereceklerini dile getirirken, Davutoğlu da Türkiye ile Mozambik arasındaki ticaret hacminin 2009 yılında 100 milyon dolara vardığını aktardı ve Dışişleri Bakanlıkları personeli arasında değişim programı önerdi.

Görüşmede, iş adamlarının karşılıklı teşvik edilmesi ve ticari ilişkilerin artırılması arzusu da dile getirilirken, Mozambik tarafı, ikili ziyaretleri daha çok artırma arzusunda olduklarını bildirdi.

Baloi ayrıca, Türkiye'nin, yükselen bir ekonomik güç olarak, kendileri için çok önemli bir model ülke olduğunu söyledi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile görüşmede de, ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi arzusu ortaya kondu ve Kasım ayında bu ülkeye gitmesi öngörülen Davutoğlu'na teşekkür edildi.

Davutoğlu dün ayrıca, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Dışişleri Bakanlarını çalışma yemeğine ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ev sahipliğinde Transatlantik Dışişleri Bakanları akşam yemeğine katıldı.

DAVUTOĞLU VE CLINTON AYAKÜSTÜ PAKİSTAN'I GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Davutoğlu'nun, hafta başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle düzenlenen, sel felaketinden etkilenen Pakistan'a yardım toplantısı sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ayaküstü bir görüşme yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un da bulunduğu görüşmede iki bakan, Pakistan konusunu ele aldı.

Bu arada, Davutoğlu'nun önceki gün Holbrooke ile New York'taki Türkevi'nde yaptığı görüşmeye ilişkin de yeni ayrıntılar veren diplomatik kaynaklar, görüşmede Holbrooke'un, Türkiye-Pakistan ilişkilerinden bahsettiğini ve herkesin bu ilişkilerden "özel ilişkiler" diye bahsetmesinin nedenini sorduğunu, Davutoğlu'nun da, iki ülke ilişkilerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdiğini belirttiler.

Davutoğlu-Holbrooke görüşmesinde, Pakistan'a yardımların nasıl daha iyi koordine edilebileceğinin üzerinde de durulurken, Davutoğlu, BM'nin bu konudaki çabalarının daha koordineli olması gerektiği mesajını verdi.

Görüşmede Holbrooke'un, anayasa referandumundan dolayı Davutoğlu'nu tebrik ettiği de öğrenildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 35
  • Murat Turk 13 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurriyet. Cumhurriyet Bu Ülkeye Az Şey Getirmiş Çok Şey Götürmüştür Türkiye nin Yüzde 70 Benimseyememiştir Yüzde 30 Da işine Geldigi için Cumhurriyetci Halkı Kullanıcı Ezici Darbeci Cuntaci Olmuştur Ama Bundan Sonra Böyle Olmayacak Kürtler Bile Akp Bu Hükümete Destek Vermiştir Senin Dedigin Şeylerin Degişmesi için Aykut Artik Bu Türkiye Eski Dürkiye Degil Bu Türkler Eski Cahil Türkler Degil Darbelere Zulmlere Çıkar Çevrelerine Dur Diyecek Bunda Kürtü alevisi Sünnisi 72 Millet Karşı Gelenlerde Olacak Bunlara Dur Diyce
    Cevapla
  • M.ali 13 yıl önce Şikayet Et
    kabahat. Biz söylesek bu memleket Afrika gibi yönetiliyor, insanına yardım dağıtarak dilenci, sözleşmeli çalıştırmakla köle muamelesi yapılıyor, bilmemne cumhuriyeti miyiz diye belki suç bile olur. Elin Kamerunlusu söyleyince elini sıka sıka gülerek kamerala poz verirsin
    Cevapla
  • esin özgürler 13 yıl önce Şikayet Et
    ne biçim başlık. biz ırkçı değiliz, başlığı beğenmedim.
    Cevapla
  • mevhibe inal 13 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı torunları!. Rusya dağıldıktan sonra Türk Devletlerinde ticaret yapmaya giden Türklerin yaptığı yanlışlar, buralarda da olmaz İnşallah. Kamerunlu bakan , "sömürgeci değilsiniz" demiş. Umarım aracı da değilizdir. Çünkü sömürgecilerin Nükleer atıklarını atmak..GMO lu tarımı yaygınlaştırmak..petrol-gaz stratejik önemi olan yerleri kapmak... gibi niyetleri olabilir!
    Cevapla
  • Faruk Emre 13 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin Yükselen Yeni İmajı, CHP ve Kemalizimcilerin Kabusu Oldu. Türkiyenin üstlendiği yeni misyona -Bizim bir sürü sorunumuz var, ağabeyilik Türkiyenin neyine diyen- burjuva, ülkemizin yeni misyonunu al-aşağı etmek için yeni senaryolar peşinde. Yıllarca devletin en yüksek mahkemelerinde görev yapmış hukukçular bile, EVET- diyen halkımıza -HAİN- diyecek kadar seviyesiz olursa, bu zamana kadar ülkemizi kimlerin yönettiğini bilmek için kahin olmaya gerek yok sanırım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk