Sabatay'ın müritlerine 18 emir

1626'da İzmir'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sabetay Sevi'nin müritlerine 18 emirden oluşan bir kurallar zinciri bıraktığı ileri sürülüyor.

Sabatay'ın müritlerine 18 emir
Sabatay'ın müritlerine 18 emir
GİRİŞ 24.12.2004 09:50 GÜNCELLEME 24.12.2004 09:50

Sahte Mesih Sabatay Sevi’nin Müridlerine “18 Emri”

Sahte Mesih, Sahte Müslüman Sabatay Sevi, müridlerince uyulması gereken esasları 18 madde halinde toplamıştır. Bir noktada Dönmeliğin-Sabataizmin manevi nizamnamesi olan bu uydurma kurallar “Revue Etules Juive”de İbranice olarak neşredilmiştir. Söz konusu emirler Milli Gazete yazarı Fahri Güven tarafından yazılan köşe yazısında dile getirildi. Söz konusu nizamnameyi Prof. A. Galanti Fransızcaya, İbrahim Alaeddin de Fransızca’dan Türkçe’ye tercüme etmiştir. Sahte Mesih’in serdettiği kurallar şöyledir:

“1- Hâlık’ın birliğine iman edilsin.

“2- Onun hakiki Mesih olduğuna, ondan başka halâskâr bulunmadığına, Sabatay Sevi’nin Davud neslinden geldiğine iman edilsin.

“3- Tanrı’nın ve Mesih’in adına yalan yere yemin edilmesin.

“4- Tanrının adı anıldığı zaman tazim gösterildiği gibi, Mesih’in adı geçtiği zaman da tazim gösterilsin.

“5- Mesih’in sırrını anlatmak ve tetkik etmek üzere içtimadan içtimaa gidilsin.

“6- Sabataistler arasında katiller bulunmasın.

“7- Kislev ayının (Yahudi yılının dokuzuncu ayı) 16. günü herkes bir evde toplanarak Mesih hakkında ve Mesih imanının sırrı hakkında işittiklerini birbirine anlatsın. (Bu tarih Sabatay Sevi’nin Edirne Sarayı’nda Müslümanlığı kabul ettiğini söyleyerek Sabataistliğin teessüs ettiği gündür. 16. Rebiülevvel).

“8- Aralarında zina hüküm sürmesin. “Beria” vesilesinde dahi hilekârlardan ihtiyatlı bulunmak lâzımdır.

“9- Yalancı şahitlikte bulunmasınlar ve kendi yakınlarına karşı yalan söylemesinler.

“10- Hiç kimse Sarık imanına (yani zümreye mahsus İslâmlığa) zorla ithal edilmesin, hatta inansa bile.

“11- Aralarında kıskançlar, muhterisler ve kendilerine ait olmayan şeylere karşı arzu vehırs gösterenler bulunmasın.

“12- Kislev ayının 16’sındaki bayram, büyük sürur ile ilân edilsin.

“13- Birbirlerine karşı mürüvvetli davranılsın.

“14- Davud’un Mezamiri hergün gizli olarak okunsun.

“15- Ayla güneşin karşı karşıya gelerek bakışmaları için dua edilsin. (Ay tutulması hadisesi vaktiyle Yahudilerce Mesihlik alâmeti olarak tefsir edilirmiş).

“16- Türklerin adetlerine, onların gözlerini örtmek maksadıyla dikkat edilsin. Ramazan orucunu tatbik için sıkıntı gösterilmesin ve aynı şey Kurban Bayramı için de yapılsın. Gözün gördüğü her şey ifa edilmelidir.

“17- Müslüman Türklerle nikah aktedilmesin.

“18- Sünnet etmek için itina edilsin.”

Sahte Mesih emrettiği 18 maddenin bunlar olduğunu belirttikten sonra şunları ilave ediyormuş:

“İçlerinden bazısının Beria Kanununa ait olması gövdenin henüz İsrail oğullarına şeytandan ve kabilesinden (?) intikam almağa müsait olacağı derecede kuvvetlenmemiş bulunmasındandır. O tarihte (yani gövdenin intikama müsait olacağı devirde) herkes müsavi olacak, artık hiç bir emir ve nehiy sevap ve günah kalmayacak ve küçükten büyüğe herkes beni tanıyacaktır) Bana inanan müritlerime şunu da haber vereyim ki “Bernia” ile “Asilut”a itina etsinler. Ve keşif ve ilham zamanına kadar ondan hiçbir şey eksiltmesinler. Onlar o zaman hayat ağacının altına girecekler ve hepsi birer melek olacaklardır...”

HAMİŞ: Yukarıda zikrettiğimiz “Sabataizmin talimatları”, Eşref Edib tarafından kaleme alınan “Türkiye’de Dönmeliğin Tarihçesi” başlıklı yazıdan iktibas edilmiştir. İlmi ve tarihi tetkikler başlığı altında konuyu ele alan muharrir, Sebilürreşad’da “Dönmeliğin tarihçesinin” üçüncü kısmını 6 bölüm halinde incelemiştir. Söz konusu bölümler Sebilürreşad’ın I. cildinde yer almaktadır. Yine bu noktaya merak edenler muharririn “Düzme Yahudi Mehdisi (Sebilürreşad, VI/145) s. 318-319)”, ve “Dönmeliğin Türkleştirilmesi, Sebilürreşad, VI/140, (S. 226-231)” adlı makalelerini mutlaka okumalıdırlar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti