Hüseyin Özcan: 'Ali'siz Alevilik uydurma!

Alevilik üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Hüseyin Özcan, Hazreti Ali'yi devre dışı bırakan Alevilik yorumlarının gerçekliği olmadığını söyledi.

Hüseyin Özcan: 'Ali'siz Alevilik uydurma!
Hüseyin Özcan: 'Ali'siz Alevilik uydurma!
GİRİŞ 14.02.2011 12:55 GÜNCELLEME 14.02.2011 12:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Samet Altıntaş'ın haberi

Özcan, "Anadolu'daki Alevilerin büyük çoğunluğu 'Hak Muhammed Ali' der. Ali'siz Aleviliği, dış kaynaklı ve marjinal kesimler uyduruyor. Anadolu'da bu söylemin karşılığı yok." dedi.

Hacı Bektaş Veli'ye ait kayıp 'Fatiha Tefsiri' ve 'Kırk Hadis'i British Museum Library'de bulan Doç. Dr. Hüseyin Özcan, 'Hacı Bektaş Veli'nin biyografisini hazırladı. Özcan'ın Kaynak Yayınları'ndan çıkan ve 'Gönül Sultanları' dizisi adını taşıyan kitabında, 'Kırk Hadis'in sadeleştirilmiş ve tam metni yer alıyor.

Hacı Bektaş Veli, Mevlânâ ve Yunus Emre'nin belli bir zümreye ait olmadığını belirten Özcan, bu isimlerin Türk tasavvuf düşüncesinin mimarları olduğunu söylüyor. Hacı Bektaş Veli'nin Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif referanslı düşünceler aktardığını ifade eden Özcan, şunları söylüyor: "Sözleri dikkatli incelendiğinde ya bir ayeti kerimenin farklı bir söylemi ya da bir hadis-i şerifin benzer bir ifadesi olduğu anlaşılıyor.

Bazı gruplar, Mevlânâ ve Hacı Bektaş'ı farklı yerde konumlandırma çabasındalar. Ancak araştırdığımızda tasavvuf ehline ait olan sözlerin altında bir ayet ya da bir hadis-i şerifin anlamı yatıyor. Onlar bu sözleri söyleyerek ayetleri ve hadisleri halkın anlayacağı bir hale getirmişlerdir. Hacı Bektaş anlattığı konularla alakalı sık sık ayet ve hadisleri kaynak gösteren bir Hak ehlidir." Hacı Bektaş Veli'nin Ehl-i Beyt'e olan muhabbetinden ve Orta Asya'dan ilk gelenlerden olduğu için 'Anadolu'nun serçeşmesi' kabul edildiğini belirten Özcan, onun Alevilerin ve Sünnilerin ortak bir değeri olduğunu kaydediyor.

Aleviler azınlık değil, türkiye'nin asli unsurudur

Hazreti Ali'yi devre dışı bırakan Alevilik konusuna da değinen Hüseyin Özcan, "Anadolu'daki Alevilerin büyük bir çoğunluğu 'Hak Muhammed Ali' der. Ali'siz Alevilik gibi söylemler marjinal kesimlerin uydurduğu ve dış kaynaklı yapay bir projedir. Aleviliği ayakta tutan cemevlerinde ayeti kerimeler ve hadis-i şerifler okunur. Alevilik zaten Hazreti Ali merkezlidir. Avrupa'daki birtakım kuruluşların bayraktarlığında bu fikirler empoze ediliyor. Ve bunlar Alevilerin sözcülüğünü yapıyorlarmış gibi bir durum içindeler. Ama Anadolu'da bu söylemlerin hiçbir karşılığı yok. Alevi kesimin Kitap'la, Peygamber'le herhangi bir sorunu yok. Kendi inançsızlıklarını Hazreti Ali üzerinden anlatmaları boş çabalardır." ifadelerini kullanıyor.

AK Parti hükümetinin Alevi açılımında samimi olduğunu, ancak iki tarafın da tatmin olmadığını söyleyen Hüseyin Özcan, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümetin Alevileri muhatap aldığını hatırlatıyor. Alevi Çalıştayı'na da katılan Özcan, "Hükümet cemevlerindeki dedelere maaş bağlamak istiyor. Ama cemevleri tekke statüsünde kabul edildiğinden anayasal bir problem var. Hükümet bir arayış içerisinde. Kanun da delinmeden cemevleri ibadethane statüsüne getirilmeli. Yeni yetişen nesil kendi Aleviliğini öğrenmeli." şeklinde konuşuyor. Özcan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'de cemevine gitmesi, Başbakan'ın Muharrem orucuna katılmasının son derece önemli olduğunu ifade ediyor. Alevilerin, azınlık değil, bu ülkenin asli unsuru olduğunu belirten Özcan, "Önyargılar yıkılıp, herkes kendi konumunda kabul gördüğünde Türkiye'yi daha sağlıklı bir gelecek bekliyor olacak." diyor.

Zaman

YORUMLAR 1
  • hamza 13 yıl önce Şikayet Et
    Alevilik. Selamun aleykum aleviligin zaten ne oldugunu bilen yokki bazilari ayri din diyor bazilarina gore is bir yol veya bir mezhep aleviligi bir keseye koyamadilar. zatende konulacak gibi degil cunku alevilikte yapilan seylerin islamla yakindan uzaktan bir alakasi yok. Ben aleviligi cok iyi bildigim icin yaziyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Suikast düzenlenmişti! Başkan Erdoğan'dan son dakika Robert Fico açıklaması
AK Parti'den CHP'ye geçen belediyede içki skandalı! İlk icraat, sosyal tesislere alkol