Dağda militan filmde polis VİDEO
'Devrimci Karargâh' lideri olduğu belirtilen ve Bostancı'da bir evde polisle girdiği çatışmada öldürülen Orhan Yılmazkaya'nın bir filmde polisi rolünü oynadığı ortaya çıktı.
İsmail Saymaz'ın haberi
Yasadışı Devrimci Karargah örgütünün Türkiye lideri olduğu öne sürülen ve 27 Nisan 2009’da girdiği çatışmada bir polisi şehit edip kendisi de ölü ele geçirilen Orhan Yılmazkaya’nın 2005 yılında bir filmde polis rolünde oynadağı ve senaryo gereği solcu gençleri gözaltına aldığı ortaya çıktı.
Devrimci Karargâh davası kapsamında yedi aydır tutuklu bulunan aralarında polis şefi Hanefi Avcı ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da olduğu 22 sanık bugün ilk kez hakim karşısına çıkıyor. Örgüte yönelik ilk operasyon, 27 Nisan 2009’da yapılmıştı. Örgütün Türkiye lideri olduğu iddia edilen Ornhan Yılmazkaya, Bostancı’da kaldığı evinde polislerle çatışmıştı. Altı saatlik çatışma sonucunda Semih Balaban adlı komiser şehit olmuş, Mazlum Şeker adlı genç de Yılmazkaya’nın kurşunuyla yaşamını yitirmişti. Sekizi polis, biri gazeteci 10 kişi yaralanmıştı.
Solculara gözaltı
Yılmazkaya’nın, 2005’te, ‘Ölü Oğul’ adlı bir filmde ‘devrimci genci’ gözaltına alan polis rolünde oynadığı ortaya çıktı. Bugüne dek açık alanda izlenmeyen kısa filmde Yılmazkaya’nın üzerinde polis kıyafetleri ve şapkası var.
Filmin senaryosu, yazar Ahmet Ümit’in ‘Bir Sis Böler Geceyi’ kitabındaki ‘Ölü Oğullar Buluşması’ adlı öykünün uyarlaması. Öyküye göre, bir illegal sol örgüte üye genç sahte kimlikle kafeye gidiyor. Eylemde polis müdahalesiyle kaçan iki genç de aynı kafeye giriyor. Örgüt üyesi genç kalkmak üzereyken; iki polis geliyor. Yılmazkaya olduğu anlaşılan kısa boylu, kel ve somurtkan polis tarafından gözaltına alınıyor. Karakola, gencin sahte kimlikte ismi yazılı olan babası çağrılıyor. Genç, gelen kişinin babası olmadığının ortaya çıkacağından korkarken, adam oğlu gibi sarılıyor. Baba sahte kimliğin, polislerce öldürülen oğluna ait olduğunu anlatıyor. 12 dakikalık filmde babayı, tiyatrocu Mehmet Akan oynamıştı.
Size mi kalmış ölüm orucu!
Filmde, polis rolündeki Orhan Yılmazkaya ile genç arasında geçen diyalog şöyle:
Polis (Yılmazkaya): Dur bakim sen nereye gidiyorsun oğlum! Kimliğini çıkart. Kimlik kontrolü yapıyoruz. Ver bakayım, kimliğini. ver, ver, ver.
Genç: (Kimliğini uzatıyor)
Polis: Nufüs kağıdın yok mu senin?
Genç: Yok kaybettim de çıkaramadım. Vaktim olmadı, öğrenci kimliğiyle idare ediyorum.
Polis: Öğrencisin öyle mi?
Genç: Evet, öğrenciyim.
Polis: Anlaşıldı. (Diğer polise soruyor) Onlar da mı öğrenci?
İkinci polis: Evet, öğrenci.
Polis: Tamam, alıyoruz bunları.
Öğrenci: Ama işim var benim...
Polis: Yürü, yürü, yürü... Konuşursun sonra, anlatırsın. Ulan size mi kalmış ölüm orucu falan! Bunların maksadı başta tabi, karışıklık, yürü lan!
-
şahin mert 14 yıl önce Şikayet EtFilmler ve sanatçılar.. Malesef film dizi ve tiyatrolar sol görüşlü insanların elinde adamlar düşüncelerini hergün empoze ediyorlar çaktırmadan. çaktırmadan yozlaştırıyorlar bayağılaştırıyorlar kültürümüzü değerlerimizi. bu sanatlara adam gibi sanatçılara değer vermemiz lazım.Beğen
-
ANTİ KEMALİST 14 yıl önce Şikayet EtSOSYO POLİTİK AÇIDAN SOL KAFA !!. zaten sol örgütlenmelerin içindeki kişilikleri ve elemanlarını tayfasını incelediğinizde nasıl bir sosyal depresyon içinde olduğunu görürsünüz. hepsi toplumsallaşamamış tipler. eğer istediğin bir şeyi elde edemezsen o şeye düşman olursun. bu adamlarda topluma tabi almayı beceremeyince topluma düşman oluyor. en güzel örnek;mustafadır.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Ümit 14 yıl önce Şikayet EtPolisimiz şehit olmuştu. O baskında 3-4 kişi oldukları ancak içeriden biri veya birilerinin baskını haber verdiği açıklanmıştı. Yanılmıyorsam genç bir komiser veya yardımcısı şehit edilmişti videodaki kişi tarafından. Hanefi avcı soruşturması da buna dahildir, bağlantılarının temiz olmadığı ve takip edildiğini hepimiz gördük, soruşturma sonunda suçları sabitleşirse hep birlikte görürürüz.Beğen Toplam 1 beğeni