Ankara Büyükşehir'in yeni amblem

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkentin yeni amblemini belirledi. Yeni amblemde 5 yıldız ile birlikte bazı yapıların silüetleri yer alıyor.

Ankara Büyükşehir'in yeni amblem
Ankara Büyükşehir'in yeni amblem
GİRİŞ 16.07.2011 01:51 GÜNCELLEME 16.07.2011 01:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Melih Gökçek başkanlığında toplanan belediye meclisinde, belediyenin daha önce idare mahkemesi kararıyla iptal edilmesi üzerine yeniden düzenlenen Ankara'nın yeni amblemi görüşüldü.

Meclise başkanlık yazısıyla gelen yeni amblemde, bağımsızlığın simgesi ay yıldız, Anadolu'da kurulan Türk devletlerinin başkentlerini sembolize eden 5 yıldız, Atakule silueti, 2 minare ve Ankara Kalesi figürleri yer alıyor.

Gökçek, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara'nın ambleminin daha önce mahkeme kararıyla iptal edildiğini hatırlatarak, ''Şimdi arkadaşlar yeni amblem hazırladı. Amblemdeki yıldızlarla Türk tarihini de sembolize etmiş olduk. Bu tarzda amblemimizi kabul buyurursanız, valiliğin onayından sonra Ankara'nın amblemi olarak temsil edecek'' dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken de bu amblemin mecliste görüşülmesini uygun bulmadıklarını belirterek, ''Komisyona gitmesini öneriyoruz ama eğer burada geçecekse de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak ret oyu vereceğimizi belirtmek istiyorum'' dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz ise ''Önümüze Ankara'yı temsil edecek bir amblem geldi. Önümüze gelen amblemle ilgili açıklamalara baktığımızda, anlam bakımından Milliyetçi Hareket Partisine yabancı olmadığını görüyor ve bunun için hayırlı olsun diyoruz'' diye konuştu.

Çeşitli partilere mensup meclis üyelerinin de konuşmalarının ardından, yeniden söz alan Gökçek, yapılan bazı tenkitlere cevap vermek gerektiğini dile getirerek, ''Birincisi Ankara'nın amblemi hiçbir zaman Hitit amblemi olmadı. Hitit benzeri şematik şekiller oldu. En son bizim değiştirdiğimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kullanılan amblem, Hitit amblemini andıran şematik sembolik bir figürdü. Bunun bilinmesinde fayda var. Kamuoyu bunu çok yanlış biliyor'' diye konuştu.

Gökçek, idare mahkemesi tarafından iptal edilen ambleme ilişkin olarak da ''Mahkemenin kararının aslında yasal bir dayanağı yok. Çünkü kanun diyor ki 'Belediye Meclisinin salt çoğunluğuyla kabul edilir ve Valiliğin onayıyla yürürlüğe girer.' Böyle bir konuyu mahkemenin, 'Yok efendim şekli benim hoşuma gitmedi, bu Ankara'yı temsil etmez' şeklinde, üç hakimin kendi yargısına göre yorumlaması olacak iş değil ama biz yine de mahkemeye saygılı olduğumuz için buna uyduk. Şimdi de gerçekten güzel bir amblem geldi, her şey Ankara'yı temsil ediyor'' dedi.

Konuşmaların ardından, AK Partili ve MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla Ankara'nın yeni amblemi belirlenmiş oldu.

Belediye Meclisinde, Srebrenista katliamının yıl dönümünde oy birliğiyle kabul edilen bir diğer Başkanlık Yazısı olan, ''Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı'nın şifahi talepleri doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde güftesi Profesör Cemalettin Latiç, bestesi Delo Jusic'e ait olan Srebrenitsa Oratoryosu'nun dünya prömiyerinin Zenitsa Korosu ve Bilkent Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirilmesi, duyuru ve tanıtımının yapılması, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı ve resmi heyeti ile Srebrenitsa'daki olayların canlı şahitlerinden oluşan bir grubun davet edilmesi'' karar altına alındı.

-RAMAZAN ETKİNLİKLERİ HACI BAYRAM'DA

Geçen yıl Gençlik Parkı'nda düzenlenen ramazan etkinliklerinin bu yıl da yapılmasının uygun görüldüğü belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edilen, ''2011 yılında da ramazan ayının daha coşkulu kutlanması için sanatçı ve toplulukların konser vermesi, kitap ve el sanatları stantlarının ücretsiz olarak verilmesi, çocuk oyun alanlarının oluşturulması, geleneksel temaşa sanatlarının canlandırılması, duyuru tanıtım, ramazan ayına mahsus şerbet, lokum ve diğer ikramların yapılacağı ramazan etkinlikleri programının Hacı Bayram Camisi avlusunda gerçekleştirilmesi'' önergesi karara bağlandı.

-ANKARA, FUAR MERKEZİNE KAVUŞUYOR

Büyükşehir Belediye Meclisinde ayrıca Akyurt, Balıkhisar Mahallesi ile Pursaklar Altınova ve Saray mahalleleri arasında yaklaşık 300 hektar yüz ölçümlü, içinde kamu mülkleri de bulunan sahada ''Uluslararası Ankara Fuar ve Gelişme Sahasına ilişkin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı'' sınır teklifi de oy çokluğuyla kabul edildi.

Akyurt'ta yapımı planlanan fuar merkezi için Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara İl Özel İdaresi, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, Ankara Ticaret Borsası, Akyurt Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin ortak olduğu ''Ankara Fuarcılık Anonim Şirketi'' kurulmasına ilişkin rapor da karara bağlandı.

Hayvanat Bahçesi çalışmasıyla ilgili, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Hayvanat Bahçesi alanında gerekli görülecek her türlü proje değişikliğinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına ilişkin rapor oy çokluğuyla kabul edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • salih1159 12 yıl önce Şikayet Et
    ESKİSİ DAHA GÜZELDİ. ESKİSİ DAHA GÜZELDİ Adamların uğraştıkları şeye bakın yok 3 yıldı değil de 5 yıldız olsunmuş.Yav sanki otel sınıfı,standartı belirliyorsunuz.Bu yapılanlar saçmalıklar bütünü.bari "SİZ" yapmayın (eskisi daha güzeldi diyecektim baktım arkadaşın biri yazmış)
    Cevapla
  • davut kara 12 yıl önce Şikayet Et
    kimseler görmesin.... önceki logododa cami var diye yaygara yapmışlarda yanlış hatırlamıyorsam öyle bi yerde yaşıyoruz ki çoğunluğu müslüman olan ülkede ambleme cami minaresini koymak bile eleştirilir oldu...
    Cevapla
  • metin sancak 12 yıl önce Şikayet Et
    ESKİSİ DAHA GÜZELDİ. Adamların uğraştıkları şeye bakın yok 3 yıldı değil de 5 yıldız olsunmuş.Yav sanki otel sınıfı,standartı belirliyorsunuz.Bu yapılanlar saçmalıklar bütünü.bari "SİZ" yapmayın
    Cevapla
  • Mehmet Bodur 12 yıl önce Şikayet Et
    BEĞENMEDİM. AYNI FİKİR DAHA USTACA UYGULANABİLİRDİ.. Görsel sanatlarla ilgilenen bir kişi olarak şunu önerebilirim. Sanatçılar arasında yarışma yapsınlar. Birinciye, ikinciye ve üçüncüye ödüller versinler. Çok güzel logoların geleceğine eminim. Bu işin parasını bıdı bıdı yapanlar da logo amblem gibi kurumsal kimliğin önemli bir parçası olan çalışmaların ne ifade ettiği konusunda araştırma yapsınlar. Böylece sanatçıya verilecek üç beş kuruşda gözleri kalmaz....
    Cevapla
  • maymunlar cehellnemi 12 yıl önce Şikayet Et
    saçmalaıklar bütünü. hütün güneşinden daha güzeli 1000 yıl geçse olamaz. avrupa birliği gibi yıldız doldurmakla olmuyor. esteikten uzak bir logo. başkente yakışmıyor. hitit güneşi. referandum yapsınlar müslümanı yahudisi urumu hepsi hitit güneşine oy verir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’da sokak köpeklerinden 15 yaşındaki kız çocuğuna saldırı
Yerli otomobili Togg zırhlandı