'Fazladan 50 dakika oruç tutuyoruz'

Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, sahur vaktinin 50 dakika erken olduğunu ileri sürerken , dolayısıyla sabah namazının da erken kılındığını söyledi.

'Fazladan 50 dakika oruç tutuyoruz'
'Fazladan 50 dakika oruç tutuyoruz'
GİRİŞ 21.08.2011 19:26 GÜNCELLEME 21.08.2011 19:26
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Türkiye'de imsak vaktinin 50 dakika erken başladığını savunan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, bu durumu göstermek için imsak rasatını basın mensuplarının önünde yaptı.
 
Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi tarafından Süleymaniye Camisi'nin yanındaki Mimar Sinan Cafe Terası'nda düzenlenen imsak rasatı (gözlemleme) programına gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.
 
İmsak vaktinin, Türkiye'de erken başladığını öne süren Prof. Dr. Bayındır  burada yaptığı konuşmada, imsakın orucun başlama vakti olduğunu, dolayısıyla  sabah namazının da erken kılındığını söyledi.
 
Namazların zamanlarında kılınması gerektiğini ifade eden Bayındır, vakitleri dışında farz namazlarının kılınamayacağını, bu nedenle vatandaşların sabah namazlarını daha geç kılmaları gerektiğini ifade etti.
 
"50 DAKİKA İLERİ OLMASI GEREKİR"

Bunun sebebinin imsak vaktinin yanlış hesaplanması olduğunu ileri süren Bayındır, kendilerinin yeni bir takvim hazırlama çalışmalarının olduğunu da kaydetti.

Takvim hazırlamanın çok ciddi ve zor bir iş olduğuna değinen Bayındır, çalışmaları sonuçlandığında imsak vaktinin bugünkü saatten 50 dakika ileri olacağını söyledi.
 
Şu ana kadar kılınan namazların kabulü konusunda, vatandaşların durumdan haberlerinin olmaması nedeniyle bir sorun teşkil etmeyeceğini savunan Bayındır, ancak bundan sonra, bile bile kıldıklarında, bu kişilerin namazlarının kabul olmayacağını dile getirdi.
 
18 asırdan beri İslam aleminde yürürlükte olan bu uygulamaya, yapılan gözlemle son verileceğini umduklarını söyleyen Bayındır, şunları kaydetti:
 
“İmsak vaktinde, gecenin karanlığına, güneşten gelen kızıl ve beyaz ışıklar karışır ve gittikçe yoğunlaşır, beyaz ışık belirginleşmeye ve kızıl ışık ayrı bir hat oluşturmaya başlar. Doğu ufkundaki bu ilk aydınlanmaya Türkçede 'şafak', Kur-an'ı Kerim'de 'fecr' adı verilir. Bu gerçekleştiğinde imsak vakti gelmiş demektir. Ama bugünkü vakitte gökyüzü hala kapkaranlık bir durumda.”


Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, gözlemini izlemeye gelen yaklaşık 250 vatandaşla, sahurunu saat 05.33'e kadar sürdürdü, imsak vakti rasatının ardından bu kişilerle sabah namazını Süleymaniye Camisi'nde kıldı. (AA)

YORUMLAR 41
  • ALAİ KOC 13 yıl önce Şikayet Et
    rahatsız mı oldunuz sayın hocam?. 50 dakika da fazla tutuluversin ne olur ki?16 saat dayanan 50 dakika daha dayanıverir..Milletin kafasını bulandırmayın
    Cevapla
  • MUSA KARA 13 yıl önce Şikayet Et
    Ne olmuş yani. Ne olur 50 dakik fazl oruç tutsan?İmanın mı zayıflar,günahamı girersin?herşeyin kolayını bulam yoluna gitmek diyaneti zayıflatmaya çalışmak ne kadar doğru...Çıkmış bir prof.yok araştırmış bulmuş neyi buldun bulabula bunumu buldun kardeşim?neyi değiştirmeye çalışıyorsun?Almışsın yanına sahtekar nuri hocay bir de saçı başı birbirne karışmış halen kuran ın şifresini çözmeye çalışan kafaları allak bullak etmeye çalışan kuru yemişciyyi.Abu sabuk konuşup dinimiz üzerinde oynamayın sizin buna gücünüz yetmeyecek Allah dnini elbette yüceltecek ve diyanetimiz buna alet lmayacaktır.MÜSLÜMAN DİAYNETE TABİ HAREKET ETSİN...Bu zavallılaraakın ulak asmayalım...
    Cevapla
  • yüksel demir 13 yıl önce Şikayet Et
    Böyle laflar yapacağına. Abdlaziz Hoca böyle laflar yapacağına herkesi cemaatle namaz kılmaya davet et ve camilerde namazların 50 dk sonra kılındığını herkes görsün.Ezanın erken okunması orucun başladığını bildirmektir zaten
    Cevapla
  • hasan ozcan 13 yıl önce Şikayet Et
    Hanefi Mezhebi. 4 mezheb içinde en disiplinli olan hanefi mezhebi mensupları olarak bu tip durumlara kuşkuyla yaklaşmamız sonuna kadar normal. Hocaya fitneci demek yanlış olur çünkü ezanlara itaat etmeden yemeye başlayan ya da yemeyi bırakan milyonlarca Arap var. Onların orucu sayılmıyor mu sizce ? Hocaya itaat etmek de doğru olmaz. Diyanetin kararı olmadan uygulamak doğru olmaz.
    Cevapla
  • murat arslan 13 yıl önce Şikayet Et
    Hoca haklı. Bunu tesbit için hoca olmaya gerek yok. sabah vakti göğe bakan herkes bunu tesbit edebilir. sabah namazı ezanı okunduğunda veya imsak saatinde gökte beyazlık veya kızıllık gören varmı? Şahsi olarak bu konuyu ben 20 yıldır sorarım cevap verebilen yok. HELAL OLSUN HOCAM SANA. GÖREN GÖZÜN DÜŞÜNEN AKLIN VARMIŞ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump duyurdu! Pakistan'la Hindistan arasında ateşkes
Depremzede Alevi kadın anlattı: CHP'den yardım istedim, kovdular beni