Anter cinayetine 1 yıl sonra zaman aşımı

Kürt yazar Musa Anter 19 yıl önce bugün öldürüldü. Oğlu Dicle Anter “Babamı öldürenlerin kim olduğu ortada”, avukatları ise “Yeni ve önemli delillere ulaştık savcılığa vereceğiz” dedi.

Anter cinayetine 1 yıl sonra zaman aşımı
Anter cinayetine 1 yıl sonra zaman aşımı
GİRİŞ 20.09.2011 10:33 GÜNCELLEME 20.09.2011 10:33

Helin Şahin'in haberi

20 Eylül 1992 günü Diyarbakır’da öldürülen Kürt Yazar Musa Anter, ölümünün 19. yıldönümünde anılacak. Anter cinayeti dosyası ise bir yıl sonra zaman aşımına uğrayacak. Anter’in oğlu Dicle Anter, ‘babasının öldürenlerin kim olduğunun belli olmasına rağmen dava açılmadığı’ndan şikayet ederken, avukat Selim Okçuoğlu da savcılığa yeni deliller sunacaklarını söyledi. Anter ile beraber öldürülmek istenen BDP milletvekili Orhan Miroğlu, bir yıl önce cinayetin aydınlatılması için suç duyurusunda bulunduğunu ancak hiçbir gelişme yaşanmadığını söyledi.

1 yıl önce suç duyurusu yapıldı ama!

Yazar Orhan Miroğlu ile birlikte kurşuna dizilen Musa Anter olay yerinde yaşamını yitirirken, Miroğlu ağır yaralanmıştı. Anter cinayetinin üzerinden 19 yıl geçti ve henüz olayın failleri hakkında herhangi bir dava açılmadı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz yıl Musa Anter cinayeti dosyasını raftan indirerek PKK-JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan’ın ifadesini almıştı. Orhan Miroğlu, geçtiğimiz yıl Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe sunarak cinayetin sorumluları hakkında şikayetçi olmuştu.

Miroğlu, “Süleyman Demirel, Mehmet Ağar, İsmet Sezgin, Ünal Erkan, Mahmut Yıldırım (Yeşil), Ali Ozansoy, Hanefi Avcı, Abdülkadir Aygan, Savaş Gevrekçi, Hamit Yıldırım ve dönemin Genelkurmay Başkanı’ndan şikayetçi olmuştum. Özellikle Yeşil’in MİT’te alınan ifadesinin savcılıkça incelenmesi sonucu ben bu cinayette önemli bir yol katedileceğine inanıyorum. Ancak, bu cinayetin zaman aşımına uğramak üzere olması ve sürenin gittikçe daralması beni endişelendiriyor. Dilekçemde adını belirttiğim bu kişiler hakkında mutlaka yasal işlem yapılmalı” dedi.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter “Babamı öldürenlerin kim olduğu ortada” diyerek, olaya adı karışan ve cinayeti işleyenleri işaret edenlerin olmasına rağmen kişiler hakkında şu ana kadar işlem yapılmamasından yakındı. Anter, “Faili meçhul değil aslında bu cinayetin failleri belli. Dosya zaman aşımına uğramadan derhal dava açılması gerekir. Katillerin kimler olduğu Abdülkadir Aygan tarafından bizzat dile geitirldi. Eski MİT mensubu Mehmet Eymür de Yeşil’in cinayeti işlediğini beyan etmişti. Dosyanın zaman aşımına uğramasını istemiyoruz” diye konuştu.

Savcılığa önemli deliller sunacağız

Savcılığın şu ana kadar bir dava açmamasının zaman aşımının lehine işlediğini belirten Musa Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, “Birçok kez suç duyurusunda buluduk ancak hiçbir ilerleme sağlanmadı. Sadece Abdülkadir Aygan’ın ifadeleri geldi. Cinayette adı geçenler hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Ergenekon ve faili meçhullerle ilgili soruşturma başladığında umutlanmıştık. Bazı araştırmalar yaptık ve çok önemli bilgilere ulaştık. Bunları savcılıkla paylaşıp bir an önce dava açılmasını isteyeceğiz” dedi.

STAR GAZETESİ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan 'devrim niteliğinde' deyip duyurdu! Milyonları ilgilendiren hazırlık...
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!