Masonlar bir açıldı pir açıldı!

Kapalı kapılar ardında esrarengiz bir yapılanma içinde faaliyet gösteren Masonlar son günlerde gazete manşetlerinden inmiyor. Büyük Mason Locası da basına açıldı.

Masonlar bir açıldı pir açıldı!
Masonlar bir açıldı pir açıldı!
GİRİŞ 25.03.2005 08:27 GÜNCELLEME 25.03.2005 08:27

Bugün hem Sabah hem de Hürriyet Gazetesi'nin sürmanşetinde Masonlar var..
Tür Mason Locası'nın en üst düzey yöneticileri, boy boy pozlar verdi, Masonluğu anlattı... Vermek istedikleri mesaj; hiçbir gizli faaliyetimiz yok!

Hürriyet'in Mason röportajı

Hürriyet gazetesi Mason Locası yöneticileri ile yaptığı röportajın bugün başlıklarını verdi.. Yazı dizisi yarın başlayacak. İşte Hürriyet'in cevap aradığı sorular:

İşte Mason locası


Türk Mason Locası en gizli törenlerin yapıldığı salonun kapılarını Hürriyet’e açtı. Türkiye’de kaç mason, kaç loca var? Eşi türbanlı Türk mason var mı?

1962 yılında Büyük Kulüp’te masonları şok eden hangi skandal yaşandı?

Türk masonları Kuran üzerinde duran kılıcı ne zaman, neden kaldırdı?

Amerika ve İngiltere’de mason sayısı azalırken, Türkiye’de neden artıyor?

Gizli tören salonunda neler var? Kapıdaki önlüklerin anlamı ne?

Türk masonlarının başka ülkelerde bulunmayan ‘Mücadale yemini’ nedir?

En çok hangi takımı tutuyorlar? F.Bahçe mi, G.Saray mı, Beşiktaş mı?

Türk masonlarının Tapınak Şövalyeleri ve İllumunati ile ilişkileri var mı?

Masonluğa giren kimse meslek hayatında daha mı kolay yükselir?

Ramazan günlerinde mason locası yemekhanesinde ner oluyor?


Sabah'ın Mason dizisi

Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Balçiçek Pamir, Masonlarla yaptığı röportajı bugün yayınlamaya başladı. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası'nın Büyük üstadı Kaya Paşakay ile konuşan Balçiçek Pamir'in röportajı:


Londra'da eğer akşam saatlerinde, siyah takım elbiseli, beyaz gömlekli, ellerinde küçük bir siyah çanta taşıyarak koşuşturan erkekler görürseniz bilin ki onlar Masonlar'dır. Aklımda bu cümle Masonlar Büyük Locası'na doğru yola çıkıyorum. Sahi acaba bizdeki masonlar önlüklerini nasıl taşıyorlar? İngiltere'deki gibi siyah çantalarla mı? Gülümsüyorum. Amma da ilginç bir manzara olurdu.

Masonlar'ın arasında
Sokağa girdiğimde özel korumalar gözüme çarpıyor. Arnavut kaldırımlı sokakta yürürken etrafıma bakınıyorum. Kocaman bir kapı, üzerinde 'Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar' diye yazıyor. Fotoğrafçı arkadaşım Cenk Ertekin ile kapıdaki görevlilere kimliklerimizi veriyoruz. Giriş kartlarımızı aldıktan sonra kapının hemen girişindeki küçük odaya alınıyoruz. Bütün erkekler siyah takım elbiseli. Bazıları smokinli. 'Acaba bütün çalışanlar da Mason mu?' diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Kısa bir bekleyişten sonra Büyük Üstat'ın makamına alınıyoruz.

Gizli selamlaşma

Görkemli bir oda. Görkemli bir antika iskemle. İskemle dediğime bakmayın öyle küçük bir şey değil, her tarafı oymalı kocaman bir oturma koltuğu. Büyük Üstat Kaya Paşakay gülümseyerek karşılıyor bizi. El sıkışırken aklımda bin bir soru var. Acaba nereden başlasam? Gizli mesajlarını mı sorsam yoksa selamlaşırken kaç kez öpüştüklerini mi? Yok yok, mutlaka Düşünce Odası'nı sormalıyım. Gerçekten de yeni üyeler o odada karanlıkta bir kafatasıyla baş başa oturup mu karar veriyorlar ne yapacaklarına?

Büyük sır

Masonluk ne anlama geliyor? Bir tarikat mı yoksa sivil toplum örgütü mü? Büyük Üstat Kaya Paşakay bütün sorularımı içtenlikle cevapladı. Masonluğun ne anlama geldiğini, felsefesini anlattı. Ayrıca locaları beraberce gezdik. Çırak, kalfa, üstat ne demek? Yeni üye nasıl alınır, nasıl araştırılır; Paşakay anlattı, ben de merakla dinledim. Merakla diyorum çünkü her ne kadar her yıl daha da şeffaflaştığını iddia etseler de Masonlar bizler için hâlâ büyük bir sır. Büyük Üstat Paşakay'a merak edilenleri sordum, cevaplarını ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

Öncelikle Masonluk ne demek? Yani bir tarikat mı yoksa sivil toplum örgütü mü?

-Masonlukbir ahlak sistemini benimsemiş ve bunun öğretisini yapan aydın insan demektir. Masonlar içinde yer aldığı toplumda bir sevgi birliği, bir kardeşlik duygusu, insana sevgi ve saygının yerleşmesini hedefler. Masonlar barışın ve huzurun toplumda yer etmesi için bir araya gelip çalışmalar yapar. Kesinlikle bir tarikat değildir. Masonluk bir sevgi birliğidir. Burada ahlaki bir sistem ortaya koyulur ve bu ahlaki sistem insanların erdemlerini yüceltecek ve insanı kâmil olma aşamasına getirecek bir çalışmanın yapılmasıdır.

AMACIMIZ SEVGİ

Peki klasik bir sivil toplum örgütünden farkınız nedir?

-Sivil toplum örgütleri, belli dernekler kendi işlevlerini yaparlar tabii ama Masonluk bir gönül işidir.

Nasıl bir gönül işi bu?

-Bu gönül işini ifade etmek aslında çok zor. Mason olmayan bunu anlayamayabilir. Sivil toplum örgütlerinin belli hedefleri vardır. Bu hedefler ya siyasidir ya da sosyaldir. Bizim siyasetle ya da sosyallikle alakamız yoktur. Biz tamamen kendi iç yapımızı mükemmele ulaştıran bir çalışmanın yolunda olan kimseleriz. Kendimizi mükemmel hale getirdikten sonra bu çalışmamızı topluma yansıtarak, toplumun da insanlık değerlerini yukarı çekmeyi hedefleriz. Daha önce de söylediğim gibi huzurun, barışın kardeşlik sevgisinin yeşermesini sağlayacak bir çalışma yapıyoruz.

Yani başa siz gelseniz, siz derken Masonlar'ı kastediyorum tabii, neler yaparsınız? Yani nedir sizin hedefiniz?

-Barışın, sevginin, saygının ve huzurun olduğu, kanun önünde insanların eşit hak ve özgürlüklerinin olduğu bir toplum ortamı arzu ediyoruz. Bizim olduğumuz bir dünyada sevgi temel olur. Anlayış, tolerans hüküm sürer. Herkesin özgür fikrine ve inancına saygı duyulabilecek bir yaşantı biçimi olur.

Bir insan niye Mason olmak ister? Yani örneğin bir erkek niye Masonluk'a ilgi duyar?

-Öncelikle insan kendi vicdanıyla baş başa kaldığında karakter ve şahsiyetindeki eksiklikleri tespit eder ve bunları giderme yolu arar. Kişi kendini mükemmele götüren ortamın özlemi içindedir. Ve o ortam mevcudiyeti bu çatı altında vücut bulmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray Osimhen'e kavuşuyor! İstanbul'a geliş tarihi açıklandı
Hakan Galatasaray'a kapıları kapattı: Fenerbahçe'den ilk teklif