18 madenciden kurtulan olmadı

Kütahya'nın Gediz ilçesi Gökler beldesindeki bir kömür ocağında grizu patlaması sonucu meydana gelen göçükte mahsur kalan 18 madenci yaşamını yitirdi.

18 madenciden kurtulan olmadı
18 madenciden kurtulan olmadı
GİRİŞ 22.04.2005 07:15 GÜNCELLEME 22.04.2005 07:15

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Gökler beldesindeki maden ocağında dün meydana gelen grizu patlaması sonucu göçük altında kalarak ölenlerin sayısının 18 olduğu ortaya çıktı.

Önce maden ocağında mahsur kaldığı bildirilen, daha sonra ise ocakta bulunmadığı belirtilen Musa Kartal'ın da hayatını kaybeden işçiler arasında olduğu belirlendi.

Kütahya'nın Gediz İlçesi'ne bağlı Gökler Beldesi'nde, maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu göçük altında kalan 18 işçi yaşamını yitirdi. İşçilerin cesedi, uzun çalışmalar sonunda ocaktan çıkarıldı.

Maden ocağının bir katında toplanan cesetler, battaniyelere sarılarak ekipler tarafından dışarı taşındı. Cesetler, daha sonra ambulanslarla Gediz Devlet
Hastanesi Morgu'na götürüldü.

İşçilerin cesetlerinin çıkarılışı sırasında, ocak yakınlarında bekleyişlerini sürdüren aileleri ve yakınları gözyaşlarına boğulurken, jandarma ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemleri aldılar.

MADENDEKİ ÇALIŞMALAR

Kömür İşletmeleri AŞ'nin, Gökler kömür havzasında bulunan maden ocağında grizu patlamasının yol açtığı göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için olayın meydana geldiği öğle saatlerinden gece yarısına kadar aralıksız olarak çalışmalırın sürdüren kurtarma ekipleri, ilk olarak 4 işçinin cesedine ulaştı.

Kısa bir süre sonra da 14 işçinin cesedine ulaşan kurtarma ekipleri, böylece maden ocağındaki göçükte kalan bütün işçilerin cesetlerine ulaşmayı başardı. Madendeki göçükte bulunduğu tahmin edilen işçi Musa Kartal'ın ise olay anında ocakta bulunmadığı belirlendi.

Maden faciasında yaklaşık 350 metre derinlikteki galeride çalışan Türker Öztürk, İbrahim Atmaca, Lokman Öztan, Ahmet Ertürk, Yüksel Dağcı, İbrahim Kılıç, Etem Eroğlu, Rüştü Söyler, Mehmet Özdemir, Fatih Gümüş, Ahmet Asal, Ramazan Atak, Nazım Özdoğan, Mustafa Akdemir, İsmail Üner, Kadir Erdoğan, Mehmet Çelen ve Musa Kartal yaşamını yitirdi.

Mahsur kalanlardan Türker Öztürk'ün maden mühendisi olduğu açıklandı. İbrahim Atmaca'nın da vardiya çavuşu olduğu belirtildi. Yüksek vasıflı linyit kömürünün çıkarıldığı madende, patlama bölgesinin uzağında çalışan işçilerden Süleyman Koç ve Emrullah Ölmez de yaralı kurtuldu. Akşam 22.00 sıralarında göçük altındaki 18 işçinin cesedi çıkarıldı.

Erken yemek kurtardı

Faciadan yaralı kurtulan Emrullah Ölmez (20) ile Süleyman Koç'un (33) Gediz 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü belirtildi. 1.5 yıldır madende çalıştığını belirten evli ve bir çocuk babası Ölmez, faciayı şöyle anlattı: 'Yemek saatiydi. Süleyman Koç ile birlikte madenin içindeki balkon bölümüne geçmiştik. Diğer arkadaşlar da yavaş yavaş peşimizden gelmeye hazırlanıyordu. Tam oturduk, aniden önümüzden ateş topu geçti, şiddetli patlama ve göçük oldu. Ne olduğunu biz de anlayamadık. Hepimizi bir yere fırlattı. Her taraf duman oldu. Gerisini hatırlamıyorum. Biz madenin çıkışına biraz daha yakın olduğumuz için kurtulduk. Diğer arkadaşlar geride kaldığı için mahsur kaldılar.'

Madenin 50 yıldır faaliyet gösterdiği belirtildi.

BAKAN GÜLER: 17 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK, BAŞIMIZ SAĞOLSUN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, grizu faciasının yaşandığı, Kütahya'nın Gediz İlçesi'ne bağlı Gökler Beldesi'nde bulunan maden ocağına gelerek incelemelerde bulundu.

Bakan Güler, Gediz Belediyesi'nde, Kütahya Valisi Aydın Güçlü ve Gediz Belediye Başkanı Mehmet Ali Sarıoğlu'ndan yaşanan olayla ilgili bilgi aldı.

Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Güler, "İhmal var mı?" şeklindeki soruya, "Henüz bunu araştırmaya vakit bulamadık. Ama gerekli araştırma yapılıyor. 17 arkadaşımızı kaybettik, başımız sağ olsun. Türkiye'de bildiğiniz gibi madencilik çok zor" yanıtını verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri