Kosova'daki Sinan Paşa Camii restore ediliyor

Kosova'nın Kaçanik bölgesinde yaklaşık 500 yıl önce yaptırılan Sinan Paşa Camisi'ni özgün kimliğine kavuşturulması için restorasyon çalışmalarına başlandı.

Kosova'daki Sinan Paşa Camii restore ediliyor
Kosova'daki Sinan Paşa Camii restore ediliyor
GİRİŞ 12.08.2012 11:19 GÜNCELLEME 12.08.2012 11:19

Sadrazamlığın yanında Tunus'tan Yemen'e, İran'dan Mısır'a, Macaristan'dan Avrupa'nın içlerine kadar birçok bölgede Osmanlı ordularına komutanlık yapan Sinan Paşa tarafından inşa edilen ve zamanla güçsüz düşen tarihi cami, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz tarafından orijinaline uygun hale getirilecek.

Sinan Paşa Camisi'nin restorasyonuna yönelik çalışmaların başlatılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, içerisinde namaz kılmaktan zevk aldığı 500 yıllık mabedi yeniden özgün kimliğine kavuşturacak adımları atmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bursa'yla Kosova'yı bir gördüklerini ve çalışmaları bu doğrultuda sürdürdüklerini belirten Başkan Altepe, "Kosovalı ve Kaçanikli yöneticilerin tek talebi, bölgelerinde bulunan tarihi eserlerin Osmanlı'nın gerçek sahibi uzman eller tarafından restore edilmesiydi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursalı hayırsever işadamlarımızın desteğiyle çalışmalara başladık. 'İşin en güzeli, en kısa zamanda bitenidir' diyoruz. İnşallah en geç önümüzdeki yıl bu camiyi avlusu ve çevre düzenlemeleriyle beraber tamamlayarak, açılışa hazır hale getireceğiz. Kosova için kültürümüz için hayırlı olsun." dedi.

Balkan ülkelerindeki tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasıyla ilgili projelere hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Başkan Altepe, "İnşallah 15 gün sonra, Üsküp'teki Rıfai Dergahı ve Gazi Baba Türbesi'nin rekonstrüksiyon çalışmalarına start vereceğiz. Hemen ardından, Cuba şehrinde okul projesi ve meydan çalışmalarını başlatacağız. Daha sonra da Bulgaristan-Çepintsi'deki büyük bir caminin onarımını, Kirkova'daki tarihi bir caminin restorasyonunu gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise yüzyıllar boyunca minarelerinden ezan okunan, Müslümanların ibadetleriyle şenlenen tarihi Sinan Paşa Camisi'nin restore edilerek nice 500 yıllar daha yaşatılmasına zemin hazırlamanın önemli bir adım olduğunu söyledi. Gösterdiği hassasiyetten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bugün buradaki hizmeti planlamak, bunun için hayırsever işadamlarını bir araya getirmek ve ecdat yadigarı esere sahip çıkmak çok önemli. Bursalı bir büyükşehir belediye başkanına da ancak bu yakışırdı." dedi.

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova ile Kaçanik İslam Birliği Başkanı Dr. Besim İlizy de tarihi Sinan Paşa Camii'nin restore edilmesinin ulusal hakimiyetin korunması açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Restorasyon çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür eden Tırnova ve İlizy, Kosova'nın tam bağımsızlık yolunda Türkiye'nin de desteğiyle emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı. Törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kaçanikliler'in yoğun sevgi gösterileriyle karşılaştı. Sinan Paşa Camisi'ne geldiklerinde alkış yağmuruna tutulan protokol üyeleri, konuşmaların ardından kurdele keserek restorasyon çalışmalarını başlattı.

Sinan Paşa Camisi, Osmanlı Devleti padişahlarından 3. Murat ve 3. Mehmet'in Sadrazamı Sinan Paşa tarafından 1594 yılında yaptırıldı. Restorasyonun finansmanını ise Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz karşılayacak.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ayhan Bora Kaplan soruşturması ve cevap bekleyen iki önemli soru
Mücadelede yeni sayfa: Huruç harekatı!