Gül'e hastalığı ile ilgili kötü haber!

Prof Dr. Osman Müftüoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hastaneye yatmasına neden olan hastalığı yorumladı. Hastalığın kesin nedeni bilinmezken hastalığı tamamen ortadan kaldıracak kesin bir tedavi yolu da yok.

Gül'e hastalığı ile ilgili kötü haber!
Gül'e hastalığı ile ilgili kötü haber!
GİRİŞ 01.09.2012 13:47 GÜNCELLEME 01.09.2012 13:47
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Müftüoğlu'nun görüştüğü KBB uzmanı Dr. Erkan Aktan'a göre hastalığın kesin nedeni belli değil  ve hastalığı tamamen ortadan kaldıracak kesin bir tedavi de maalesef yok.

Müftüoğlu'nun notları:

Cumhurbaşkanımızın hastalığı hakkında

Zaman zaman tekrarlayan ve ataklarla seyreden bazı hastalıklar vardır, Cumhurbaşkanımızın hastaneye yatırılarak tedavi altına alınmasını gerektiren “Meniere hastalığı” da bunlardan biri.

Hastalıkta temel sorun, içkulakta bulunan ve dengeden sorumlu olan sıvılardaki basınç artışı. Tıbbi adı “endolenfatik basınç artışı” olan problemin kesin sebebi ise belli değil. Kulak-Burun-Boğaz (KBB) uzmanları “iç kulakta üretilen sıvı atılandan fazla olursa ya da bu sıvıların boşaldığı kanallarda herhangi bir tıkanıklık meydana gelirse içkulakta basınç artıyor, basınç artınca da pek çok sorun ortaya çıkıyor” diyorlar.

40’lı yaşlarda çıkıyor

Meniere hastalığı sık görülen bir sağlık sorunu değil. Genelde kırklı yaşlar sonrasında ortaya çıkıyor. Çoğu zaman sadece bir kulağı etkiliyor. Hastalık hakkında daha çok bilgi edinmek için KBB uzmanı Dr. Erkan Aktan ile konuştum.

Kesin nedeni belli değil

Dr. Erkan Aktan’ın anlattıklarına göre “hastalığın en önemli belirtileri baş dönmesi, kulak uğultusu, işitme kaybı ve kulaktaki dolgunluk hissi. Baş dönmesine bulantı ve kusma da eklenebiliyor. Gerginlik, stres, aşırı tuz alımı, ağır yorgunluklar atakları başlatabilir ama hastalığın kesin nedeni belli değil, bazı alerjik reaksiyonların sorumlu olabileceği düşünülüyor. Kulak çınlaması aralıklı ya da sürekli olabiliyor.

İşitme kaybı olabilir

Baş dönmesi atakları esnasında ortaya çıkan işitme kaybı hastalığın ilk yıllarında baş dönmeleri iyileşince düzeliyor ama ileri yıllarda kalıcı işitme kaybı haline gelebiliyor. Hastalığın kesin tanısı için etraflı bir KBB muayenesi şart. Kesin teşhis için “odiometri” adı verilen işitme testlerinden istifade ediliyor. Bu testlerle işitme kaybının varlığı, içkulağın durumu hakkında bilgi ediniliyor.

Tedavisi doğru gidiyor

Kesin tanı için kullanılan başka testler de (Gliserol testi) var. Gerektiğinde bilgisayarlı tomografi, MR gibi testlerden de -diğer olasılıkları bertaraf etmek amacıyla- istifade edilebiliyor. Dr. Aktan’ın anlattığına göre Sayın Cumhurbaşkanımızın şu ana kadar yapılan tedaviler ve uygulamaların hepsi doğru ve mükemmel. İnşallah kısa bir sürede iyileşmesi bekleniyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza geçmiş olsun diyor, sağlıklı ve Meniere ataklarından uzak bir yaşam diliyorum.

Hastanın dinlendirilmesi zorunlu

HASTALIĞI tamamen ortadan kaldıracak kesin bir tedavi maalesef henüz yok. Şiddetli ataklar, özellikle ağır -şiddetli- baş dönmesi atakları esnasında hastaların mutlaka “yatırılarak” tedavi edilmesi, “doktor kontrolü altında” tutulması gerekiyor. Stres, yorgunluk önemli bir tetikleyici faktör olduğu için hastaların dinlendirilmesi ve rahatlatılması zorunlu. Tedavide bazı özel ilaçlar ve serumlar kullanılıyor. İstirahat ve tedavi ile ataklar belli bir süre sonra iyileşiyor.

Korunmak için ne yapmalı

MENİERE hastalarının stresten uzak durmaları, aşırı yoğun çalışma faaliyetlerini kontrollü sürdürmeleri, tuz, şeker ve kafein tüketimlerini sınırlamaları gerekiyor. Nüksleri önlemek için bazı ilaçlardan özellikle baş dönmesine karşı bazı haplardan istifade etmek de mümkün. Ayrıca çok sık atak geçiren veya ilaç tedavileriyle sonuç alınamayanlarda cerrahi yaklaşımlardan da istifade etmek mümkün olabiliyor.”

YORUMLAR 3
  • Haluk 11 yıl önce Şikayet Et
    geçmiş olsun.. cumhurbaşkanımız bir şeye çok üzülmüş olmalı. hiç bir şeye kafanızı takmayın, ölümlü dünya boşveer! tabi yapabiliyorsanız.
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın cumhurbaşkanım rahat olun... bende bir sağlıkçıyım.. benim amcamda 3-4 yıl önce bir baş dönmesi ve baş ağrısı yaşadı.. öyleki bu baş ağrısı ve baş dönmesi zaman zaman yerinden kalkmasına hatta oturup kalkmasını bile zorlaştırıyordu. o günden beri biz türkiye nin değişik bölgelerinde ve avrupa da bazı doktorlara gittik.. sonuç: bu hastalığın tıpta ne doğru dürüst bir adı ne tanısı ne tedavisi yok.. tabi bu süreçte bizler bazı bitkisel tedavi yöntemlerinede baktık.. şimdi doktorunuzun açıklamalarına baktığım zaman.. bize söylenilenlerin aynısının sizlerede söylendiğini görüyorum.. iç kulak ta bilmem ne.. biz en az 10 tane kbb profesörü 10 tane norloloji 10 tane gastroenterelog bilmem psikiyatristler bilmem neler neler.. sakın kendinizi hastalık hastası yapmayın..
    Cevapla
  • hasan gezer 11 yıl önce Şikayet Et
    geçmiş olsun. aynı sorunu bende yaşadım. sayın cumhurbaşkanımıza geçmiş olsun. betaser-c kullansın geçer inşaallah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
 Kassam mücahidleri İsrail ordusunun canına okudu! Peş peşe yayınladılar
İsrail Hava Kuvvetleri Üssü vuruldu! Füzeler yağdı