500 bin balık telef oldu VİDEO

Antalya'nın Kaş ilçe sınırları içindeki Gömbe Çayboğazı Sulama Barajı'nda 500 bin balık telef oldu.

GİRİŞ 30.09.2012 12:52 GÜNCELLEME 30.09.2012 12:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gömbe Çayboğazı Sulama Barajı'nda bulunan irili ufaklı binlerce balık, Elmalı İlçesi Akçay Beldesi Sulama Kooperatifi tarafından suyun kullanılması sonucu telef olduğu iddia edildi.

Korkutelili balık üreticisi Mehmet İnal, Kaş ilçesine bağlı Çayboğazı Barajı üzerine 3 bin metrekarelik göl yüzeyinde, 60 ton kapasite alabalık yetiştirmek için gerekli ruhsatları aldığını, 2872 sayılı Çevre Yasası'na uygun şartlarda hazırlanan ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğine başladığını söyledi.

Mehmet İnal, Çayboğazı Barajı üzerinde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğine 13 kurumdan alınan ÇED raporlarının sonucunda başladığını kaydederek, “Buranın tasarrufu tamamen Devlet Su İşleri ve Antalya İl Özel idaresi'ne aittir. Burada biz suyu kiralıyoruz. Devlet bize, 'Bu alanlar içinde olacaksınız' dediği için daha ileri gidemiyoruz. Kiralama yılı en az 10 yıldır” dedi.

"ZARARIM 1 MİLYON TL"

Akçay Sulama Birliğinin kendilerine bölgede iş yaptırmamak için çaba harcadığını ileri süren İnal, şunları söyledi:

”İki yıl sonra Akçay Sulama Birliği baraj suyunu kullanınca balıklar susuz kaldı. Baraj içinde bulunan kafeslerdeki 500 bine yakın balık telef oldu. Şu an itibarıyla zararım 1 milyon TL'dir. Balığın yaşadığı suyun damlama sulamaya zarar verdiği yönünde dedikodular yayıldı. Bu suyun hiçbir şeye zararı yoktur. Biz bu işe başlamadan önce Antalya Tarım İl Müdürlüğü dahil, Su Ürünleri Fakültesi uygunluk raporu aldık.”

Akçay Belediye Başkanı Mehmet Tufan ise, “Bizim bu konu ile alakamız yok. Biz DSİ'nin belirlediği miktarda su aldık. Çiftçinin, yağmur yağmadığı için su ihtiyacını verdik. Bunda da DSİ'nin kurallarına uyarak aldık. Balıkların yaşaması için 1 milyon metreküp su olması gerekiyor. Biz ölçüm yaptırdık, 3 milyon metreküp su var. Bu konuyla alakalı DSİ ile görüşün, bizim pek alakamız yok" dedi.

YORUMLAR 1
  • Ben kendim 11 yıl önce Şikayet Et
    suyu leş gibi kokutmasının yanında tarım ürünlerine kadar ulaşan domuz problemi de var.. balık çiftliklerinde domuz içerikli yem kullanılabiliyor. şayet böyleyse artık yem parçaları suda eriyerek bütün suyu domuz bulaşığı eder. tabi burada sorumluluk böyle şeyleri hainane olarak veya liyakatsizlikten gözardı eden kurumlardadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü