Müftünün isimlerle ilgili açıklamasına başkan sert çıktı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ailelerin çocuklarına Kur'an'dan koyacakları isimlerle ilgili açıklama yapan Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk'e sert çıktı.

Müftünün isimlerle ilgili açıklamasına başkan sert çıktı
Müftünün isimlerle ilgili açıklamasına başkan sert çıktı
GİRİŞ 08.10.2012 16:52 GÜNCELLEME 08.10.2012 17:50
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk'ün ailelerin çocuklarına Kur'an'dan koyacakları isimlerle ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Mehmet Görmez, Almanya temasları çerçevesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) genel merkezini ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
''Şahsen müftümüzün basına yansımış şekliyle ifade etmiş olmasına ihtimal vermiyorum. Çünkü bu isimlerin her birisi topluma mal olmuş, tarihe mal olmuş çok önemli isimler. Her birinin arkasında çok büyük tarihi değerler mevcuttur. Bunları kadim sözcüklerin satır aralarından çıkarılan manalar ile değerlendirmek son derece yanlıştır. Tamamen kastını aşan zorlama bir yorum olduğunu tahmin ediyorum. Bundan dolayı hiçbir kardeşimizin incinmesini istemeyiz. Bu tamamen kastını aşan zorlama bir yorumdan kaynaklanıyor.''

Eleştirmek dahi abesle iştigal

Söz konusu isimlerin her birisinin arkasında tarihe mal olmuş çok yüksek değerler olduğunu vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:
''İsmin Arapçadaki diğer adı Alemdir. Alem aynı zamanda arkasında önemli erdemleri, faziletleri, sembolleri, simgeleri bulunduran kelime ve kavramlar demektir. Toplum hem Türkiye'de hem de dünyanın muhtelif yerlerinde bu isimleri verirken hiçbir zaman kadim sözcüklerde yüzlerce sözlük manası olan herhangi bir kelimeyi dikkate alarak vermezler. Bunu düşünmek dahi, eleştirmek dahi abesle iştigaldir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 52
  • Hacı Sadullah AĞA 11 yıl önce Şikayet Et
    yahu etmeyin: kezban yalancı demek değildir.. yahu etmeyin, eylemeyin: kezban yalancı demek değildir. lütfen biraz sözlüğe bakın. diğer isimlerde öyle... çok aceleye getirilmiş hükümler. ciddi bir bilgi yanlışlığı var.
    Cevapla
  • Zülkarneyn 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık. bazıları da adamın sözlerini okumadan "adam haklı" falan deyip ahkam kesiyor. o demecin tamamını okuyun. sahabe isimlerine bile dil uzatılmış. bendencilik, bizdencilik zihniyetini bırakın hakka sahip çıkın. başkan'ın dediği gibi, "eleştirmek bile abesle iştigal"...
    Cevapla
  • Zülkarneyn 11 yıl önce Şikayet Et
    müftü bunu yaparsa.... bir defa sayın müftü, makamına yakışmayan bir sığlıkta, yüzeysellikte konuşmuş. örnek olarak; sayın müftünün eleştirdiği rumeysa isminin bayan sahabilerden birinin adı olduğunu bilmediği anlaşılıyor. sahabi hanımın lakabı ümmü süleym. enes bin malik'in de annesidir kendisi. yazık, müftü efendi fena yanılmış. ayrıca bekr deve değil, erken demektir. ve hz. ebu bekr'e en önce müslüman olduğu için verilmiş bir lakaptır. hani neresini düzelteyim demiş ya adam bu da öyle. böyle çapsız demeçler verileceğine, toplumsal sorunlara el atan, fakire garibana elini uzatan müftüler görmek isteriz. diyanete laf eden zevat, şu anki liyakatte bir başkan daha görmediniz. kime niye hıncınız? ilim desen onda, tevazu desen, iletişim kabiliyeti desen... hepsi onda. mehmet görmez'i iyi etüd edin ondan sonra laf söyleyin.
    Cevapla
  • ibrahim sağlam 11 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda sayın samsun müftümüze sonuna kadar hak veriyorum! doğru bir açıklama yapmış. sayın başkandan dik duruş beklerdim ve personeline sahip çıkmasını beklerdim bir samsun'lu olarak sayın samsun müftümüz sonuna kadar haklıdır. bu konuya birinin parmak basması dikkat çekmesi gerekiyordu. kendisini tebrik ediyorum. ALLAH (cc) yardımcısı olsun. kendi teşkilatı bile sahip çıkmadı. yorum yapan arkadaşlar arapçadan farsçadan zorlama yorumlar yapmayın işin özüne manasına inin ve öyle bakın. kezban ismi için rahman süresine bakın. bu haber bana hoca ve fil hikayesini hatırlattı. birde bizim oralarda bir söz var "doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" hocam siz hak bildiğiniz söleyin kim nereden kovarsa kovsun ama rabbim huzurundan kovmasın. ALLAH yar ve yardımcınız olsun.
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    ya hocam kezban bizim olmuş türkçeleşmiş arapçadan anlam yüklemek zorlama olur kezzibaan değil
    Cevapla
  • fetihvefatih1453 11 yıl önce Şikayet Et
    diyanet : cinayet , hıyanet hani nerde din ayet. sayın başkan diyanet işlerini ilk kurulduğundaki amacına uygun hıyanet işlerine cevirdi tebrikler dün aleviler için islamın yolundalar diyor papazlara hahamlara bol keseden müsamma ilmi konuşan hocalara müftülere kısıtlama yahu sizin rehberiniz kuran'mı yoksa tc anayasasımı açık açık mertçe söyleyinde bilelim diyanet naslara göre değil sistemin kanunlarına göre hareket ettiği sürece hıyanetle anılacaksınız bu topraklarda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı
Serik'te köpeklerden kaçan çocuk arabanın altında kaldı