Bayram namazının kılınışı nasıldır?

Bayram namazları yılda iki kere kılındığı için kılınış şekli unutulabiliyor. İşte unutanlar ve bilgilerini tazelemek isteyenler için bayram namazı nasıl kılınır...

GİRİŞ 22.10.2012 10:42 GÜNCELLEME 22.10.2012 11:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bayram namazı, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günü, güneş doğduktan sonra iki rekat halinde kılınır. Bu namaz erkeklere vaciptir.

Ramazan ve Kurban bayramlarının namazları aynıdır, her ikisi de tek kılınmaz, ancak cemaatle kılınır.

Bayram namazının kılınışı

Namaza başlarken "Niyet ettim vacib olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diyerek niyet edilir.

Birinci rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra üç defa Tekbir getirilir. Birinci ve ikinci Tekbir'de eller kulaklara kaldırılıp iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, eller kulaklara kaldırıldıktan sonra göbek altına bağlanır. İmam Fatiha'dan sonra bir sure okur ve birlikte Rüku'a durulur.

İkinci rekatta önce Fatiha ve bir sure okunur. Sonra iki el üç defa Tekbir getirilerek kaldırılır. Eller üç Tekbir'de de yanlara bırakılır. Dördüncü Tekbir'de eller kaldırılmadan Rüku'a eğilinir.

Kurban bayramının arefe gününün sabah namazından bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadarki sürede, hem kadınların hem erkeklerin, cemaatle veya yalnız olarak farz namazından sonra bir kere Teşrik Tekbiri'ni okuması gerekir.

Tekbir şöyledir: "Allahuekber, Allahuekber. La İlahe İllallahü Vallahuekber. Allahuekber ve Lillahilhamd."

Teşrik Tekbiri'ni erkekler yüksek sesle, kadınlar yavaş söylemelidir. Bu Tekbir Cuma namazından sonra okunmaz.

YORUMLAR 2
  • Barbaros Gülcan 11 yıl önce Şikayet Et
    turgut1 :)). doğru, çocukluğumdan beri aklımda olan formül bu. büyüklerimiz akılda kalan en kısa şekli ile böyle bil unutmazsın demişlerdi. gerçekten unutmadık. sadece sana göe sonu farklı, 2 salla 1 bağla, 3 salla 1 eğil. tüm müslümanların bayramını rabbim makbul kılsın. bayamınız mübarek olsun.
    Cevapla
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    2 salla,1 bağla;3 salla 1 yALLAH (rukuye). formül bu..birinci rekatte ilk tekbiri (iftitah tekbiri) saymaz isek subhanekeden sonra ki 2 tekbirde eller kulaklara kaldırılır ve yanlara salıverilir 3. tekbirde eller kulaklara kaldırılır ve eller göbek altında bağlanır.fatiha ve zammi sureden sonra ki tekbirde ruku yapılır ve secdeye gidilir...2.rekat için 3 salla bir bağla olayı ise fatiha ve zammi sureden sonra getirilen 3 tekbirin her birinde eller yana salınır 4.tekbirle (eller kulağa kaldırılmadan) rukuye gidilir....gerisi bildiğimiz namaz...tekrar edelim,2 salla 1 bağla;3 salla 1 yALLAH
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: TBMM'de tarihi hareketlilik, yeni anayasaya mesaisi bugün başlıyor!
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!