Batı'ya Doğru Akan Nehir belgeseli için ırkçı linç

Yeniden yayınlanan "Batı'ya Doğru Akan Nehir” adlı belgesel uluslararası basında sert tartışmaların başlamasına sebep oldu.

Batı'ya Doğru Akan Nehir belgeseli için ırkçı linç
Batı'ya Doğru Akan Nehir belgeseli için ırkçı linç
GİRİŞ 14.07.2015 15:38 GÜNCELLEME 14.07.2015 15:52
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Eylül 2012 tarihinde, Fransızca ve Almanca yayın yapan ve Avrupa’nın en prestijli kültür kanallarından birisi olan ARTE TV. Kanalı tarafından Fransızca “De l’Orient a l’Occident”, Almanca “Morgenland und Abendland” başlığı altında yayınlanan ve sadece bir günde ilk üç bölümünü 786.000 kişinin izlediği belirlenen “Batı’ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli”, yoğun istek üzerine 2014 yılı Mayıs ayında yeniden yayınlanmaya başladı.

YOĞUN TARTIŞMALAR BAŞLADI

Son olaylar üzerine kanal tarafından üç hafta üst üste Cumartesi akşamları Prime Time’da (20.45-22.45 saatleri arasında) yeniden yayınlanması kararlaştırılan, daha sonra yayını değişik saatlerde 5 kez tekrarlanan belgesel, Alman ve Fransız basınında ve sosyal medyada yoğun tartışmaların başlamasına neden oldu.

Fransız basınının önde gelen gazetelerinden Le Monde, Le Figaro ve Katolik yayın Organı La Croix (Haç) dergisi başta olmak üzere, Fransız basınında yirminin üzerinde tanıtma yazısı yayınlandı. 

ARTE TV'YE DİASPORA VE IRKÇILARDAN AĞIR ELEŞTİRİ

Ne var ki Avrupa’da yaygınlaşan İslamo-fobia ve ırkçılığın etkisiyle olsa gerek, ARTE TV. Kanalı, sosyal medyada özellikle Ermeni diasporası ile koyu Katolik muhafazakarlar tarafından “Türkiye ve İslam” propagandası yapığı iddiasıyla ağır biçimde eleştirilere maruz bırakıldı.

Yazılı ve görsel medyada ye alan takdirkar ifadelerin aksine Sosyal Medya’da yapılan eleştirilerde belgeselin, medeniyeti Orta Doğu’dan başlattığı, halbuki Avrupa medeniyetinin bundan çok önce var olduğu, Yahudi ve Hıristiyanlardan çok az söz ettiği, Ermenilere yapıldığı iddia edilen zulümlere hiç dokunmadığı, Müslümanların tarihte 270 milyon insanı öldürdükleri, bu nedenle medeni olarak nitelenemeyecekleri gibi, medeniyete hiçbir katkılarının da bulunmadığını tarzında iddialar yer alıyor.   

Müslümanların, barış, hoşgörü gibi kavramları kullanarak Batı’yı kötülemeye çalıştıkları, böylece sürekli Doğu-Batı düşmanlığını körükledikleri, aslında Batı’nın İslam’dan hiçbir şey almadığı gibi, medeniyetin de Doğu’ya veya Ortadoğu’ya değil, Batı’ya ait bir olgu olduğu şeklinde görüşler sıralanıyor. Ayrıca kasıtlı olarak, belgeselin, Türkleri ve Müslümanları övmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından hazırlatıldığı iddiasıyla batılı zihinler karıştırılmak isteniyor.

Bu iddialara cevap veren pek çok kişi de, belgeselin objektifliğine vurgu yaparak, kalitesin ve içeriğini çok beğendiklerini belirtiyor ve böylesine kaliteli ve bilimsel değeri yoğun bir yapımı Batılı izleyicilere sunduğu için ARTE TV. Kanalına teşekkür ediyor. 

Söz gelimi Discur Com. adlı Sitede bu eleştirilere verilen bir cevapta şöyle deniyor: “İlk kez, objektif olarak İslam’ı tanıtan böyle bir program sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor? Batı’nın Doğu üzerinde üstünlüğü bulunmadığının anlatılması mı sizi rahatsız eden? Bilimsel olarak belgelendirilmiş tarihi gerçeklere karşı bu ne hoşgörüsüzlük?”   

DÜNYANIN ÖNDE GELEN 40 CİVARINDA TELEVİZYONUNDA YAYINLANDI

“Batı’ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli”nin, İngilizce “East to West”, Fransızca “De L’Orient a l’Occident” Almanca “Morgenland und Abendland” ve Türkçe (Doğu’dan Batı’ya) başlığını taşıyan tamamı İngilizce, her biri 60 dakikalık 7 bölümden oluşan uluslararası versiyonu, şu ana kadar, dünyanın önde gelen 40 civarında özel ve resmi Televizyon kanalı tarafından yayınlanmıştır.

İngilizce, Fransızca ve Almanca versiyonunlarının yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen kültür ve sanat kanallarından SMİTHSONİAN CHANNEL tarafından 4 bölüm halinde Amerikan İngilizcesiyle hazırlanan  “EAST MEET WEST”  başlıklı versiyonu, 2014 yılı Ekim ayında ABD ve Kanada’da yayınlandı.   

Kısa bir süre önce SMİTHSONİAN CHANNEL, belgeselin, 2015 yılı Temmuz ayından itibaren Amerika ve Kanada’da yeniden yayınlanacağını ilan etti. 

2012 yılında, Avustralya’da, SBS Televizyon kanalında yayınlanan ve büyük bir ilgi gören belgesel, 2013 yılında, Avustralya’nın en büyük televizyon kanalı olan FOXTEL tarafından ikinci kez yayınlanmaya başladı. SBS Televizyon Kanalı, yoğun istek üzerine belgeseli 2014 yılında, 3. Kez yeniden yayınlama kararı aldı.

Belgesel, 2015 yılında, İtalyan Devlet televizyonu RAİ tarafından İtalyanca olarak yayınlanacaktır. Daha önce de İsveç’te yayın yapmakta olan (SVT) tarafından “Fran Ost Till Vast” adı altında İsveç diline çevrilerek yayınlanmıştı.

YORUMLAR 14
  • hemmed hesen 8 yıl önce Şikayet Et
    belgesel harika defalarca bile izlerim
    Cevapla
  • makam-ıı hiç 8 yıl önce Şikayet Et
    ha-ha-ha birtek film ,hayali bile korkutuyor içimizdeki ve dışımızdaki hristiyanları, batı akıllı ol öksürdükmü viyananın ötesindeyiz medeni olun anlayın zor değil eğer sizi köle etseydik 1000 yılda yapar soyunuzu tüketirdik
    Cevapla
  • bence 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence estetik yönden başarısız bir belgesel. Gerçekçilikten de uzak..
    Cevapla
  • osman 8 yıl önce Şikayet Et
    gerçekçilikten kastın nedir
    Cevapla
  • Arlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlara karşı önyargılı yorumlar içeren yabancı sitelerde bu belgesellerle ilgili bilgileri paylaşmaya gayret edelim. Güzel bir belgesel, emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkürler. Batı medyası ve hollywood batılı toplumların beyinlerini her gün yeni bir yalanla yıkamaya devam ediyor. Malesef doğru yerinden kalkana kadar yalan dünyanın etrafını dolaşırmış.
    Cevapla
  • Nurullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu Belgeseli Izlemistim Gerçekten butun Muslumanlarin bunu izlemesi lazim ben bunu farkla mecralar da dile getirdim Devlet mutlaka bu belgesi alip trt de yayinlatmali
    Cevapla
  • medetres 8 yıl önce Şikayet Et
    TRT kaç defa yayınladı zaten, son olarak Ramazan boyunca yine yayınlandı TRT kanallarında (trt Diyanet)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
Diyetisyen Ender Saraç'ın 'cinsel istismar' davasında yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı