AB tüm manşetleri parselledi

Türkiye’nin Brüksel zirvesinde aldığı “tarihi başarı” bugün tüm ulusal gazetelerin manşetlerini parselledi. Öveni ve yerini ile işte Türk basının AB manşetleri:

AB tüm manşetleri parselledi
AB tüm manşetleri parselledi
GİRİŞ 18.12.2004 12:10 GÜNCELLEME 18.12.2004 12:10
ZAMAN: Yeni Avrupa, yeni Türkiye

Türkiye 41 yıllık Avrupa macerasında çok önemli bir virajı geride bıraktı. 25 üyeli Avrupa Birliği 3 Ekim 2005'te tam üyelik müzakerelerine başlama kararı alarak ilk kez bir Müslüman ülkeye kapılarını açmış oldu.

Hayırlı olsun; ama...
AB’nin Türkiye’ye 'evet, ama...' cevaplarına alışmış bir nesil olarak dünkü tarihî kararı 'hayırlı olsun, ama...' diye ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılamak gerekir.

YENİ ŞAFAK: Kilidi çözen rest!

Zirvenin ilk günü çalışma yemeğinde başgösteren Kıbrıs krizi, Başbakan Erdoğan'ın Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Balkenende ile gece yarısı yapılan görüşmede aşılamadı. İkinci gün sabah başlayan görüşme trafiği, Erdoğan'ın, 'Dönüyoruz' talimatı ile seyir değiştirdi.

Tarihi adım, tarihi hamle
Başbakan Erdoğan, Brüksel zirvesini değerlendirdiği tarihi konuşmasında 'uzun ve meşakkatli' diye nitelendirdiği Türkiye'nin 41 yıllık AB yolculuğunun kritik bir dönemece geldiğini belirterek, Türkiye'nin tam üyeliğinin teyit edildiğini söyledi.

D.B.TERCÜMAN

Avrupa'nın yeni yıldızı
AB Zirvesi'nde Türkiye'nin sıkıntılı saatleri geride kaldı. Bir ara Erdoğan'ın Brüksel'den ayrılmaya karar vermesine yolaçacak kadar kötüye giden müzakerelerde, sonunda uzlaşmaya varıldı. Son olarak Yunan kaynakları, 'AB Konseyi'nde uzlaşma sağlandığını' açıkladı.

Uzanlar'ın çiftliği yeniden kazılıyor
TMSF, el konulan Uzan ailesine ait Pamukova'daki eski çiftlikte aramaçalışmaları yeniden başladı. Arama çalışmalarını yürüten Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, çiftliğin genelinde 5 bin metrekare alanda yeraltının ve yapıların duvarlarının inceleneceğini, 7 kişilik ekibin MR, radar, ültrason ve röntgen çalışması yapacağını belirtti.

HÜRRİYET: Başardık ama uçmuyoruz

Türkiye, AB ile müzakere tarihini aldı; 3 Ekim 2005. Kıran kırana pazarlıkta istediğimiz her şeyi alamadık ama istedikleri her şeyi de vermedik. Sonucu Başbakan özetledi: Başardık.

MİLLİYET: Avrupa yolu açıldı

Türkiye, AB zirvesi sonuç bildirisindeki Kıbrıs pürüzünü yoğun pazarlıklar sonucu, Devlet Bakanı Atalay'ın imzasını taşıyan yazılı bir güvenceyle aştı.

Odadan 'Bye bye' diye çıkan Erdoğan'ı Blair yatıştırdı
Dayatmalar üzerine görüşmeyi terk eden Erdoğan'ı Gül tutmaya çalıştı. Erdoğan'ın, 'Bye bye'; Uğur Ziyal'in 'Dönüyoruz, farkında mısınız' sözleri sonuçta etkili oldu.

Erdoğan: Başardık
Başbakan, Brüksel'deki iki günlük maratonu 'İsteklerimizin yüzde 100'ünü alamadık ama başarılı olduk' diye niteledi. Kıbrıs taahhüdü için ise 'Tanıma değil, teknik prosedür' dedi.

SABAH: Tarihi rest

'Thank you, goodbye' (Teşekkürler, hoşçakalın). Erdoğan 12 saatlik Kıbrıs düğümünü AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Balkenende ile görüşme sırasında aniden ayağa kalkıp söylediği bu kısa cümleyle çözdü.

Dipten zirveye
AB ile pazarlıklar kıran kırana sürerken borsa sıradan Türk vatandaşının nabzını aynen yansıttı. Kıbrıs şartıyla çakılan İMKB, uzlaşma ile hızla toparlandı. Bir ara Erdoğan'ın masadan kalkacağı dedikodularıyla yeniden dip yapan endeks anlaşma sağlanmasıyla günü yüzde 2 artarak tarihi rekorla kapattı.

VATAN: Bambaşka bir dönem

Bugünden itibaren hayatımızı baştan aşağı etkileyecek düzenlemeler art arda gelecek.

Kriz bu odada çözüldü
AB'nin 'müzakere tarihine karşılık Kıbrıs'ı tanıma şartı'bir ara ipleri koparma noktasına getirdi.

AKŞAM: Türkiye istediğini aldı

Avrupa Birliği liderler zirvesi, iki gün boyunca çetin pazarlıklara sahne oldu. Zaman zaman iplerin kopma noktasına gelen görüşmeler sonunda tatlıya bağlandı.

Ermenilerin çabası boşa gitti
AB Zirvesi devam ederken bir grup Ermeni, zirvenin yapıldığı Brüksel'de AB Konseyi binası yakınında 'Türkiye'ye hayır' gösterisi yaptı.

AB'nin yeni yıldızı
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yürütülen pazarlıkta, Türk heyetini en çok Kıbrıs konusu zorladı.

RADİKAL: Kolay gelsin Türkiye

Kriz aşıldı. Uyum protokolü 3 Ekim'e dek imzalanacak. Balkenende ve Straw, 'İmza, Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanıması anlamına gelmez' dedi.

Düğümü çözen rest
Kıbrıs'ta Türk teklifinin kabulü, Erdoğan'ın 'Biz gidiyoruz' restinden sonra mümkün oldu.

AB: Tanıma değil ama ilk adım
Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Balkenende, zirve kararının Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanıması anlamına gelmediğini ama bu yönde ilk adım olduğunu söyledi.

POSTA: Büyüksün Türkiye

Avrupa Birliği 'Kıbrıs'ı tanıyın' diye diretince Başbakan Erdoğan masadan kalktı ve 'Bu işin bittiğini dünyaya ilan edip Türkiye'ye dönüyorum' dedi. Erdoğan'ın bu tavrından sonra hava Türkiye'nin lehine döndü. Avrupa Birliği 600 bin Kıbrıslı rum için 70 milyonluk Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamadı.

'Brüksel-Ankara-Diyarbakır diye bizim bir hattımız yok'
Erdoğan basın toplantısında Kürtler'le ilgili kışkırtıcı bir soru soran yabancı gazeteciyi verdiği cevapla mat etti.

YENİ ASYA: Avrupa birliği Tamam

Başbakan Erdoğan'ın 'masadan kalkarız' demesine yol açacak kadar zorlu geçen müzakereler sonunda karar metni yumuşatıldı. Kıbrıs Şartı türkiyenin sözlü beyanına bırakıldı.

Sözlü beyan yeterli
AB Zirvesinde Türkiye’nin istediği oldu. Bir ara Erdoğan’ın Brüksel’den ayrılmaya karar vermesine yol açacak kadar kötüye giden müzakerelerde sonunda uzlaşmaya varıldı. Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında dün gün boyu süren toplantılarda, AB zirvesinin sonuç bildirisinin Kıbrıs paragrafı üzerinde uzlaşmaya varıldı. Buna göre, Türkiye’nin sözlü güvencesi yetecek. Nihaî bildiride Türkiye’nin iyi niyet beyanı AB tarafından not edilecek ve Türkiye’nin ayrıca bir deklarasyon yayımlamasına gerek kalmayacak.

Müzakereler tam üyelikle biter

AVRUPA Politika Merkezi, AB tarafından Türkiye’ye verilen ve tam üyelik perspektifi içeren müzakerelerin, Türkiye’yi “ayrıcalıklı ortak” statüsüne göt ...

Müzakereler zorlu ve çetin geçti

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Hollanda ve Türkiye AB’ye üyelik müzakerelerine başlamak için taslak metin üzerinde anlaştığı bildirildi. ...


VAKİT: HAYIRLI OLSUN

Brüksel zirvesinden AB ile müzakerelere başlama tarihi çıktı: 3 Ekim 2005...

H.O.TERCÜMAN: En kritik dönemeç

Dik duruş, tarihi mutabakatı getirdi. AB, 'gideriz' restiyle Kıbrıs'ta geri adım attı. 'Tam' üyelikte, 3 Ekim'e kadar yeni pazarlık süreci başladı.

Muhalefetten sorumlu destek: Gerekiyorsa dondurun
Başbakan'ın kritik temaslarını kurmaylarıyla birlikte dakika dakika CHP Genel Merkezi'nden izleyen Baykal, Brüksel'deki dayatmaların tıkanıklık yarattığı anda basın toplantısı düzenleyerek hükümete destek mesaj gönderdi: Bu şekilde kabul edilemez. Müzakereleri dondurun.

TÜRKİYE: Restle gelen çözüm

AB liderleri, müzakerelerin başlaması için 'Kıbrıs'ı tanımanız gerekir' şartı ileri sürdü. Erdoğan ise, 'Tanımamız mümkün değil. Bu şartınızdan ya vazgeçin ya da geri dönüyorum' resti çekince Brüksel zirvesi tam bir krize dönüştü.

Erdoğan: Hedef tam üyelik
'Bugün, 41 yıllık çabalarımızın semeresini aldık' diyen Erdoğan, şunları söyledi: 'Şu andan itibaren müzakere süreci başlamıştır. Türk’ün bu zorlu sürece de nasıl başarıyla damgasını vurduğunu dünyaya göstereceğiz.'


TAKVİM: Tarihi rest

Brüksel'deki Kıbrıs düğümünü Erdoğan'ın çıkışı çözdü Başbakan masadan kalkınca, AB liderleri geri adım attı.


DÜNYA: Evet

Avrupa bize de yer açtı. Müzakereler 3 Ekim 2005'te başlıyor.

Borsada tarihi zirve
Piyasaların gözü kulağı gün boyu Brüksel'den gelen haberlerdeydi. Gelişmeleri anı anına takip eden finans piyasalarında kur-faiz-borsa üçlüsü gidip gelirken akşam saatlerinde gelen 'anlaşma' haberi rekorları da beraberinde getirdi.

REFERANS: Başardık, asıl sınav şimdi

Brüksel'de önceki gece tıkanan ve dün kopma noktasına kadar gelen görüşmeler, öğleden sonra sıkı pazarlıklar sonucu mutlu sonla noktalandı.

Erdoğan Kıbrıs engelini Deniz Baykal ile aştı
Başbakan Erdoğan'ın CHP liderinin basın toplantısına vurgu yaparak masadan kalkma girişimi, AB'nin yumuşamasına yol açtı.


KARARI BEĞENMEYENLER


MİLLİ GAZETE: 2’inci Sevr görüşmeleri 3 Ekim 2005’te

Dış politikada, sürekli “Kırmızı Çizgilerini” çiğneten iktidar, AB karşısında bağımsızlığımızı tartışmaya açacak bir yenilgiye uğradı. Kıbrıs’ın Rumlara devredileceği şartlı ve açık müzakere ile 3 Ekim 2005’ten itibaren 2. Sevr ihanetine imza atılacak bir sürece girildi.

Boyunduruğa hayır

Kıbrıs’ta 40 yıldır süren bir mücadele olduğunu dile getiren Denktaş, AB’nin 40 yıldır süren yanlışı taçlandırdığını söyledi.

Rum ve Yunan bayram ediyor

AB zirvesinin Türkiye konusunda aldığı kararı değerlendiren Rum siyasiler, genelde karardan memnun olduklarını ve Rum tarafının “istediğini aldığını” belirttiler. Rum siyasiler, “tanınmanın elde edildiği” görüşünde birleşiyor.

CUMHURİYET: Kıbrıs'a karşılık tarih

Brüksel doruğunu 'tanıma' pazarlığına odaklandıran AB, Ankara'ya katı koşullarını kabul ettirdi. Türkiye, çetin pazarlıkların ardından liderlerin baskıları sonucu 3 Ekim 2005'e kadar Rum kesimini tanımayı sözlü olarak taahhüt etti.

Annan AB'yi suçladı
BM Genel Sekreteri Annan, Kıbrıs konusunda tarafların iyi düşünmesi gerektiğini belirterek 'Taraflar adım atmaya karar verdiğinde tavsiyeye hazır olacağız' dedi. Annan, sorun çözülmeden Rum kesimini tüm adayı temsilen bünyesine alan AB'yi de üstü kapalı eleştirdi.

YENİÇAĞ: SATIŞIMIZ TOPTANDIR

İşte bu manşet, YENİÇAĞ okurlarına ait. Daha binlercesi, isyanları manşetlere döküp gönderdi. Çağrımıza koşan okurlarımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz EMPERYALİZME İSYAN YENİÇAĞ okuyucuları, teslimiyetçilerin yüre...

ŞEREFSIZLER

Yazıklar olsun! Birileri vatan sevgisini unutup para pul derdine düşmüş. Avrupa’dan “Kıbrıs’ı Rum’a verdik” haberi gelince İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tavan yaparak rekor kırdı.

Tayyip Kıbrıs’ı feda etti

Başbakan Tayyip Erdoğan Kıbrıs’ın tanınması yönünde güvence verince, AB Komisyonu ve Türkiye arasında uzlaşma sağlandı. Ancak ucu açık anlaşmada, birçok madde Türkiye’nin aleyhine...

BİRGÜN: ŞARTLARA MAKYAJ

AB Zirvesi'nde Türkiye'nin sıkıntılı saatleri geride kaldı. Bir ara Erdoğan'ın Brüksel'den ayrılmaya karar vermesine yolaçacak kadar kötüye giden müzakerelerde, sonunda uzlaşmaya varıldı. Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında Kıbrıs paragrafı konusunda uzlaşmaya varıldığı, uzlaşmanın AB Konseyi'ne götürüldüğü bildirildi.

EVRENSEL: Zirve Başbakan Erdoğan’ın ÜSTÜNE ÇÖKTÜ

Zafer günü ilan edilen “17 Aralık zirvesi”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açısından fiyaskoyla sonuçlandı. Zirveye gitmeden önce, “Hava bizden yana. Kırmızı çizgilerimizden taviz vermeyiz. Gerekirse kalkar geliriz” diyen Erdoğan, istediği talepleri kabul ettiremedi.

Kürtler unutuldu

AB zirvesinden önce, Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki çeşitli illeri defalarca ziyaret eden AB heyetleri, Kürtleri hayal kırıklığına uğrattı. AB tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, Kürt sorununa dolaylı atıfta bulunulduğu bildirildi.



YENİ MESAJ İDAM FERMANI

Günlerdir attığımız manşetler, dikkat çektiğimiz tehlikeler dün ‘gerçeğe’ dönüştü. AKP Hükümeti, AB rüyasını sürdürebilmek için sadece Türkiye’nin değil KKTC’nin de idam fermanına imza attı. Hükümet 10 ay içinde Rum Kesimi’ni tanıyacak

Yüzsüzler...

Avrupa Birliği, büyük bir yüzsüzlük örneği sergileyerek küstah bir şekilde Türkiye ile ‘açık uçlu, kaçık dibli’ müzakerelere başlanabilmesi için Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye tarafından hemen tanınmasını talep etti. Türkiye, 1963 tarihinde Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzaladığı Ankara Anlaşması’nı Kıbrıs Rum Kesimi’nin de aralarında bulunduğu ve 1 Mayıs 2004’te AB’ye katılan 10 ülkeye teşmil etmesi halinde, Rum devletini resmen tanımış olacak.

Tarih sizi affetmeyecek!

BTP MYK üyesi Bayraktar, Türkiye’yi “AB’den başka çaremiz yok” diyerek dipsiz bir kuyuya atanları tarihin affetmeyeceğini söyledi

Bu millet şaha kalkmalı

“Bin yıldan beri bu topraklarda yaşayan bu aziz milleti, ‘Avrupa Birliğine girmekten başka çaremiz yok’ diyerek dipsiz bir kuyunun içine atmaya çalışanları tarih asla affetmeyecektir” diyen Bağımsız Türkiye Partisi MYK üyesi Muharrem Bayraktar, Türk milletinin her zaman yeni çözümler ve yeni çareler üretmesini bildiğini söyledi. Bayraktar, bu milletin en zor dönemlerinde bile şaha kalkmasını bilen bir millet olduğunu vurguladı.

Tarih belli gelecek belirsiz

AB bir taraftan 3 Ekim için müzakere tarihi verirken Türkiye’nin geleceğine dair net açıklamalardan kaçındı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki AK Parti'ye kumpas iddiasında yeni bilgiler
Kamuda tasarruf dönemi başlıyor: İşte alınan tedbirler