Yüzlerce ülkeden milyonlarca kişi oynadı! Türkiye R/Place oyununa damga vurgu!

Amerika’nın ve dünyanın en çok ziyaret edilen forumlarından Reddit’de, son birkaç gündür R/Place rüzgârı esiyor. The Wordle oyununu geliştiren Josh Wardle, bu kez R/Place oyunuyla yeni bir virale neden oldu. Oyunda her kullanıcının 5 dakika süreyle bir pikseli renklendirmesi, bir nevi sanal dünya savaşı atmosferi oluşturdu. Fransız The Void birliğinin Türk bayrağına saldırısı ise, Türk kullanıcıların iradeli savunması ile tepildi. R/Place’in son halinde Türk bayrağı, Atatürk, Barış Manço, TB2 Bayraktar ve Azerbaycan bayrağı gibi kültürel değerlerimiz yer alıyor. Peki R/Place oyunu nedir ve nasıl oynanır?

Yüzlerce ülkeden milyonlarca kişi oynadı! Türkiye R/Place oyununa damga vurgu!
Yüzlerce ülkeden milyonlarca kişi oynadı! Türkiye R/Place oyununa damga vurgu!
GİRİŞ 05.04.2022 15:41 GÜNCELLEME 05.04.2022 17:16
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri’nin haberleşme, tartışma ve internet forumu olarak bilinen uygulaması Reddit, 1 Nisan – 4 Nisan tarihlerinde R/Place oyununu kullanıcılarına sundu. İlk olarak 2017 yılında piyasaya sürülen bu oyun, 1 milyon pikselden oluşan bir tuvalden ibaret.

Her kullanıcı 5 dakikalık aralar halinde tablonun bir pikselini diledikleri renge boyayabiliyor. Kişilerin erişimine sunulan toplam 16 renk bulunuyor. Kulağa oldukça temel düzey bir yazılım ürünü olarak gelen bu oyun, dünya çapında viral oldu.

İnternete erişimi bulunan milyonlarca birey, bir tablo; ünlü bir sanatçının portresi, ülkelerinin bayrağı ve kültürel değerleri için mücadele etti. Oyun, 4 Nisan itibariyle kullanıma kapatıldı. 1 milyon piksellik (1000x1000) tablonun son halinde Türk kültüründen değerlerin yer alması, küresel çapta olumlu geri bildirimlere neden oldu.

R/Place Nedir?

R/Place, Reddit tarafından internet kullanıcılarına sunulan; İngilizce tabanlı çevrim içi bir oyundur. Bu oyun, ilk olarak 2017 tarihinde Reddit üyeleri ile paylaşılmıştı. 5 yıllık uzun aradan sonra 2022 yılında bir kez daha piyasaya sürüldü.

R/Place son hali

Yazılım Mühendisi Josh Wardle’ın inşa ettiği R/Place, 1 milyon piksellik (1000x1000) boş bir tuvalden ibaret. Bu tuval üzerine çizim yapılabilmesi için her kullanıcıya 5 dakika aralıklarla fırsat veriliyor. Oyuncular da 5 dakika süreyle tuvalde istedikleri bölgelere istedikleri çizimleri yapabiliyor.

2017’de Belirsizlik Hâkimdi!

Oyunun 2017’de yayınlanan sürümünde tam anlamıyla kargaşa ortamı hâkimdi. Dört günlük süreçte 1 milyon kişi R/Place’i ziyaret etmiş, totalde 16 milyon piksellik çizim yapılmıştı. İlk günün sonunda tablo da her renk vardı. Devam eden günlerde takım logoları, ülke bayrakları ve diğer kültürel değerler üzerinde çalışmalar yapıldı. Dördüncü günün sonunda R/Place oyunu Reddit Yönetimi tarafınca yürürlükten kaldırıldı.

5 Yıl Sonra Yeniden R/Place

28 Mart 2022’de, yani tam 5 yıl sonra Reddit Yönetimi; kendileriyle özdeşleşen R/Place oyununun tekrardan piyasaya sürüleceğini duyurdu. Oyun 1 Nisan Cuma günü Amerika yerel saatiyle açılıp, 4 Nisan Pazartesi günü yine Amerika yerel saati ile kapanacaktı. Üstelik tuvalin son hali NFT’ye dönüştürülüp satılacaktı. Elde edilen gelirin de Ukrayna – Rusya savaşının mağdurlarına bağışlanması düşünülüyordu.

Osman Hamdi Bey'in

Oyunun ilk günü internete erişimi bulunan milyonlarca insan R/Place oyununu ziyaret etti. Kendilerine ayrılan 5 dakikalık süreçte tablonun 1 piksellik alanını istedikleri renge boyadılar. Tek kişinin hareket etmesi oldukça güç olacağından binlerce kişi yine internet üzerinden örgütlendi. Discord, WhatsApp, Telegram ve Twitch gibi internet tabanlı uygulamalar vasıtasıyla binlerce insan tek bir amaç uğruna çalışıyordu.

Irkçı Zemmour, Fransızları R/Place’e Çağırdı

İlk günün sonunda Fransız bayrağı tuvalin sol bölümünü tamamen kaplıyordu. Fransızların hile yaptığı iddiaları da gecikmedi. Lakin işin arka tarafında siyasetçiler dahi vardı. Kamuoyunda, Müslümanlar aleyhindeki ırkçı söylemleriyle tanınan Eric Zemmour adlı siyasetçi, oyunu savaş edasıyla yaşayanlardandı. Zemmour, sosyal medya hesabından oyunun bağlantısını paylaşarak, Fransız bayrağının korunmasını talep etti.

Irkçı Eric Zemmour'dan R/Place çağrısı

Lakin işler Zemmour’un hayal ettiği gibi ilerlemedi. Fransız bayrağını yine Fransızlar tuvalden silecekti. Felix Lengyel adlı Fransız Twitch yayıncısı, 200 binin üzerinde takipçisiyle kendi ülkesinin bayrağına yapmadığını bırakmadı. Sadece Fransız bayrağını değil, tuvaldeki hemen hemen her alanı siyaha boyamaya kalkıştı.

Zemmour'dan skandal açıklama: Müezzin sesi duymak istemiyorumZemmour'dan skandal açıklama: Müezzin sesi duymak istemiyorum

Ünlü tabloları, ülke bayraklarını ve ülkeler için anlam ifade eden kültürel değerleri siyah renk pikseller ile çevrelemek istedi. Hatta, Fransız bayrağının olduğu bölgeye Dağıstanlı sosyal medya fenomeni Hasbullah Magomedov’un portresi çizildi. Böylece, Hasbullah ile Fransızlar arasında çetin bir e-Savaş başlamış oldu.

Hasbulla Magomedov R/Place

Hasbullah’ın portresi zamanla kullanıcıların sempatisini kazanınca, Fransızlar birden fazla gruba karşı bayraklarını koruma mücadelesine girişti. Ruslar, Dağıstanlılar ve Hasbullah’ı sevenler birlik oluşturdu. Lakin günün sonunda Hasbullah’ın fotoğrafı da tuval üzerinden silindi.

Zelensky, R/Place Tuvalinde!

Reddit Yönetimi, tuvalin son halinin NFT’ye dönüştürülüp satılacağını; gelirlerin de Ukrayna Rusya savaşındaki mağdurlara bağışlanacağını duyurmuştu. Bu sebeple, oyunun ilk anlarından beri Ukrayna’ya ve bu ülkenin lideri Volodmyr Zelensky’e karşı hoşgörü vardı.

Volodimir Zelensky

Ukraynalılar, Slavlar ve Avrupalılar tuval üzerinde Zelensky’nin güneş gözlüklü portresini çizdi. Akabinde Ukrayna bayrağı tuvalde yer aldı. Tam o anlarda Rus kullanıcıların Ukrayna ve Zelensky çizimlerine saldırdığı düşünüldü. Lakin bu iddia da karşılıksız kaldı.

Türkler, R/Place’de Alkış Topladı

Fransız Felix Lengyel adlı Twitch yayıncısının 200 bine yakın takipçisiyle tuvali siyaha boyaması tepkilere neden oldu. Ünlü ressamların tabloları, ülke bayrakları ve diğer değerler tek tek tuvalden siliniyordu. Daha da kötüsü, oyunun 4 Nisan’da sonlanacağı ve tablonun son haliyle NFT’ye çevrilip satılacağıydı. Sürenin kısıtlı olmasından ötürü binlerce insan Felix Lengyel’in başlattığı siber saldırı harekatına karşılık verdi.

R/Place The Void saldırısı

Siber saldırılardan payını alanlar arasında Türk bayrağı da vardı. Tuğkan Gönültaş adlı Twitch yayıncısı, 100 binin üzerindeki anlık seyircisiyle Fransız Felix Lengyel’e karşılık verdi.

Tuğkan Gönültaş

Türk kullanıcılar sadece Türk bayrağını değil; diğer ülkeler için anlam ifade eden kültürel değerleri de korudu. Bundan ötürü sosyal medyada ve özellikle Reddit adlı forumda Türklere yönelik övgü dolu paylaşımlar yapıldı.

Her Oyunu Viral Oluyor!

İngiliz Yazılım Mühendisi Josh Wardle, hemen hemen yaptığı tüm çevrim içi oyun girişimleriyle viral olmayı başarıyor. Son olarak, The Wordle adlı kelime oyunuyla büyük popülarite kazanan yazılımcı, bu kez R/Place ile gündeme geldi. The Button, The Wordle ve R/Place ile büyük popülarite yakalayan Josh Wardle, internetin en çok konuşulan isimleri arasındaydı.

Josh Wardle

R/Place oyunu, 5 Nisan Salı gecesi saat 02.00 sularında sona erdi.

YORUMLAR 6
  • Babba 2 yıl önce Şikayet Et
    Adıtürk gereksiz olmuş türkiye bayrağı güzel
    Cevapla
  • Emrah 2 yıl önce Şikayet Et
    atatürk resmini ve türkiye bayrağını o kadar büyük yapmamıştık büyüklüğünü abartmışsınız :D
    Cevapla
  • Enes 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
  • MUROooo BAfRA 2 yıl önce Şikayet Et
    helalll
    Cevapla
  • xyz 2 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun ama bu bir oyun değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kylian Mbappe ayrılığı resmen açıkladı
Kassam Tugaylarının keskin nişancısı İsrail askerini böyle avladı