Sezai Karakoç'un 'Z kuşağı' hakkında ne dedi? "Vefatından 6 ay sonra ortaya çıktı...

Sezai Karakoç'un, vefatından kısa bir süre önce Z kuşağına ilişkin düşüncelerini dile getirdiği ortaya çıktı. Üstad Karakoç'un Z kuşağı diye bir şey olmadığını ifade ettiği öğrenildi. Z kuşağı ile ilgili yapılan bu yorumlar, sosyal medyada gündem oldu.

GİRİŞ 03.06.2022 12:42 GÜNCELLEME 23.06.2022 14:34
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Vefatının üzerinden 6 ay geçtikten sonra üstad Sezai Karakoç'un, son dönemde dillerden düşmeyen Z kuşağına ilişkin yaptığı yorum ortaya çıktı. Sezai Karakoç'un Z kuşağı hakkında söyledikleri bir hayli dikkat çekici. 

Şiirleriyle, düşünceleriyle ve hayat hikayesi ile akıllara kazınan, hayatını 'diriliş neslinin amentüsü'nü öğretmeye adayan Sezai Karakoç'un Z kuşağı hakkında yaptığı yorum, sosyal medyada çokça konuşuldu. 

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç kimdir?Sezai Karakoç kimdir?

16 Kasım'da Hakk'a yürüyen Sezai Karakoç'un, vefatından yaklaşık 6 ay önce bir grupla ettiği sohbette, kendisine yöneltilen 'Z Kuşağı' sorusuna verdiği yanıt, twitterdan paylaşıldı. Karakoç'un verdiği yanıt ve kullandığı ifadelerin kullanıldığı paylaşım, twitter üzerinden büyük bir etkileşim aldı. 

"Z KUŞAĞI DİYE BİR ŞEY YOKTUR"

Doktor Ömer Faruk İnanç'ın aktarımına göre, Karakoç, Z kuşağı diye bir kuşağın olmadığını ifade etti. Z kuşağı tanımına ilişkin, "Bizim neslimizin nasıl olmasını istiyorlarsa öyle bir tanım uyduruyorlar" şeklinde düşündüğünü dile getirdi.

"BİZ NASIL YETİŞTİRİRSEK ÖYLE OLUR"

Fikir adamı Sezai Karakoç'un, "Siz Z kuşağısınız diyorlar. Sonra da o tanımın içini dolduruyorlar. İşte Z kuşağı şöyle olur, böyle olur gibi. Çocuklar da kendilerini öyle zannetmeye başlıyor." şeklindeki düşüncesi oldukça konuşuldu. 

Ağzından hiç düşürmediği diriliş neslinin 'Z kuşağı' olarak kelimelere sığdırılmasından rahatsızlık duyduğunu ve "Bunlar bizim çocuklarımız. Her zamanki neslimiz nasılsa bu nesil de öyle. Biz nasıl yetiştirirsek öyle olurlar. Biz yetiştiremezsek başkaları gelir tanımlar. " ifadelerini kullandığı öğrenildi. 

ÖMRÜNÜ DİRİLİŞ NESLİNİ ANLATMAYA ADADI

1960'ta çıkarmaya başladığı Diriliş dergisinde İslam milletine ait düşüncelerini anlatan Sezai Karakoç, 60 yılı aşkın süre şiir ve yazılarında bu idealin resmini çizdi. 

Kendisini Mevlana, Şeyh Galip ve Mehmet Akif Ersoy'un takip ettiği ekolde gören Karakoç, şiir çalışmalarının yanında birçok düşünce eseri kaleme aldı. Onlardan gençler için en dikkat çekici olan Diriliş Neslinin Amentüsü. Hacim olarak oldukça küçük olan bu kitap, kendisini Diriliş eri olarak gören Müslüman bir gencin İslam'a, siyasete, sanata; hülasa dünyaya bakış açısını detaylı şekilde anlatıyor. 

Her fırsatta diriliş nesline vurgu yapan Karakoç'un birçok şiiri de gençlere nasihat değerinde. Bu şiirlerden biri de İstanbul'un Hazan Gazeli... 

İSTANBUL'UN HAZAN GAZELİ

Ne yapacaksın plaj yerlerini
Gidelim kâğıthaneye Sâdabad harabelerine

Şâd etmek için Nedim’in ruhunu
Ağzımızı dayayalım kurumuş çeşmelerine

“Sinemaya gidiyorum” de annene
Cuma namazına gidelim onun yerine

Bakalım hayranlıkla Süleymaniye’ye
Sultanahmed kubbe ve minarelerine

Sahaflarda kitapların sonbaharında
Erelim geçmiş baharın menekşelerine

İstanbul’un kaybolan geçmiş tarihini tabiatını
Son kez tadalım başlamadan ahiret seferine

Dünyadan daha dünya ahiretten ahiret
Bir kent ki benzer divan şairlerinin kasidelerine

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 16
  • fatih akman 1 yıl önce Şikayet Et
    kim ne derse desin bu ülkede bir TEKNOFEST kuşağı yetişiyor, üretmeye çalışan projeleri ile yarışan bir nesil
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • bağımsız 1 yıl önce Şikayet Et
    "Z kuşağı"tanım olarak doğru değil, fakat "özene özene özünü kaybeden" toplumun gerçeğidir.
    Cevapla
  • bağımsız 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun inşaALLAH.Kısaca ah üstadım ah.... . Sen bir derya idin, biz yokuşlarda susadık da kıymetini bilemedik.
    Cevapla
  • Hakikat 1 yıl önce Şikayet Et
    Z kuşağı dedikleri bir avuç züppe kuşağı
    Cevapla
  • Gyroscope 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet evet bir siz doğrusunuz. İlkokul mezunu gelip burada eğitim öğretim görüp gelecekte ülkeye faydası olan kuşağa laf atmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri