FBI, 16 yaşındaki hacker için devreye girdi! GTA 6 sızıntısında 300 kişiyi işinden etti

Amerika Birleşik Devletleri'nin iki ünlü firması Uber ve Rockstar Games'in son dönemde yaşadığı siber saldırıların arkasında henüz 16 yaşındaki bir hacker'ın olduğu düşünülüyor. FBI, İngiltere'de yaşadığı öne sürülen bu genci takibe aldı.

FBI, 16 yaşındaki hacker için devreye girdi! GTA 6 sızıntısında 300 kişiyi işinden etti
FBI, 16 yaşındaki hacker için devreye girdi! GTA 6 sızıntısında 300 kişiyi işinden etti
GİRİŞ 22.09.2022 14:32 GÜNCELLEME 22.09.2022 14:32
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

ABD'nin dünyaya açılan iki şirketi Uber ve Rockstar Games, geçtiğimiz günlerde siber korsanların hedefindeydi. Yıllardır Grand Theft Auto'nun 6'ncı serisini geliştiren Rockstar'da eşine az rastlanır bir sızıntı meydana geldi. Yüzlerce mühendisin üzerinde çalıştığı GTA 6 oyunundan onlarca video ve fotoğraf paylaşıldı.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) girişi ve logosu

Dünyanın çoğu ülkesinde ulaşım ağı oluşturan Uber ise, bir çalışanının tuzağa düşmesi sonucunda binlerce kıymetli dosyayı 16 yaşında olduğu düşünülen hacker'a kaptırdı. Uber konuyu Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) taşırken bir de yazılı açıklama yayınladı. 

Uber'in yayınladığı

Açıklamada yaşadıkları saldırının ve Rockstar Games'teki sızıntının Lapsus adındaki hacker grubu tarafından planlandığı öne sürüldü. Ayrıca Microsoft, Cisco; Samsung, Nvidia ve Okta'ya yapılan saldırılarda da aynı ekip sorumlu tutuldu.

Lapsus'un, Nvidia'nın kaynak kodlarının sızdırılmasından Microsoft'taki 37 GB'lik dosyanın ele geçirilmesine; hatta Samsung şirket verilerinin gasp edilmesine kadar birçok saldırıyı düzenlediği iddia ediliyor. Hacker grubu daha önce Cisco'dan 55 GB, Globant'tan da 70 GB büyüklüğünde dosya çalmakla suçlanmıştı.

ROCKSTAR'DA 300 KİŞİ KOVULDU!

Rockstar Games cephesi ise, resmi Twitter adresleri üzerinden yaptıkları açıklamada siber saldırıyı doğrulayıp oyunun inşa sürecinin devam ettiğini duyurdu.

Rockstar Games'in açıklaması

Milyarlarca dolar değerindeki firmada 300 siber güvenlik personeli son saldırıdan ötürü işini kaybetti.

Grand Theft Auto 6'dan (GTA VI) sızdırılan bir fotoğraf

FBI, LAPSUS ÖRGÜTÜNÜ YÖNETEN GİZEMLİ LİDERİNİN PEŞİNDE

İngiltere'nin Oxford kentinde yaşayan 16 yaşındaki genç ise, Lapsus'un lideri olmakla suçlandı. Siber saldırılardan şimdiye dek 14 milyon doları usulsüz bir şekilde hesabına geçiren hacker'ın 6-7 kişilik ekibi olduğu düşünülüyor.

Örnek hacker fotoğrafı

Londra Polisi, 24 Mart 2022'de Lapsus'a baskın düzenlemiş ve grup üyeleri olduğu tahmin edilen 7 genci gözaltına almıştı. Lapsus'u yönettiği düşünülen 16 yaşındaki otistik gencin babası ise, polis yetkililerine söz vererek bir daha çocuklarını bilgisayara yaklaştırmayacaklarını söylemişti.

İngiliz BBC'ye konuşan baba, oğluna yönelik yapılan suçlamaları şu sözlerle cevapladı:

"Yakın zamana kadar ondan böyle bir şey duymadım. Siber korsanlığa dair tek bir şey dahi demedi. Ancak bilgisayarlardan çok iyi anladığını ve çok zaman geçirdiğini biliyorum. Hep oyun oynadığını düşünmüştüm."

Uber yetkililerinin son başvurusunun akabinde FBI, Lapsus olarak tanımlanan bu ekibi takibe aldı.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 6
  • Ayhan KALENDER 1 yıl önce Şikayet Et
    Çocuk güzel iş teklifleri alır artık
    Cevapla
  • maremer 1 yıl önce Şikayet Et
    Otistik insanları hafife almamak gerekiyor. Rabbim inanılmaz bir zeka vermiş onlara. 14 yaşında bir otistikle hastanede tanıştık anne ve babası Arap ve ingilizce bilmiyorlar. Çocuk kusursuz bir İngilizce konuşuyor. herhangi bi okula gitmemiş.
    Cevapla
  • Son Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir yazılım uzmanı olarak diyorumki firmalar kendi reklamlarını yapıyorlar bu tür haberler işlerine geliyor bedavadan reklam yapıyorlar anlayacağınız yoksa öyle kolay değil bir sistemi devre dışı bırakmak bilgi çalmak heleki bir hasta tarafından yersen tabi
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    iceriden yardim almasa bu is olmaz
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Koskoca firmaları 16 yaşında bir otistik genç perişan etmiş. Teknoloji ve onu kullanan 300 personele karşı otistik bir genç. Ayrıca suçlu olduğu belirsiz, sadece şüpheli. Aklı birine Allah vermiş, diğerleri akıl yaptıklarını sanıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu