Bu taş elmasın en büyük rakibi! Öyle değerli ki tasarımcısı bile sattığı taşı pişman olup servet ödeyerek geri aldı

Değerli taşlar deyince çoğu kişinin aklına elmas gelebilir. Birden fazla türü bulunan elmas, az bilinen bir türle yıllardır kıyasıya rekabet ediyor. Bahsi geçen taş öyle değerli ki, tasarımcısını dahi pişman etmiş. Bazı türleri renksiz statüde değerlendirilen bu taşın karat fiyatı ise dudak uçuklatıyor.

Bu taş elmasın en büyük rakibi! Öyle değerli ki tasarımcısı bile sattığı taşı pişman olup servet ödeyerek geri aldı
Bu taş elmasın en büyük rakibi! Öyle değerli ki tasarımcısı bile sattığı taşı pişman olup servet ödeyerek geri aldı
GİRİŞ 20.11.2022 07:18 GÜNCELLEME 20.11.2022 07:18
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünyanın en değerli taşları listesinde mavi elmas birinci sırada yer almaktadır. Öyle ki bu taşın bir karatı 3,93 milyon dolara tekabül ediyor. Ancak öyle bir taş var ki yıllardır elmasla rekabet içerisinde.

Yüzyıllardır saraylara, konaklara; padişahlara ve imparatorlara sunulan bu taş, değerini hiç kaybetmedi. Aksine sürekli olarak değerine değer kattı.

Zümrüt, yakut ve pembe elmastan dahi değerli olan bu taş, pek bilinmese de birinci sıradaki mavi elmasın en dişli rakibi sayılıyor.

Fransa'nın tarihi denizcilerinden Jacques Cartier'in keşfettiği ve 'Jadeit' adını verdiği bu taş, günümüz Türkiye'sinde yaygın olarak 'Yeşim Taşı' diye adlandırılmaktadır.

Bu taş her ne kadar yeşil rengiyle özdeşleştiyse de birçok rengi bulunmaktadır. Ancak karatı milyonlarca dolar olan bu taşın en büyük özelliği ise renksiz türe de sahip olmasıdır.

Myanmar'da çıkarılıp Hindistan ve Çin havzalarında işlenen; daha sonra Avrupa ve ABD'ye satılan Jadeit Taşı, çok değerli olmasından ötürü kısıtlı sayıda alıcı buluyor.

O alıcılardan biri de ABD'nin ünlü sosyetelerinden Barbara Hutton'du. Ailesinden kalan büyük mirası sanata ve hayır işlerine vakfeden Hutton, en pahalı mücevher olarak da görülen jadeit kolyesini satın almıştı.

Gel zaman git zaman bu yapıt Barbara Hutton ile özdeşleşmeye başlamış ve ABD'nin ünlü gazetelerinde kolyeyle olan fotoğraflarına yer verilmişti. Öyle ki taşın adı da artık Jadeit Kolye değil, 'Hutton-Mdvani' olmuştu.

2014 yılına kadar Barbara Hutton'un mirasçılarının koruyup kolladığı Hutton-Mdvani adlı kolye, 2014'te tam 27,44 milyon dolara satıldı. Kolyeyi ise ilk tasarımcısı Cartier Ailesi satın aldı.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 8
  • İsimsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeşim taşı ya da jadeit Türkiye de de çıkıyor.
    Cevapla
  • Adamın Birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Materyalistik Maddeden Medet Ummak Olmuyur mu ?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Alakasız,kadınlar güzel,takılar da onları süslüyor bu kadar...
    Cevapla
  • Ahmet 61 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu hala anlamıs degilim Allah tası yahu yok elmas yok yakut milleti kazıklıyirlar diye düşünüyorum
    Cevapla
  • cesaret 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok değerli dediğiniz taşlar takı olarak kullanmaktan başka ne işe yarar. Deniz kenarlarında bolca takı yapılacak güzel taşlar bulabilirsiniz paranız boşa gitmez. Emperyalist güçlerin değer verdiği taşlarla süslenmenyin kendi bulduğunuz güzelliklerle süslenin paraya gerek kalmaz
    Cevapla
  • Taş Bilgisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne işe yarar demişsiniz mesela bu jade (yada taşı veya yeşim taşı)Türk taşıdır yağmur yağdırmak sel şimşek yıldırım gibi doğa olayları meydana getirmek,savaşlarda düşmanı mağlup etmek için Türkler tarafından kullanılmıştır. Belgelerle ispatlıdır. En son Osmanlı Rus savaşlarında rus ordusu icindeki Türkler tarafından kullanılmış ve Osmanlı orduları mağlup edilmiştir.Değerli taşların birçok özelliği vardır alelade taşların bilinen özellikleri yoktur. O yüzden bazı taşlar yüksek paralara alınır ve satılır. Burada maksat sadece süslenmek değildir.
    Cevapla
  • Fatih Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    biz erkekler için bu böyle de. kadın beyni farklı çalışıyor.
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Kadınların bu güzellik sevdasını anlamış değilim. Güzellik kadındaysa takıya süse ne gerek var. Yok keramet takıyla süste ise neden kadınlara takın ne güzelsin yerine ne çirkinmiş takılarda olmasa yüzüne bakılmaz diyemiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin İsrail kararı sonrası ABD'den son dakika Türkiye açıklaması
Meteoroloji'den çok sayıda ile sarı kodlu uyarı: Yeni harita yayımlandı!