Dünyayı gezdi, Dersaadet'te bahtiyar oldu! ABD'li Müslüman yazar Shems Friedland'a veda

1940'ta ABD'nin New York kentinde Rus kökenli Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yazar Şems Friedland, İslamiyet'le tanıştığı Türkiye'de; eskilerin Dersaadet'i İstanbul'da Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Dünyayı gezdi, Dersaadet'te bahtiyar oldu! ABD'li Müslüman yazar Shems Friedland'a veda
Dünyayı gezdi, Dersaadet'te bahtiyar oldu! ABD'li Müslüman yazar Shems Friedland'a veda
GİRİŞ 23.11.2022 18:35 GÜNCELLEME 23.11.2022 18:35
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

'Mevlana Celaleddin Rumi'nin Unutulan Mesajı', 'Kış Hasadı', 'Allah'ın (C.C.) Doksan Dokuz İsmi' ve 'Rumi: Gizli Hazine' kitaplarının yazarı Şems Friedlander, İstanbul'da Hakk'ın rahmetine kavuştu.

1972'de ABD'nin New York kentinde Mevlevilerle tanıştıktan sonra Konya'ya gelerek İslamiyet ile müşerref olan Friedlander, Müslüman olmasının akabinde Şems adını almıştı.

Ünü yazar neden Müslüman olduğunu anlattıÜnlü yazar Şems Friedlander'in Müslüman olma hikayesi

Massachusetts Sanat Koleji'nde eğitimini tamamlayıp 1964'te mezuniyete ayrılan yazar, meslekteki ilk yıllarını grafikerlik yaparak geçirdi. 

Son olarak 1994 yılında Kahire Üniversitesi'nin İletişim Fakültesi'nde akademisyenlik yapan Friedlander, 2012'de 'Dünya'daki En Etkili 500 Müslüman' arasında gösterilmişti.

Bir süredir kanser tedavisi gören ABD'li yazarın İstanbul'da vefat ettiği öğrenildi. Friedlander'in cenaze namazı bugün ikindi namazına müteakip Karagümrük'teki Canfeda Hatun Camii'nde kılındı.

Namaza yayınevinden, sanat camiasından ve Mevlevilik dergahından isimler katıldı. Şems'in cenazesi, akşam uçağıyla Konya'ya götürülecek ve orada defnedilecek.

'TÜRKİYE'Yİ VATANI OLARAK ALGILADI'

Tasavvuf müziğinin öncü ismi ve Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi'nin son postnişini Ahmet Özhan, yazar Şems Friedlander için "Şems babanın hayatı mutlaka Batı dünyasında gerçek İslam'ı tanımak, anlamak ve ona koşmak için çok önemli bir deneyim olacaktır. Yazdığı kitaplarla ve geride bıraktığı eserleriyle her zaman anılacaktır." dedi.

Özhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Bir yazardı, düşünürdü. Mevlevilikten ve cerrahilikten halife makamında bir yeterlilik göstermişti.

Uzun süre Mısır'da Kahire'de üniversite öğretim görevlisi olarak çalıştı. Yine uzun yıllardan beri Türkiye'yi vatanı olarak algıladı. Burada yaşadı ve kitaplar yazdı.

Bizim vakfımızda (Türk Tasavvuf Musikisini ve Folklorunu Arama ve Yaşatma Vakfı) her pazartesi, perşembe uzun yıllar beraber olduk."

Rahmetli Şems Friedlander, 4 yıl önce Müslüman olma hikayesini şu sözlerle anlatmıştı:

"10 gün boyunca orada sema gösterisi yaptılar ve ben de gittim onları seyrettim. İlk kez semayı orada izledim ve benim için çok heyecan vericiydi.

İnsanda meditasyon etkisi yapan ruhani bir şeydi. İlk programdan sonra kulise gittim ve gelenlerle tanıştım. Daha sonra onlarla ömür boyu arkadaş olduk.

Onları akşam evime davet ettim ve sabah gün ağarana kadar oturduk, sohbet ettik. O gün 2 saatlik uykuyla işe gittim. Buna 10 gün boyunca devam ettik."

Friedlander'in kitaplarının çıktığı Sufi Kitap, gün içerisinde yazara ait bir sözü sosyal medya hesabından paylaştı. Şems'in sözü şöyle:

“Alınan her nefes hayatımı artırmaya değil sadece bir nefes daha azaltmaya yaradı.”

ABD'li Müslüman yazar Şems Friedlander, 82 yaşında vatanı olarak gördüğü Türkiye'de; 'Mutluluk kapısı' anlamına çıkan Dersaadet'te (İstanbul) vefat etti.

KAYNAK: AA, HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 59
  • rtr 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun.
    Cevapla
  • Aytek 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet deryasına daldırsın
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin Rabbim Cennetine kabul etsin
    Cevapla
  • Erğ 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin,ne güzel insan çoğumuzun Müslümanım deyipte yaşamadığımız dini yaşamış.
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim bu tür insanların sayısını artırsın inşallah maalesef bizim yerli yazarlardan birkaçı hariç pek hayırları yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son yapılan anket ortaya çıktı! CHP iktidar olur mu?
ABD'de gençler tekbir getirerek Filistin'e destek oluyor